1. Mortal Kombat: Deception

Mortal Kombat: Deception

Na een jarenlange afwezigheid, verscheen er in februari 2002 een nieuwe Mortal Kombat in de winkel. Mortal Kombat: Deadly Alliance was het eerste spel uit de serie dat niet voor de arcade was bestemd. Mortal Kombat: Deception is het eerste deel in de serie dat online gaat. Die functie is gelukkig niet het enige dat is toegevoegd aan de beat ‘em up serie; Mortal Kombat: Deception biedt vooral ‘meer’.

Onaga, the Dragon King

De dodelijke alliantie uit het vorige deel (de twee tovenaars Quan Chi en Shang Tsung) heeft flink huisgehouden in het Mortal Kombat universum. Op het laatst staat alleen dondergod Raiden nog tegenover de twee tovenaars, maar ook hij is niet opgewassen tegen dit dodelijke duo. De samenwerking blijkt echter van korte duur, als beide tovenaars het tegen elkaar opnemen. Quan Chi wint uiteindelijk het gevecht van Shan Tsung, maar mag niet lang nagenieten. Onaga, de ‘rechtmatige’ heerser van Outworld is namelijk terug.

Content met Kontent

Midway heeft er werk van gemaakt om met Deception nog meer spelopties en content toe te voegen aan de serie. Wanneer je het spel voor de eerste keer opstart valt direct op dat er erg veel te doen is in dit Mortal Kombat deel. Naast de standaard Arcade en Versus spelmodi, is Deception ook voorzien van MK: Chess, Puzzle Kombat, Konquest, en de mogelijkheid om het online tegen spelers op te nemen.

In totaal zijn er vierentwintig karakters waaruit je kunt kiezen in Mortal Kombat: Deception. Er zijn oude bekenden waaronder Sindel, Baraka en Mileena, maar ook nieuwe gezichten, zoals Shujinko en Kobra. Ieder karakter maakt – net als in Deadly Alliance – gebruik van twee vechtstijlen en een wapen. Ieder wapen is uniek en ook de verschillende vechtstijlen vragen om een andere aanpak.

In de Arcade en Versus spelmodi strijd je tegen elkaar of tegen de computer. In de Arcade moet je het uiteindelijk opnemen tegen Onaga, maar niet voordat je andere vechters hebt verslagen in diverse arena’s. Deze speloptie is de kern van het spel en staat op zichzelf gegarandeerd voor vele uurtjes gameplay. De arena’s waarin wordt gevochten zijn ook voor de eerste keer in de serie interactief, waardoor je zomaar je tegenstander op de meest gruwelijke wijze af kunt maken. Ook wanneer je niet specifiek gebruik maakt van je omgevingen zul je nog voldoende bloed zien wanneer je een fatality uitvoert. Dit keer heeft ieder karakter er twee, waarvan de één nog gruwelijker is dan de andere. Ook heeft Deception Hara Kiri’s, zelfdoding dus. Wanneer je verliest van je opponent, kun je jezelf de vernedering besparen en je van kant maken. Mortal Kombat: Deception is dus bloediger dan ooit, maar heeft meer te bieden dan alleen maar gruwelijkheden.

Zo is er de Konquest Mode, waarin de jonge vechter Shujinko in het Mortal Kombat universum op reis gaat en in verschillende dimensies terechtkomt. Daar komt hij zo’n beetje ieder karakter dat een rol heeft gespeeld in een Mortal Kombat spel tegen, die hem vragen om hulp, of juist onderwijzen in hun stijl van vechten. Samenvattend komt het er op neer dat Shujinko Koins verzamelt en de verschillende karakters uit Deception leert kennen. Hoewel het een leuk idee is om rond te struinen in het Mortal Kombat universum, valt de uitwerking vies tegen. De verschillende dimensies zijn allemaal enorm slecht vormgegeven, en zien er dan ook niet uit. Ook de stemmen van de personen die je tegenkomt zijn tenenkrommend, waardoor je het liefst zo snel mogelijk het geluid uit zou willen zetten. De enige reden waardoor je blijft hangen is dat je sleutels en Koins wilt verzamelen voor in de Krypt. Deze gigantische begraafplaats zit namelijk vol met extra’s, variërend van karakters tot extra outfits en spelomgevingen. Net als in Deadly Alliance zul je de Konquest Mode dus voor lief nemen. Iets beter dus, maar nog steeds niet goed genoeg.

Wat wel enorm leuk is om te doen zijn de extra spelopties MK: Chess en Puzzle Kombat. Schaken en puzzelen overgoten met een Mortal Kombat sausje, maar wel erg leuk om te spelen. MK: Chess laat je niet alleen je stukken strategisch op je bord bewegen, maar laat je ook vechten in een arena (in principe hetzelfde als de ‘gewone’ Arcade optie) tegen de stukken van je tegenstander. Puzzle Kombat biedt gameplay die wel wat weg heeft van Tetris. De Mortal Kombat karakters vechten het in Puzzle Kombat ook uit in vergelijkbare spelomgevingen, waarin de winnaar zijn tegenstander ook op gruwelijke wijze af mag maken.

Conclusie en beoordeling

None

Mortal Kombat Deception is in vergelijking met Deadly Alliance een goede stap voorwaarts. Meer is het sleutelwoord: meer bloed, meer mogelijkheden en meer fatalities. Het spel speelt tevens een stuk vloeiender dan zijn voorganger en is nu ook online speelbaar. Mortal Kombat: Deception is goed te genieten, al valt de Konquest Mode vies tegen in vergelijking met de andere spelopties. Toch is Midway er in geslaagd weer een puike arcade beat ‘em up op de markt te brengen. Fans van de serie en mensen met een voorkeur voor vechtspellen mogen Mortal Kombat: Deception eigenlijk niet laten liggen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • speelt vloeiend
 • online!
 • Kontent
 • veel spelopties
 • Minpunten
 • Konquest visueel zwaar onder de maat

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Amerikaanse spelers hoor ik alleen maar lof over deception dus het zal wel goed aanvoelen. Het is de beste 3d MK tot nu toe.

  Ik krijg Deception vandaag :)

 • ^ dat was ik

 • Deze game staat wel ergens in m'n verlanglijstje, maar eerst de games halen die ik echt MOET hebben :)

 • dat 'tetris like' spelletje ziet er interessant uit…..

 • Leuk kadootje voor kerst :P

 • Ik vind mortal kombat altijd net niet goed genoeg vechten om aan te schaffen maar ja dat is mijn mening misschien dat t met deze anders is maar ik betwijfel t. Btw de mensen in Amerika zijn altijd tevreden met hun games enzo terwijl mijn voorkeur uitgaat naar de japanse games.

 • Ik heb hem sinds gisteren. Het cijfer is in mijn ogen te laag. Het spel is uitgebreider dan MKDA (Stage fatalities, zelfmoord, mooiere achtergronden, nieuwe features als Chess) speelt vloeiender en ziet er (ietsjes, maar toch) beter uit dan MKDA. Enne Lui Kang is back…….  Neen, dit spel is een heerlijk fighter. Ik was gisteren nog even online, maar helaas, de Amerikanen lagen in bed en de Europeanen hadden het spel blijkbaar nog niet gisteren dus ik kon hem niet checken. Vanaaf misschien…….

 • Subzero zit erin, maar ik vind hem wel minder stoer dan in de voorafgaande delen.

 • gewoon een lauw spel

 • Vind het vechten zo statisch als de pest, daarom speel ik dit soort spellen ook niet langer dan tien minuten..Geef mij maar gewoon DOA of Tekken

 • @snake eater (62.234.73.54)  een mortal kombat is geen mortal kombat zonder Sub-Zero :)

 • Ik ga hem morgen halen, en meteen online spelen. Eindelijk een toffe Fight-Game online spelen. Ben ook benieuwd naar DoA:Ultimate.

 • ik heb nu de conquest mode afgerond…nu nog ff de special moves van shujinko zoeken!!!

  en de puzzle kombat is erg verslavend!!!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren