1. Gaming Geschiedenis 101

Gaming Geschiedenis 101

Sinds ik begonnen ben met het maken van grafische memberrecensies krijg ik steeds vaker de vraag wat toch die banner is die boven iedere recensie prijkt.

Nu, mijne heren en dames, dat is dus een gedeelte van het startscherm van een Commodore 64, daar heb ik reeds eerder een –weinig succesvolle- weblog over geschreven overigens. Daarom gooi ik het nu maar eens over een andere boeg.

Ik vind namelijk, en vele old-school gamers met mij, dat de huidige generatie gamers nogal verwende snotapen zijn (no offense). Zoveel games die al voor hun release gekraakt worden puur op de screenshots. Het lijkt wel of jullie soms geen besef hebben van de pracht van gaming.

Daarom wordt het hoog tijd dat jullie eens wat respect krijgen voor de oudjes, de Commodore 64 heeft jarenlang de meest prachtige games geproduceert en dankzij de moderne techniek kunnen jullie dat nu in jullie browser spelen.

Om jullie niet helemaal onbewapend het pad op te sturen, hier mijn top drie van aanraders.

Giana Sisters

Giana Sisters is de platformgame van de C64. Het vertoont veel gelijkenissen met Mario en dat is niet zonder reden. Er was zelfs een versie van Giana Sisters in omloop waar alle graphics vervangen waren door Mario graphics. Laat dat de pret echter niet drukken. Als je Mario digt, dig je dit net zo hard. Bovendien is de soundtrack geniaal. Klik hier om Giana Sisters te spelen.

Burger Time

Burger Time is een actiegame ala Donkey Kong waarin je een kok bent die Hamburgers moet makken. Dat doe je door over de delen van de Hamburger te lopen zodat deze naar beneden vallen. Als alle delen naar beneden zijn is je Hamburger compleet en als je dat voor alle Hamburgers in het level hebt gedaan is het level compleet. Klinkt simpel en dat is het ook. Gelukkig is het ook superverslavend. De originele Burger Time is te vinden op de website maar vertoond wat bugs, doe het daarom maar even met Burger Time ‘97 een remake uit 1997.

Ghost ‘n Goblins

Ten slotte breng ik jullie Ghost ’n Goblins, een platformer waarin je Arthur bent een ridder die zombies, skeletten en natuurlijk geesten en goblins moet verslaan om zijn prinses te redden. Zonder meer één van de beste games ooit gefabriceerd. Dit is een port van de arcadeversies en iets beperkter dan het origineel. Desalniettemin een game die iedereen eens in zijn leven gespeeld moet hebben. Spelen doe je hier.

Spelen doe je met de pijltjes en schieten met de CTRL-toets. Let op, bij sommige games moet je van controllerport veranderen (rechtsonder), soms moet je het toetsenbord gebruiken om door de menu’s te komen. Onder beta vind je een heleboel nog ongeteste games die niet op de rest van de site zijn te vinden. Have fun.

Dit artikel delen

Over de auteur