1. De soap rond Half-Life 2

De soap rond Half-Life 2

Op 21 maart van 2003 kondigt Gabe Newell, oprichter van Valve aan dat Half-Life 2 al voor ruime tijd in ontwikkeling is en op 30 september wereldwijd zal uitkomen. Op deze dag in maart begon Gabe met een strijd die 20 maanden heeft geduurd, tot vandaag, 16 november 2004: de dag dat Half-Life 2 uit is gekomen.

30 september, de onvergetelijke datum

Op de E3 van 2003 zou Valve voor het eerst aan de wereld laten zien waar ze de afgelopen jaren mee bezig waren geweest. Voor de E3 van 2003 had Valve een aantal mooie demonstratie levels gemaakt om te laten zien hoe revolutionair Half-Life 2 zou worden op grafisch gebied en wat mensen aan vernieuwingen konden verwachten op gameplay gebied. En al was het spel niet speelbaar, het was gelijk één van de populairste spellen van deze E3.

Een paar maanden verstreken en 30 september kwam steeds dichterbij. Toen kwam Valve tot de conclusie dat Half-Life 2 niet op 30 september zou kunnen uitkomen omdat het simpelweg nog lang niet af was. Dit terwijl Gabe maandenlang overtuigend had gezegd dat het spel op 30 september in de winkels zou liggen. Nog even werd er overwogen om het spel een heel stuk in te krimpen zodat het alsnog op de beloofde datum zou kunnen uitkomen. Dit plan ging echter tegen alles in waar Gabe voor stond en werd dus al snel van de tafel geveegd. In plaats dat Valve het bekend maakte hielden ze zich stil en bleven ze volhouden dat Half-Life 2 op de beloofde datum zou uitkomen, dit omdat ze zich schaamde om het feit dat ze iets met zoveel overtuiging beloofd hadden en dit nu niet konden waarmaken. Toen echter zeven dagen voor 30 september het spel nog steeds niet gold was gegaan begonnen mensen heel veel vragen te stellen en kon Valve niks anders doen dan de waarheid naar buiten te brengen.

Een moeilijke tijd voor Valve

Het spel werd uitgesteld naar de feestdagen van 2003 en Valve zou zich de komende maanden stilhouden rond Half-Life 2. Het meest genante wat Gabe Newell waarschijnlijk moest meemaken was de Half-Life 2 launch party op 30 september, een feestje van ATi dat al maanden terug was ingepland. Ook bij dat feestje was er nog geen speelbare versie van Half-Life 2 aanwezig, zelfs geen nieuwe beelden. Rond dezelfde tijd kreeg Valve met een tweede probleem te kampen: ze waren gehackt. Schijnbaar was het iemand gelukt om het passwoord van de email van Gabe Newell te achterhalen waardoor deze hacker toegang had gekregen tot het volledige Valve netwerk. Hier had hij alles meegenomen wat hij tegen kwam. Al snel verscheen het eerste gestolen goed op het internet. Het begon onschuldig met een paar mailtjes tussen medewerkers, maar stap voor stap verschenen er andere documenten van Valve online.

Op 4 oktober viel de bom pas echt: de broncode van Half-Life 2 was gestolen en beschikbaar gesteld op verschillende plaatsen op het internet. Een paar dagen later viel de tweede bom en kwam er een speelbare bètaversie van Half-Life 2 op internet. Door deze speelbare versie kon de hele wereld zien hoe ver Half-Life 2 in ontwikkeling was en dat het spel nog ver van compleet was. Het tweede grote probleem was dat een groot deel van de code herschreven moest worden omdat deze makkelijk te kraken zou zijn door het verschijnen van de bron code. Valve schakelde de FBI in. Die kon echter niet veel voor hen doen omdat het vinden van hackers meestal op niks uitloopt. Daarom vroeg Valve hun fans om hulp. Het gevolg was dat Valve werd overladen met mails van mensen die vertelden waar ze de bron code en de bètaversie van Half-Life 2 hadden zien staan. Met behulp van deze mails kon de FBI onderzoek verrichten wat als gevolg had dat de dader zich uiteindelijk zelf bij Valve aangaf. Al deze gebeurtenissen hebben geleid tot weer een nieuwe vertraging, ditmaal tot begin 2004.

2004: Het jaar van Half-Life 2

Ook begin 2004 was het spel nog niet af en bleef Valve dus stil over alles rond de releasedatum. Pas op de E3 van dit jaar kwam Valve weer met nieuws op Half-Life 2 gebied. Niet alleen werden er een paar minuten aan nieuwe beelden van Half-Life 2 getoond, maar ook de multiplayer van het spel Counter-Strike: Source werd getoond. Al met al leek het spel eindelijk een beetje vorm te krijgen en begonnen fans weer vertrouwen te krijgen in Valve. De maanden na de E3 kwamen er langzaam maar zeker nieuwe feiten en screenshots van Half-Life 2 en ging alles de goede kant op. Het heeft ruim zes jaar geduurd en het spel heeft heel wat problemen ondergaan, maar op 18 oktober 2004 ging Half-Life 2 dan eindelijk gold waardoor het spel op 16 november wereldwijd in de winkels kon liggen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hipperehip hoera!!! Ik ben echt blij dat ie eindelijk uitkomt na zovéél vertagingen te hebben ondergaan.

 • Wooei!! Nou maar hopen dat het niet zo lang duurt voordat ie op de xbox komt…

 • lijkt me helemaal niet zo'n boeiend spelletje.

  ik denk dat er die veel te veel gehypt is. en dat het een dikke tegenvaller is.

 • steam… blach…  ik haal em wel in de winkel gewoon…

 • Ja idd GameSpot gaf het een 9.2  Zwaaaar overhyped… :)

 • Ik ga hem dalijk ff halen net gereserveerd bij de lokale gamesboer:D:D:D

 • xav: heb je ze allebei al gespeeld dan?

 • Kom maar op met de IG review, ik denk dat ie erg goed is maar toch nog kleine steekjes laat vallen.

 • een 10 dus…

 • het is geen gtst

 • Geinig feitje, toen gabe een email van hacker ontving was zijn eerste reactie:

  "I'm getting on a plane and I'm bringing my crowbar with me."  De hacker die in valve had ingebroken bleek de 21 jaar oude Duitse Axel G te zijn, ik denk niet dat tie ooit nog half-life 2 zal spelen aangezien tie nu in de gevangnis zit  Als je meer informatie omtrent de probelemen die valve had met half-life 2 wilt lezen moet je dit artikel van gamespot een schecken http://www.gamespot.com/features/6112889/index.html • Dit spel is echt zo vet, dit komt in het rijtje final fantasy 7 en goldeneye.

  straks weer verder spelen.

 • man o man ik loop al maanden te gillen tegen maten dat ik hem direct ga kopen…… maar nu het moment daar is sta ik lekker in de rooie cijfertjes (omg HCC beurs was ik toch weer meer geld kwijt dan geplanned) op me rekening, dus moet ik nog minstens 1,5 weken wachten :'(

  en ik mot ook nog WoW spele!

 • IK heb hem ook Half life 2 files unlocking nu en dan SPELEN

 • @JJJur: Je moet alsnog via Steam spelen.

 • AAAAAH hoe lang duurt da unlocken wel niet ik kan niet meer wachten wel een naaistreek is dit betaal je 60 EURO 130 gulden en dan kan je niet eens gelijk spellen hele tijd dingen van servers tooo bussy unlocking OMG ik trek dit niet meer man

 • Ownage!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • SUPERSPEL OMG ZOOOOOOOOO VET

 • Nu nog geld voor een nieuwe videokaart…. :)

 • PTJ de servers zijn gewoon veel te busy omdat heeel veel mense zoals jij zich willen registreren. Het spel is immens populair he. Over een paar dagen zal het veel beter gaan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren