1. Ouwe tijden (deel 2)

Ouwe tijden (deel 2)

Het is tijd voor een tweede verhaal van Ouwe tijden met deze keer: Napoleon Bonaparte.

Napoleons jeugd en vroege legersleven

Napoleone Buonaparte was Napoleons echte (Italiaanse) naam werd op Corsica, Ajaccio op 15 augustus 1769 geboren. Als vierde van totaal wel 11 elf kinderen van Carlo Buonaparte en Letitia Romolino. Zijn vader was van lagere Corsicaanse adel. Daardoor kreeg de jongere Napoleon een militaire opleiding waardoor hij snel de naam kleine korporaal kreeg. Zijn studiebeurs kreeg hij in Frankrijk omdat Corsica toen in handen van Frankrijk viel. In 1785 ging hij in het leger van Lodewijk de 16e, tijdens de Franse revolutie heeft dat erg weinig met hem gedaan omdat hij zich niet zo bewust was van politiek. Maar in 1793 moest hij samen met zijn familie naar parijs omdat Corsica vind dat hij teveel bewust is van de revolutie.

Daardoor komt het verhaal dat hij in parijs was ten tijde van de onthoofding van het koningshuis, terwijl hij hier niks mee te maken heeft. De Engelsen hebben in die tijd Toulon veroverd en Napoleon was bij de terugroving als Kapitein in het leger van Frankrijk. In 1795 wordt er op parijs nogmaals geprobeerd te macht te krijgen over Frankrijk door het volk. Napoleon zorgt ervoor dat deze opstand ophoud waardoor hij tot Generaal wordt bevorderd.

Napoleon als Generaal

Op 9 maart trouwt onze Generaal met Joséphine de Beauharnais (klinkt wel erg Frans) maar na enkele dagen moet hij haar (tijdelijk) alleen laten voor de verovering van Noord-Italie. In het voorjaar van 1797 moet hij nu naar Wenen waar Oostenrijk wel gedwongen wordt om een vredesvoorstel te accepteren. Zo werd Italië en het gebied langs de Rijn van Frankrijk.

Nadat hij de zomer, samen met zijn vrouwJoséphine, heeft doorgebracht in Monbello keert hij terug naar parijs waar hij uitbundig als een held wordt ontvangen. Hij krijgt een aanbod om Engeland te veroveren maar met de huidige vloot ziet hij dat niet zitten. Maar algauw vertrekt hij met 35.000 man naar Egypte in 1798, vanuit Toulon. Ze willen hiermee macht van de landen rond de Middellandse zee krijgen. De eerste grote slag vindt plaats bij de piramiden in Caïro en met succes. Het noorden van het land wordt door Napoleon veroverd. In 1799 draagt Napoleon het commando over aan generaal Jean Baptiste Kléber en keert terug naar Frankrijk. Op 9 oktober 1799 komt hij aan in Fréjus en direct doorreist naar parijs waar onrust heerst. De tijd voor een staadsgreep is aan gebroken en hij werpt de regering omver. Hij wordt uitgeroepen tot eerste consul wat hem een grote macht geeft.

Napoleon wil macht

Rond 1802 is Napoleon zo beroemd en machtig dat hij zichzelf en zijn vrouw tot keizer en keizerin kroont in de Notre Dam kerk in Parijs. De macht van de andere landen worden onder zijn familie verdeeld waardoor ons landje: Holland (die 1795 is veroverd) in handen valt van zijn broer Lodewijk Napoleon. Hij had ondertussen ook zijn naam in Napoleon Bonaparte veranderd zodat hij niet meer zo Italiaans leek. In september 1803 breekt er een oorlog in Austerlitz (zijn militaire hoogtepunt) met een overwinning voor Napoleon. In 1806 verslaat hij de Pruisen en veroverd Duitsland. Daarna wordt polen veroverd maar de Russische Tstaar wil vrede met hem. Dat komt ook en Europa wordt verdeeld onder twee leiders: Napoleon heerst over het westen en Rusland over het oosten. Dit houdt wanneer Napoleon in 1808 Zweden verovert. De Engelsen hebben de Franse floot verslagen en daarom wordt het onmogelijk Engeland te veroveren (de grootste vijanden van Napoleon).

Fatale zet

Napoleon krijgt ruzie met Rusland omdat zij hun havens niet willen afzetten voor Engelsen, oorlog breekt er uit. Dit is voor Napoleon een fatale zet, op weg naar Moskou vluchten de russen. Om te vorkomen dat de Fransen winnen wordt Moskou totaal in brand gestoken.

Daarna komt het ergste, de winter in Rusland

Het einde van Napoleon

Het gaat slechter en slechter met Napoleon, Koning Lodewijk de 18e wordt koning van Frankrijk en grote delen van zijn rijk worden weer eigen landen. Maar er breekt nog een grote slag uit, bij Waterloo in België. Hij komt op met een groot leger om te vechten tegen Engelsen, Pruisen, Oostenrijkers en andere landen. Dit is een tragedie, Napoleon wordt bikkelhard verslagen en verliest alles wat hij heeft. Zo komt hij op Sint-Helena terecht en daar sterft hij aan kanker in 1821.

Napoleon was verslagen en Willem I werd toen de koning van Nederland.

Dit artikel delen

Over de auteur