1. Escalation: de vernieuwingen

Escalation: de vernieuwingen

Gisteren blikten we terug op het enorm leuke Joint Operations: Typhoon Rising. Daar concludeerden we dat de titel een vrij hoge instapdrempel heeft, maar dat het technisch gezien een enorme prestatie is om 150 personen tegelijk bijna vlekkeloos online te laten spelen. Joint Operations is daardoor een prettige toevoeging aan het scala online schietspellen. Daarom besloot maker Novalogic een uitbreidingspakket ontwikkelen. In Joint Operations: Escalation, dat voor een budgetprijs in de winkelschappen te vinden is, zijn verscheidene simpele (maar logische) zaken aangepast. Zo is het mogelijk een derde-persoonstandpunt aan te nemen tijdens het besturen van voertuigen, net zoals in de Battlefield-titels. Dit is voor veel spelers een nuttige toevoeging.

En je zult het als speler nodig hebben, omdat de voertuigen een prominentere rol gaan spelen in het spelverloop. Door de toevoeging van een Apache en bijvoorbeeld een tank zijn er nu ook zwaarbewapende voertuigen aanwezig waarmee geoefende spelers flink wat schade kunnen aanrichten. Dit in tegenstelling tot het originele spel. Voor Typhoon Rising werd immers bepaald dat voertuigen alleen bedoeld waren voor het vervoeren van spelers. Zo werd een andere soort gameplay een vereiste. Het probleem was alleen dat weinig mensen voor chauffeur wilden spelen. Natuurlijk, er worden punten uitgedeeld voor het succesvol afzetten van medespelers. Doordat de voertuigen echter zo weerloos zijn tegen vijanden, kan het nogal eens gebeuren dat je als bestuurder in de knoei komt en je ervoor zorgt dat tientallen medespelers het leven laten. En dat wil je uiteraard niet graag op je naam krijgen. Dit is door de sterker geworden voertuigen een stuk anders geworden.

Om de balans te bewaren, zijn voertuigen met luchtafweergeschut toegevoegd en is het mogelijk een antitankmijn te plaatsen. Overigens heeft men nog meer voertuigen ontwikkeld, waaronder een vrachtwagen vol benzine. Deze kan een enorme explosie veroorzaken en het is verstandig de wagen op strategische posities te plaatsen. Die strategie komt trouwens op meerdere manieren terug in de uitbreiding. Zo kan er ditmaal gewerkt worden met verschillende soorten munitie. Dit is te vergelijken met het eeuwenoude “rock, paper, scissors”, wat wil zeggen dat de ene kogelsoort bij bepaalde tegenstand meer schade aanricht dan bij ander beschermend materiaal. Dit heeft alles te maken met de intreding van armor. Door dit element ga je wat minder snel dood en ben je dus ook een moeilijker doelwit voor de, altijd in groten getale aanwezige, sluipschutters.

Doordat het verhaal achter het uitbreidingspakket zich heeft verplaatst naar het vasteland van Azië, zijn er wat meer arena’s die zich grotendeels op het vaste land afspelen. Dit zorgt voor een sneller spelverloop omdat het overtollige water uit de vorige delen het moeilijker maakte je snel naar de andere kant te bewegen. Bovendien worden spelers nadat ze sterven in de rij gezet bij het meest dicht bijzijnde spawn point. Hierdoor zul je ook als beginner sneller in de actie komen en wordt de instapdrempel wellicht lager.

De toevoegingen van Joint Operations: Escalation zijn vrij groot. In ieder geval voegt het uitbreidingspakket voldoende toe aan het origineel. De toevoegingen reiken immers verder dan hierboven globaal beschreven is. Zo is het mogelijk een parachute te gebruiken (deze wordt vanzelf geactiveerd als je een val van meer dan vijftien meter maakt) en is er op NovaXchange een groot aantal door liefhebbers gemaakte maps te vinden. Uiteraard kun je via een nieuwe editor genaamd NILE (Novalogic Interactive Level Editor) ook zelf een poging wagen om uitdagende levels te maken. Ook de nieuwe trainingsmissies en de coöperatieve spelstand zijn nuttige aanvullingen. Morgen volgt de recensie van het uitbreidingspakket en dan blijkt of al deze toevoegingen genoeg zijn om de aanschafprijs te rechtvaardigen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Lijkt me wel cool

  • vet strak

  • lache lijkt mij

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren