1. Ghost Recon 2: De verschillen

Ghost Recon 2: De verschillen

Normaal gesproken zit er weinig verschil tusen een spel dat zowel op de Xbox als de PlayStation 2 verschijnt. De Xbox versie ziet er meestal iets scherper uit en heeft dankzij de harde schijf kortere laadtijden, maar dat is dan ook alles. De mannen bij Ubisoft hadden daar geen zin in en daarom hebben ze twee Ghost Recon 2 versies gemaakt. Een ander verhaal, andere online mode en een verschillende engine. In dit artikel geven we jullie een overzicht van de verschillen.

Het verhaal

Het verhaal van de PlayStation 2 versie is een voorbode op het verhaal van de Xbox versie. Ghost Recon 2 speelt zich af in het jaar 2007 en brengt de speler midden in een groot conflict. Er wordt vanuit Noord Korea een raket afgevuurd op het Amerikaanse fregat USS Clarence E. Walsh. Normaal gesproken zou dit voor de Verenigde Staten genoeg reden zijn om een oorlog te beginnen, maar omdat men informatie heeft dat het hier om een actie gaat zonder toestemming van de Noord Koreaanse regering, besluit het Witte Huis om slechts een aantal Ghosts in Noord Korea te droppen. Jij staat aan het hoofd van het vierkoppig tellend team en het is aan jullie de taak om een aantal doelen uit te schakelen.

Uiteindelijk breekt er dan toch een oorlog uit tussen Noord en Zuid Korea en de wereld houdt zijn hart vast. In 2007 is het namelijk bekend dat Noord Korea over nucleaire wapens beschikt. Snel daarna wordt er kennis gemaakt met een machtzuchtige generaal genaamd Paik, die het gebruik van deze massavernietigingswapens niet schuwt. Paik moet en zal uit de weg geruimd moeten worden!

De Xbox versie speelt zich vier jaar na het Noord Koreaanse conflict af. Tijdens het conflict is er zoveel geld naar het leger gegaan, dat de landbouw en de infrastructuur van Noord Korea een grote klap heeft gekregen. Hierdoor dreigt er een hongersnood en is Noord Korea genoodzaakt om de hulp van de wereld in te roepen.

Het leger reageert furieus op dit besluit en ziet de regering als verraders en collaborateurs. Onder leiding van generaal Jung, die tijdens het Noord Koreaanse conflict een bondgenoot van generaal Paik was, neemt het leger de macht over. De gevolgen laten niet lang op zich wachten. Satelliet foto’s bevestigen waar de wereld bang voor was. Noord Korea is wederom bezig met het opbouwen van een nucleair programma en heeft plannen voor het maken van nucleaire bommen. Het sturen van een groot leger zou er voor zorgen dat Jung meteen zijn wapens in zal zetten en daarom wordt besloten om wederom een beroep te doen op de Ghosts. De missie is duidelijk: ruim Jung uit de weg!

Multiplayer

Beide spellen hebben de mogelijkheid om met meerdere spelers met en tegen elkaar te spelen. Toch moet gezegd worden de Xbox bezitters er beter vanaf komen. Zij kunnen met elkaar in de co-op mode en tegen elkaar via system link, splitscreen op één Xbox of Xbox Live spelen, terwijl de PlayStation 2 bezitters alleen via Sony’s online service tegen elkaar kunnen spelen.

Verder heeft de Xbox ook veel meer verschillende modi. Vijftien voor de Xbox tegenover drie voor de PlayStation 2. Hierbij moet wel gezegd worden dat de modi voor de Xbox veelal varianten op elkaar zijn.

Xbox

Co-op Defend: verdedig samen met vrienden een basis tegenover computergestuurde tegenstanders.

Co-Op Firefight: werk samen met vrienden om zo alle vijanden op de map te verslaan.

Co-Op Recon: werk samen met vrienden een aantal verkenningsmissies te voltooien.

Co-Op Mission: werk samen met vrienden een missie af.

Solo Cat & Mouse: iedereen speelt alleen en alleen de kat krijgt punten voor een kill. De speler die de kat afmaakt verandert in de kat.

Solo Hamburger Hill: probeer een bepaalde locatie zolang mogelijk vast te houden.

Solo Last Man Standing: de speler die er het laatst staat wint.

Solo Sharpshooter: maak zoveel mogelijk kills.

Team Domination: probeer met je team zoveel verschillende locaties te veroveren en vast te houden.

Team Hamburger Hill: hetzelfde als Solo Hamburger Hill, alleen nu werk je samen in een team.

Team Last Man Standing: hetzelfde als Solo Last Man Standing, alleen nu in teamverband, waarbij het team dat als laatst een lid in leven heeft wint.

Team Search & Rescue: redt samen met jouw team zoveel mogelijk gijzelaars.

PlayStation 2

Last Man Standing: het team dat als laatst een lid in leven heeft wint.

Team Assault: één team valt aan, terwijl het andere team verdedigt. Het aanvallende team moet alle verdedigende locaties winnen om het potje te winnen.

Team Supremacy: het team dat de volledige controle over een map heeft wint.

Visuele verschillen

Omdat de PlayStation 2 versie door Ubisoft’s Shanghai studio en de Xbox door de Redstorm studio is gemaakt, zijn er hier en daar ook wat visuele verschillen. Zo is de PlayStation 2 versie op een Unreal engine gebouwd, terwijl er voor de Xbox versie een door Redstorm zelf gemaakte engine wordt gebruikt. Het verschil tussen beiden engines is dat die van de Xbox vooral sterk is voor grote massale gevechten in open gebieden, die je dan ook veel zal tegen komen, terwijl Ghost Recon 2 voor de PlayStation 2 het vooral van stealth moet hebben, met als gevolg dat je veel binnen bent.

Een ander groot verschil is dat de PlayStation 2 versie gebruikt maakt van de Colour of War. Iedereen kent het effect van muziek die aanzweept wanneer er meer actie te beleven valt. Het gebruik van de Colour of War zorgt voor het zelfde effect. Zo zullen kleuren vervagen wanneer er wordt geschoten of wanneer je wordt geraakt. Dit is in mijn ogen een erg leuke toevoeging, die de sfeer sterk verbetert.

Zodoende zijn er behoorlijk wat verschillen. Maar ondanks al deze verschillen verzekerd Ubisoft de gamers dat beide spellen een even hoog kwaliteitsniveau zullen halen. Wij zullen deze week bekijken of Ubisoft inderdaad gelijk heeft.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben best enthousiast over deze titel ( voor de Xbox), aangezien er veel MP modi´s zijn en de gfx zien er ook heel goed uit, dus ik ga deze wel halen

 • lol waarop hebben ze dan dezelfde naam?

 • aha lijkt me wel leuk

 • ik moet ghostrecon 1 nog steeds ontvange van de prijsvraag hier :P

  maar lijkt me wel leuk spel

 • Vet spel lijkt me dit!1  Veel; vetter dan die Call of duty op de consoles!

 • kan niet w8ten om het te spelen!!!!!!!!!!!!!!

 • Dit artikel komt me erg bekend voor. ;)

 • Ja, nu je het zegt NicZ, heb die ene game ook nooit binnengekregen :)

 • Deze game heeft wel potentie voor mij:) als ik geld over heb dan…

 • @ kareltje

  volgens mij niet.

 • en voor de cube bestaat dit spel opeens niet meer :S

 • Mij lijkt dit spel wel vet. Alleen zit ik met heel (50x) veel geld problemen.

 • @bandicooe  je heb ook gelijk er zijn zoveel leuke (dure) game's

  En zo weinig geld ;)


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren