1. Electronische Kunsten (EA)

Electronische Kunsten (EA)

‘Normaal’ schrijf ik weblogs om een woordje kwijt te kunnen. Vandaag even niet. Vandaag ga ik eens even vertellen waar ik me zo aan irriteer.. Nee, het is niet Britney Spears met haar pruik, maar iets heel anders: Electronic Arts. (12-letters besparend: EA) Ik moet toegeven: EA heeft een paar vette spellen, denk aan Spore, Mirror’s Edge, The Orange Box, Battlefield... Over die laatste twee wil ik het wel even hebben.

Ik heb een PS3, omdat ik dan gratis en goed online kan gamen, en er ook nog een redelijk groot aantal spellen zijn die online kunnen. Geen geld kwijt aan Xbox-Live, geen geklooi met Wii-friendcodes. Gamers-Hemel op aarde zou je kunnen zeggen. Helaas werd ik uit mijn droom weggeslagen door EA. Toen ik mijn Battlefield Bad Comany opstartte, had ik nergens problemen mee. Alles liep vloeiend. Ik klikte multiplayer-menu met een grijns op mijn gezicht aan, nogsteeds helemaal bedwelmd door het liedje die ik o-zo-graag hoorde. Ik klikte QuickGame aan, deed een Ranked-Match.. En begon te staren naar het (toch wel ietswat lange) laadscherm. Met spannende muziek op de achtergrond werd mij uitgelegd hoe het spel werkte, en hoe de map er een beetje uitzag. Het ging allemaal beginnen!

Maar dan ineens.. Het scherm wordt zwart, ik wist niet wat er gebeurde.. Wat zou hij aan het doen zijn..? Opeens kwam ik terug bij het startscherm, waar ik 2 minuten geleden nog zo grijnzend het multiplayer-menu aanklikte. Ineens verscheen er een bericht in beeld:

Connection to the game has lost, please check your Internetconnection

Nouja, dus ik sign nog eens in, met goede hoop. Alles gaat vlekkenloos. Hij update mijn scores, en ik doe dezelfde handeling als vorige keer: Quick-Game en Ranked Match, en hij begint weer te laden. Het scherm wordt weer zwart, en ik probeer het nog eens, en nog eens.. Ik, Luuk ‘Bubberich’ Dijkhuizen, weet al hoelaat het is: tijd om te eten.

Eenmaal gegeten te hebben loop ik weer volle moed (en maag) naar mijn geliefde kamer, waar een zwarte doos op mij staat te wachten. Deze zwarte doos staat verbonden met een 22” HD-TV en die is klaar om zijn werk te doen. Battlefield er nog eens in, opstarten, Quick-Match en Ranked. Weer verbindt het spel, weer laadt ie, en weer zie ik een zwart scherm verscheinen.

Op een dag was ik het zwarte scherm spuugzat. Ik resette alle routers, logde alles opnieuw aan op mijn PS3, alles werkte weer zoals het moest zijn. 89% verbinding, en PSN was in 3 seconde aangemeld. De nieuwe routers die we een maand geleden hadden aangesloten liepen razendsnel. Ik doe het gebruikelijke, en weer zit ik te staren naar een laadscherm, ditkeer van de map Oasis. Het spannende muziekje dreunde weer door... Ineens zag ik een mannetje lopen. Linksonder zag ik het menu, met daar bovenaan: Enter Battle.. De strijd is gesteden. EA heeft verloren, ik (en mijn router) winnen!

Ik speelde de ene match naar de andere. Toen opeens.. Ik kwam iemand tegen, hij schoot op me, ik draaie me om.. Ik schiet, ik blijf schieten. Ineens is hij weg. Verschijnselen bij Harry Potter is er niks bij. Floep, daar ging er weer een langs. Ik denk dat je dit het best kan vergelijken met Portal. Je zet een ingang neer, en de uitgang 1 meter verder. Je loopt door de ingang en komt de andere ingang eruit, zonder dat je er wat tussen ziet.

Na constant gepest te worden door EA’s laggende servers was ik het zat. Ik ging achter mijn computer zitten en zond een mailtje naar EA met mijn problemen. Tevergeefs: tot op de dag van vandaag geen andwoord gekregen. Dagen verstreken. Het probleem dat ik geen connectie tot het spel kon krijgen dook ook weer op. En ik kon dagen weer niet online spelen. De ene dag doet hij het vlekkenloos, de andere sterft hij van de lagg of lukt het aanmelden nieteens. Metal Gear Online is een erg mooie vervanger, en blijft tot mijn sterfbed leuk, maar ik wil soms ook door de ogen van Bubberich kijken, en niet naar zijn rug!

Het was avond, en mijn zus kwam thuis. Ze zei dat ze wat voor me had. Enigzins nieuwschierig kwam ik naar beneden.. En wat lag daar? The Orange Box! Ik dacht: Dit is mijn redding! Team Fortress 2 (10-letters besparend: TF2) zat ook in het pakket, en die kon online! Ik hoefde niet meer naar de rug van mijn Bubberich te kijken, maar door zijn ogen! Vol goede moed stak ik het spel in mijn PS3. Na Portal tot level 18 te hebben gespeeld, en een paar uur doorgebracht te hebben in City 17 van Half-Life 2, vond ik het tijd om TF2 te gaan spelen. Ik startte het spel op, deed Quick-Play en hij begon aan te loggen. Alles ging vlekkenloos en liep al snel als een Heavy door de supervet-uitziende map. Daar liep een vijand, ik schoot op hem, al mijn kogels raakte hem. Ineens schoot hij weg. Ik wist al hoelaat het was: Lagg. Keiharde Lagg. Na even een nieuwe server gezocht te hebben, die volgends de lijst supergoede verbinding had, liep alles vlekkenloos. Ineens kwam er na een minuutje of 5 in beeld:

Connection to EA server lost, please try again

Gelukkig doet TF2 het nu redelijk goed, maar het verliezen van de connectie blijft een probleem. Ik heb al iets van 3 uur online gespeeld op TF2, zonder enige lagg. Als hij uitvalt update hij wel de speeltijd, maar niet de kills enzo. Dus ik heb 4 kills en 1 domination, terwijl dat aantal toch echt wel wat groter is. Ik speel voor de lol, dus zoveel kan het mij niet boeien, maar dat steeds wegvallen bederft toch een groot deel van de pret.

Ik vind het tot de dag van vandaag schandalig dat er niks wordt gedaan aan het online spelen van EA games. Hoe moet het zo verder als EA groter en groter wordt? Zal het online gamen uitsterven, of moeten we het doen met keiharde lagg en ontbreking tot de server? Ik heb thuis 3 routers staan, en op geen van drieën werkt het! Ook heb ik internet van de buren meegepikt, met dezelfde resultaten als boven beschreven. Hebben jullie hier ook last van, en zo ja: in hoeverre? Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Dit artikel delen

Over de auteur