1. Kluitjesvoetbal op de redactie

Kluitjesvoetbal op de redactie

Sinds een tijdje hebben we op de redactie FIFA 09 ontvangen voor de PlayStation 3. Een van de vetste opties van deze game is dat je met maarliefst zeven man tegelijk een balletje kan trappen op één tv! Na een lange dag gamenieuws verzorgen, brengen we dus vaak genoeg nog de nodige tijd brullend voor ons plasmascherm door. Wat er dan op het beeld te zien is, valt het beste te omschrijven in een woord, namelijk ‘kluitjesvoetbal’. Iedereen kent de term wel, maar voor de leken onder ons hier de omschrijving van Wikipedia.

Kluitjesvoetbal is een manier van voetballen, waarbij het hele team naar de bal toeloopt, en dus alle spelers op een kluitje staan. Een speltechnisch nadeel is dat spelers elkaar in de weg lopen, en dat een uitbraak van de tegenstander in het geheel niet kan worden verdedigd. Het team heeft geen beheersing van de situatie, zelfs niet in het drukke gebiedje. Kluitjesvoetbal is te voorkomen door taakbesef en samenwerking.

Het is bijna eng hoe goed deze omschrijving past bij onze potjes FIFA. Aan het begin van de wedstrijd zie je eerst een aantal spelers als een kip zonder kop rondrennen, om maar uit te vinden wie welke kleur driehoekje boven zijn karakter heeft staan. Zodra iedereen dat door heeft begint het festijn. Je ziet één speler met de bal dribbelen terwijl er minstens drie poppetjes met een driehoekje boven hun hoofd er in sneltreinvaart op afstormen. Áls de speler met balbezit zo slim is deze door te pasen naar voren, zie je het nadeel van de aanvallers. Verderop staan namelijk twee spelers ongeveer tien meter buitenspel.

Als het dan eenmaal zo ver is dat iemand een schot kan wagen, komt het vaak genoeg voor dat een van zijn medespelers ervoor staat. Deze probeert dan de bal af te pakken om doodleuk zelf een poging te wagen. De bal ketst vervolgens af op de handen van de keeper en er staan ongeveer vijftien spelers klaar voor actie in het strafschopgebied. Er volgt hierop een hoop geram op knoppen, geschreeuw en je ziet zeven voetballers die in het wilde weg maaien. Of de bal er uiteindelijk in gaat maakt voor de meeste niet eens uit, het is gewoonweg hilarisch.

Dit artikel delen

Over de auteur