1. De verbreezahlisering van de PU

De verbreezahlisering van de PU

Onlangs ontving ik de nieuwe Power Unlimited in de bus. Vreemd, aangezien ik nooit echt lid ben geweest van het blad. De voorkant bestaat uit een mooie print van Halo 2 met zilverkleurige letters, de jongens hadden denk ik geld over. Na het wat doorgelezen te hebben op de plee (niet bang zijn jongens van de PU: ik heb vierlagen wc-papier, dus daar heb ik de PU niet meer voor nodig), realiseerde ik me iets.

Ten eerste: de PU heeft bij mij de ‘Donald Duck-fase’ bereikt (alleen op de plee te lezen). Ten tweede, de PU is uitgegroeid van een hoopje gerecycled wc-papier (klassieker) tot TMF in maandbladvorm. Net als TMF is het blad dus eigenlijk niet serieus te nemen voor mensen die zich echt in games verdiepen. Kijk, het is een grappig blad om door te lezen als je niets beters te doen hebt dan naar de muur te staren, of als je nieuwe hobby bestaat uit het achtervolgen van zwevende pluisdeeltjes, maar om het nou een serieus gamesblad te noemen: nee.

Ik wil niet zeggen dat de mensen die er werken niets van games afweten, integendeel, die mensen weten echt wel waar ze het over hebben, maar het blad is zo in elkaar gebreid dat het soms lijkt alsof je de fokking Break Out! zit te lezen! (Ja, ik lees soms de Break Out!, heb een dertienjarig nichtje, ok!?). Je wordt onder bedolven met slangwoorden als ‘baklap’ en ‘lauw’, soms pak ik mijn “Hippe jonge-mensentaal naar Nederlands” woordenboek erbij om te begrijpen wat men bedoelt. Wat mij ook opvalt, is dat tien van de veertien brieven in hun postrubriek beginnen met “Ey PU dudes”, “Heeyyyz PU gasten”of “Yo PU lui”. Kan niemand meer gewoon goedendag zeggen?

Niet alleen de hippe jeugdige taal wijst op de verbreezahlisering van de PU, ook de ontelbare “coole” reclamestukjes die het blad vullen (zo kan ik ook wel 90 bladzijdes vullen mensen). Ik weet dat iedere instantie die de jeugd wil bereiken in een blad als de PU een advertentie wil hebben en dat de PU er goud geld aan wil verdienen, maar gaat dit niet wat ver? Zover ik kon tellen waren er zeven reclamestukjes die geen reet met games te maken hebben, waarvan één een folder was. (Deze keer viel het op zich wel mee).

Wederom een teken van de verbreezahlisering van de PU is het gehalte aan babes en schaars geklede dames. Kijk, ik ben een gezonde Nederlandse vent (ok, ben allochtone Nederlander, maar goed) en houd wel van een mooie dame in beeld, maar om het nou zo vaak te zien in een blad wat eigenlijk over games gaat… Soms moet ik weer even op de voorkant kijken of ik wel de PU lees en niet de Break Out!. Ik denk dat de purerende mensen onder ons binnenkort niet meer de Playboy-verzameling van vader (of moeder) nodig hebben om aan hun hormonale trekken te komen. Ik begrijp het wel van de mensen van de PU: sex sells! Dat is zo en dat zal altijd zo blijven, maar ik hoef niet bij ieder screenshot van een game een babe te zien die in niets meer dan een touwtje gekleed is.

De PU heeft het geluk dat er eigenlijk geen ander Nederlands gamesblad is dat een echte bedreiging vormt, dit zal denk ik ook nooit gebeuren. Laten we het zo bekijken, iemand die zich echt verdiept in games en de ontwikkelingen echt volgt, haalt zijn informatie tegenwoordig van Internet en leest gamemags alleen voor de lol of omdat hij niks beters te doen heeft, gezien hij sociaal gehandicapt is. De grootste groep van PU-lezers zullen naar mijn schatting tussen de 11 en 16 jaar zitten.

Een groot deel van die groep zullen casual-gamers zijn die hun informatie grotendeels uit de PU halen en alles geloven wat de PU zegt. De PU is immers heilig. Zij interesseren zich niet zozeer in het gamen, maar doen dit meer omdat het stoer en ‘in’ is op dit moment. Deze mensen zitten dus niet dagelijks/wekelijks games-ontwikkelingen te volgen om op de hoogte te blijven. Internet gebruiken ze 9 van de 10 keer om te chatten op TMF en om leden van het andere (of zelfde) geslacht via MSN uit de kleren te krijgen.

Een gamesmagazine is dus een uitkomst voor dit soort mensen, zo blijven ze maandelijks toch op de hoogte. Maar, zoals ik zei, lezen de mensen die gamen serieus nemen de PU echt niet voor de deskundige recensies. Zij lezen de PU, als ze dat al doen, voor de lol en om wat tijd te verdrijven. De PU redactie en andere kornuiten, die een hand hebben in het fabriceren van het blad, weten zelf ook wel dat ze eigenlijk niet veel beter zijn dan de Break Out! en dat de intelligentie van de gemiddelde “serieuze” PU aanhang niet bijster hoog is en daar spelen ze op in.

“Gooi er wat coole kreten en blote meiden tegenaan en het zal wel verkopen” denken ze. Blijkbaar hebben ze gelijk. Nu zie ik al een golf van hormonale woede door Nederland gaan, die afkomstig is van de trouwe PU-jugend. Sommigen zullen zich nu voelen alsof iemand in hun hand heeft lopen schijten, maar zelfs zij zullen eens inzien dat de PU niet heilig is in de industrie.

Het is wel te zien aan een deel van het volk dat op Powerweb komt; wat voor mensen de PU lezen en hun hele leven eromheen bouwen. (Voel jij je aangesproken door deze uitspraak? Dan weet je genoeg.) Nog steeds sluipen daar mensen rond die denken dat de PU’s (en dus dat van hun) wil wet is. Nee, de PU zal nooit het niveau van bijvoorbeeld een Edge halen. (Ook al vind ik dat die mensen bij Edge zichzelf iets te geweldig vinden, maar ze zijn toch wel enigszins toonaangevend in de bizz.)

Maar de PU zal altijd de grootste in Nederland en België blijven omdat er gewoon niets beters is of zal komen: Internet en de PU-jugend zullen daar wel voor zorgen. De PU zal zich dus geen zorgen hoeven te maken dat ze hun lezertjes kwijtraken aan een ander blad, want daar zijn ze al te goed voor gehersenspoeld. Ik weet dat mijn klaagzang geen donder uit zal maken en dat de PU door zal blijven gaan met verbreezahliseren en dat een horde schapen de Power Unlimited blijven prijzen tot hun dood, maar ik wilde dit toch even delen met mijn medemens.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • _O_  Ik lees de PU nog steeds (heb het eerste nummer hier nog liggen), maar ik vraag me af waarom ik het nog lees. Ik ben ermee opgegroeid, laten we het daar maar bij houden.

 • Ze melden dingen die ik gewoon allang weet, maar ik blijf het wel lezen, het is altijd gewoon heel vermakelijk..

 • Ik lees het zelf ook af en toe voor het vermaak en dat is natuurlijk ook het concept. Je leest de PU niet om allerlei diepgaande info over games te weten te komen. Althans, dat lijkt me niet.

 • Ik weet nog dat je zelf allerlij brieven stuurde naar de pu;)

 • helemaal mee eens, hij ligt bij ons ook altijd op de plee

 • hetzelfde geld voor mij ik lees het niet echt voor de games want op internet vind je gewoon betere info, maar ik vind gewoon leuk om het lezen . Al vind ik die breehzah taal/look wel irritant.

 • Leuk stukje voor een community/board, niet echt profesioneel voor een zelfstandige gamesite.  Je kan het wel als algemeen protest schrijven over gamesmags in het algemeen zonder het direct aan de PU te richten, en mensen zullen evengoed wel begrijpen dat je ook/vooral de PU bedoeld. Ben het ook niet eens met de manier waarop zij de markt beinvloeden, maar dit is een beetje vreemd voor een profesionele site die zichzelf typeert als "game-journalistiek" en niet als fan-site gezien wil worden.  Leest overigens wel lekker weg hoor, jammer dat mijn computer niet op de WC staat ;) • Goed woord, 'verbreezahlisering' :D  Ben het ermee eens, ik heb de PU al 3 maanden niet gekocht, oninteressant, op internet kan je vergelijkbare humor vind en de redacteuren ken je nou wel, Skate altijd laat, Jan de Orcneuker, JJ de bodybuilder, jaja fijn. De ene helft is onzin, andere helft leugens. :P

 • Leuk stukje voor een community/board, niet echt profesioneel voor een zelfstandige gamesite.

  Marcel schrijft zijn columns voor IG óp IG. Niets meer, niets minder. De mening van Marcel hoeft dan ook niet in overeenstemming te zijn met die van InsideGamer.

 • Wat een gezeik. De PU bereikt zijn doelgroep goed. Zie het probleem niet zo. Ik ken een hoop mensen die door de PU aan het gamen zijn geslagen. Maar ja, schijnbaar moet moet alles informatief en die-hard zijn. Lees zo'n blad dan gewoon niet en houd je kritiek voor je.  Verder sluit ik me aan bij Maverick.

 • @ Mortal Marcel : Volgens mij heb ik jou er vroeger ook wel eens in zien staan. Je was toen nog zeker een zestienjarige puperende casualgamer ;)  Ik lees de PU ook nog wel. Just fur fun. Leest wel lekker weg. Ik snap het bovenstaande ook niet echt. De hele gamebiz wordt steeds commerciëler en richt zich op de zestienjarige pubers. Daar is de PU geen uitzondering op.

 • Leuk stukje.

 • ik ben nog steeds lid. En dat is het. Ik lees hem ook op de plee en deed dat vroeger ook al. Prima shit om bij te schijten toch. Ik gebruik het niet om op te schijten.  Feit is wel dat het allemaal oppervlakkig is en soms vraag ik me ook wel eens af waarom ik hem nog lees. Alles wat er in staat weet ik al een maand van te voren.(dank u internet)  Het is makkelijk om je tijd mee te vullen als je even geen games speelt.  Maare, kijk maar uit Marcel, de 14jarige puber zal dit niet leuk vinden. Volgend jaar maar niet naar Powerplay ;) Powerpubers unite ;)  En de Edge is ook niet alles. Maar toch blijft dat samen met de Games TM 1 van de betere bladen. En op zich is Gamepro in NL ook wel redelijk. Niet super, maar het brengt het niet op een breezah manier in ieder geval. Ik vind het tegenwoordig leuker om de gamepro te lezen(voor zolang die nog bestaat) • Ik hou het lekker simpel. PU ownt, GP sucks!

 • @ Karst…je hoeft niet perse Die-Hard te zijn, maar de PU is meer mening dan feit geworden. ik ben het wel eens met Marcel hierover. ik bedoel, het is wel leuk en al, maar de PU is nogal vooroordelig over sommige dingen, het is wel leuk weg te lezen, maar de reviews en al zijn gewoon….niet erg proffesioneel meer geschreven, ze wete wel waar ze over lulle, maar het is als een Feyenoord supporter vragen wat ze van een Ajax wedstrijd vinden van tijd tot tijd…

 • hmm ik lees de gamepro en pu ook maar snap het probleem niet zo echt hoor vind het eerlijk gezegd beetje ongepast om een gamesblad hier omlaag te halen dit is de eerste x dat ik een games internet site zie die een magazine omlaag haalt.

  Beetje ongepast vind ik zelf

 • Ik ben het volkomen met je eens Marcel. In de PU lees ik zoiezo alleen de 'columns' en de trips waar de heren heen gaan. Verder herzie ik nog snel de cijfers en leg het blad weg.  Geef mij maar EDGE, ben trouwens benieuwd naar de vernieuwde aanpak van het blad. Bleek veelal niet als beter te zijn ontvangen maar als slechter.

 • woord van het jaar: 'verbr33zahlisering'! Goede column trouwens, ben het met hem eens.

 • Gheheh ik lees de PU gewoon,..geef geen ene f*ck aan verbreehzalisering?

  En nee de PU heeft een groter doelgroep? PUGA?

  PU is gewoon ok.

 • hmm ik lees de gamepro en pu ook maar snap het probleem niet zo echt hoor vind het eerlijk gezegd beetje ongepast om een gamesblad hier omlaag te halen dit is de eerste x dat ik een games internet site zie die een magazine omlaag haalt.

  Beetje ongepast vind ik zelfKerel, het is gewoon een column van marcel. Niet een mening van IG.  hey man a u b wat wil je dan de gamequest die gasten zeggen nooit iets slechts over een game. En bij de PU zijn ze altijd al eerlijk geweest over games en hard ook. en over die babes man er moeten er meer in ik vind het leuke schrijvers maar ze lijken wel allemaal op me leraar engels kaal sikje en houden van rock muziek dus

  shut da fuck up Deze meneer laat zich wel erg kennen :D

  beetje zielig hoor, alleen omdat de pu je brieven nie meer wil pupliceren ga je ze hier maar omlaag halen. en om de pu nou te vergelijken met de playboy :S:S:S… zoek een hobbie man… ga pixels tellen Die vergelijking met de playboy was echt niet serieus bedoelt gok ik. Hij ergert zich alleen denk ik net als mij aan de babes die erin staan en niks toevoegen.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren