1. Viewtiful Joe

Viewtiful Joe

Strategisch gezien is het overzetten van een spel een logische stap. Een jaar na het uitbrengen van de GameCube-versie is Viewtiful Joe dan ook verkrijgbaar voor de PlayStation 2. Het is dan ook een gek gegeven dat Viewtiful Joe een jaar geleden volop in de schijnwerpers stond, uitgebreide recensies kreeg en op vele voorkanten van vakbladen verscheen terwijl de PlayStation 2-versie tot nu toe de media-aandacht heeft weten te ontlopen. Dit is niet zo erg voor mensen die vorig jaar al kennis maakten met Viewtiful Joe, maar wel voor degenen die niet in het bezit waren van een GameCube, of onlangs in de gamewereld zijn komen rollen. De PlayStation 2-versie is precies hetzelfde spel; bevat leuke extra’s en is verkrijgbaar voor 30 euro.

Het verhaal is precies hetzelfde als in het origineel. Joe, een filmliefhebber gaat met zijn vriendin Silvia naar een film waarin Captain Blue de strijd aan gaat met verschillende schurken. Terwijl ze de film kijken wordt Silvia plotseling beetgepakt door de schurken uit de film en het scherm ingetrokken! Joe duikt er achteraan, en verandert in een held: Viewtiful Joe. Joe’s favoriete filmheld Captain Blue leert Joe hoe hij met zijn nieuwe krachten om moet gaan en uit welk hout een echte actieheld gesneden is.

Net als in de film

Een superheld zonder speciale krachten is als een vogel zonder vleugels, als een auto zonder wielen als een spelcomputer zonder The Sims. De krachten die Joe heeft gekregen stelen dan ook de show. De kracht die het meeste van pas zal komen is de mogelijkheid om alles in slowmotion te spelen. Je trappen en stoten komen niet alleen harder aan, ook ben je sneller dan je tegenstanders en kan je veel schrammen en blauwe plekken voorkomen door de aanvallen te ontwijken of terug te ketsen. De “tegenpool” van deze kracht is de mogelijkheid om alles stukken sneller te spelen. Je bent zo snel dat de tegenstanders geen tijd hebben om je te raken en voordat ze het weten een enkeltje naar het hiernamaals aan hun broek hebben. Je derde speciale kracht is de kracht om op de actie in te zoomen. Hierdoor kun je speciale aanvallen uitvoeren en in combinatie met de andere krachten heel wat schade toe dienen.

Je speciale krachten zul je niet alleen nodig hebben om vervelende vijanden en eindbazen te verslaan, maar ook om puzzels op te lossen. Zo kan je bijvoorbeeld door snel genoeg te bewegen, zo heet aan lopen dat je in de brand vliegt. Die zorgt er voor dat je een bom kunt aansteken, zodat je je avontuur kunt vervolgen.

Door je krachten te gebruiken kun je punten verdienen, die ‘Viewtifuls’ worden genoemd. Met deze punten kun je na het spelen van een scène je arsenaal uitbreiden. Koop je van je punten extra levens of een upgrade voor één van je speciale krachten? Viewtifuls verdien je door vijanden te verslaan. Dit zorgt voor de nodige diepgang in gevechten. Zo kun je veel Viewtifuls verdienen door vijanden in combinaties te verslaan. Hoe langer de reeks vijanden die je in een combinatie verslaat, hoe groter het aantal Viewtifuls dat je zult verzamelen en hoe meer je te besteden hebt aan het einde van een scène.

Viewtiful Dante

De moeilijkheidsgraad van de GameCube-versie lag op een aardig niveau, wat sommige mensen er van weerhield het spel uitbundig te spelen. De PlayStation 2-versie heeft daarvoor een makkelijkere mode toegevoegd zodat ook de casual gamer van het spel kan genieten. Voor de echte bikkels is er een extra moeilijke optie die de diehards vast zullen waarderen. Als extra toevoeging beschikt de PlayStation-2 versie over de demonenjager Dante, bekend van de Devil May Cry-spellenreeks. Als je je door de film heen weet te knokken zul je met Dante kunnen spelen. Het spel blijft precies hetzelfde, alleen de held waarmee je het avontuur aangaat zal niet Joe, maar Dante zijn, met zijn eigen speciale vaardigheden. Als je het spel al een keer hebt gespeeld zal het je waarschijnlijk te weinig aan motivatie missen om het hele avontuur nog een keer te spelen. Fans van de Devil May Cry-spellen zullen echter smullen van hun held en flink wat fijne uurtjes beleven.

De PlayStation 2-versie bevat ook enkele technische minpunten ten opzichte van het origineel. Vooral in latere scènes zullen er momenten zijn waarop er bij te veel actie het spel enigszins zal vertragen. Deze vertragingen zijn echter nihil en hebben geen invloed op het spelen. Ook het wegvallen van bepaalde voorwerpen op het scherm is niet storend. Het spel is vrijwel intact gebleven en weet dezelfde leuke ervaring te bieden.

Conclusie en beoordeling

Je kunt het de stijl of de sfeer noemen wat Viewtiful Joe anders maakt dan de rest: de manier waarop Viewtiful Joe pakkende kreten zoals “Henshin A Go-Go!” roept zijn kleine details, die ervoor zorgen dat het spel een apart gevoel oproept. Viewtiful Joe is zowel op de GameCube als op de PlayStation 2 een unieke ervaring. De actie is zo heerlijk simpel, maar biedt toch diepgang waar nodig, iets wat je steeds minder ziet in het huidige spellenaanbod. Viewtiful Joe is een frisse wind waarvan je zeker zult genieten. Of je kiest voor de makkelijke moeilijkheidsgraad of juist de allermoeilijkste, Viewtiful Joe heeft het allemaal en ligt voor een spotprijs in de winkel. Henshin A-Go-Go, baby!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Stijl
 • Simpelheid
 • Speciale krachten
 • Dante
 • Minpunten
 • Weinig extra’s

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Dit spel is echt een toppertje! Mensen die niet zeker weten of ze hem moeten halen, doe het gewoon! Aan 30 Eurie ga je niet dood en je krijgt er veel old-skool game plezier voor terug! Wat dat betreft spreekt deze puike review voor zich!  Halen die game!!

 • wel een cool spelletje heb het voor de cube maar na 2x uitspelen had ik er ook wel genoeg van.

 • aanradertje dit is echt een top game zeker als je niet vies bent van een goede 2d platformer.

 • zeker een aanrader en de prijs is zeer gunstig geprijst..30 euro  ik vond de commentaar wel grappig als je op pause drukt.. :)

 • 15 uur??? wweet je hoe fucking moeilijk joe is op adult dan wel te berstaan ik ben er heeeel wat langer mee bezich geweestm.

 • Vette game, ik heb de cube versie niet gekocht, maar deze misschien wel, mede dankzij de toevoeging van Dante

  8 is een mooi cijfer voor de game

 • idee een 7 oke.. capcom komt met iets moois en gedurfs en dan een 7:O

 • zZz  Ik heb de gamecube versie voor 39,99 zien liggen, je ziet wel vaker dat de ene versie wat duurder is. Maar ja, het blijft vreemd.

 • Meesterlijke game gewoon lekker verslavend en een goede moeilijkheidsgraad het is jammer dat ik m nog niet gekocht heb voor me cube aangezien ik destijds gekozen heb voor F-Zero GX (geen spijt though al wil ik VJ erg graag nog)

 • @terrored, de GameCube-versie was origineel en vernieuwend. De PS2-versie dus wat minder aangezien dat een poort van die versie is.

 • toppie spel :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren