1. Rollercoaster Tycoon 3

Rollercoaster Tycoon 3

Pretparken bouwen is leuk. Dat is voor de gamers die Rollercoaster Tycoon 1 of 2 hebben gespeeld wel duidelijk. De verslavende 2D gameplay hield menig speler lang achter zijn monitor gekluisterd. Inmiddels ligt Rollercoaster Tycoon 3 in de winkel. In deze nieuwe versie van de pretparksimulator is alles in 3D, en zijn de mogelijkheden een flink stuk uitgebreid. Wat dat precies inhoud? Tsja wat zal ik zeggen… lees de recensie en oordeel zelf.

Centraal in Rollercoaster Tycoon 3 staat natuurlijk weer het opzetten van je eigen pretparken. Dit kun je in verschillende modi doen. Daarbij heb je de keuze uit een carrièremodus, een zandbox modus en een modus waarin je zelf scenario’s kunt prepareren. De carrièremodus is eigenlijk de belangrijkste van de drie. Net als in de vorige spellen moet je per scenario weer een aantal doelen volbrengen. Nieuw is dat daar drie niveaus in zijn, oplopend van makkelijk naar moeilijk: beginner, ondernemer en tycoon. Wil je het laatste scenario kunnen spelen, dan zul je van alle voorgaande scenario’s de tycoon doelstellingen gehaald moeten hebben. Je kunt je voorstellen dat daar behoorlijk wat tijd in gaat zitten.

In de carrièremodus moet je rekening houden met geld. Daarmee komen we op het punt dat de zandbox modus essentieel anders maakt dan de andere modi; je kunt er vrijuit bouwen, zonder je zorgen te maken over geld. Voor spelers die niet zoveel geven om de opdrachten, maar gewoon een strak pretpark in elkaar willen zetten, is dit misschien wel de leukste optie. Leuk is wel dat je wél ziet hoeveel je attracties opbrengen, zodat je wel zicht houdt op hoe je park draait.

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het wel en wee van je park. De inkomsten, het aantal bezoekers, de meningen van de bezoekers en eventuele prijzen en boetes die je park krijgt: voor de betere pretparkdirecteur zijn al deze zaken van belang. De meningen van de bezoekers zijn beter en dieper uitgewerkt dan in de vorige spellen. Zo hebben bezoekers soms onderlinge relaties, en hebben ze meer persoonlijke voorkeuren. Ze zullen daardoor ook meer reageren op randzaken in je park, zoals muziek, vuurwerk en dergelijke.

Vuurwerk? Ja, vuurwerk. Het aanleggen van een vuurwerkshow is een van de vele nieuwe dingen die je aan je park kunt toevoegen. Uiteraard zijn er behalve dat ook weer de nodige nieuwe attracties, maar dat is niet zo boeiend. Veel interessanter is het om te kijken hoe ze zijn weergegeven. Zoals gezegd heeft 3D zijn intrede gedaan in de serie. Dat zorgt voor een geheel nieuwe gameplay als het gaat om het bouwen van achtbanen. Je kunt je baan vanuit alle hoeken bekijken, waardoor het er veel realistischer uit ziet. Nóg leuker is misschien wel de mogelijkheid je eigen banen uit de vorige Rollercoaster Tycoon spellen te importeren in het spel. Nu kun je dus eindelijk jouw ultieme achtbanen in 3D bekijken. De attracties zien er schitterend uit. Zeker de achtbanen glimmen mooi in de zon. Daarbij komt dat ook nog het geluid, dat ook net echt klinkt.

Het geluid… hoe kun je dat nu het beste testen? Natuurlijk hoor je de baan wel een beetje als je er met de camera in de buurt bent, maar je hoort het vooral goed wanneer je via de Coaster Cam zelf meerijdt in je eigen achtbaan. Deze optie is werkelijk fantastisch uitgewerkt, en ziet er heel goed uit. Het is behalve eye-candy ook nog daadwerkelijk een nuttige toevoeging aan de gameplay, omdat je via de Coaster Cam heel goed kunt zien hoe je achtbaan ‘loopt’. Ik kwam er zo bijvoorbeeld achter dat mijn super-de-luxe mega-achtbaan véél te snel ging, want een extreem intensiteitniveau veroorzaakte. Ik kon precies zien waar ik wat remmen zou moeten plaatsen, waardoor ik zo mijn achtbaan alsnog kon ombouwen tot een regelrechte publiekstrekker.

Helaas schijnt de zon niet altijd, en regent het ook wel eens, ook in figuurlijk opzicht. Het bouwen van pretparken is namelijk wel leuk, maar wordt na verloop van tijd wel erg repetitief. Je krijgt na een X aantal scenario’s gewoon een beetje een been there, done that gevoel. Een ander minpuntje is de stijl van het spel. Rollercoaster Tycoon 3 is wat je kunt omschrijven als een ‘blij spel’. Erg vrolijk, erg fleurig, en daar houdt niet iedereen van. Dat is echter een smaakkwestie, dus eigenlijk niet echt een minpunt. Wél echt vervelend zijn de hapering die het spel af en toe vertoont. De engine zit wat dat betreft niet echt super in elkaar.

Conclusie en beoordeling

Rollercoaster Tycoon 3 is de evolutie van de vorige twee delen. De intrede van 3D heeft een hoop nieuwe mogelijkheden met zich meegebracht. Je kunt je achtbanen makkelijker naar eigen inzicht bouwen, en je kunt ze dankzij de Coaster Cam zélf testen. Dat ziet er, net als de rest van het spel, erg goed uit. Na een tijdje valt het spel echter wel wat in herhaling, waardoor de lol er toch een beetje af gaat. Desondanks is dit gewoon een goed spel, en zeker voor de speler die uren en uren aan de eerste twee delen heeft gezeten een absolute aanrader.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Verslavend als vanouds
 • Coaster Cam is fantastisch
 • Minpunten
 • Valt in herhaling
 • Haperingen komen te vaak voor

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • …..inedrdaad ja, ik heb de eerste twee delen gespeeld, en zal ongetwijfeld ook wel dit deel spelen, maar: de magie was/is er na de eerste wel afgegaan……..toen de eerste zo'n 6 jaar geleden uitkwam, was ik er direct verslaafd aan de simpele (hoewel zeer doordachte) gameplay die je uren aan je scherm gekleefd hield. Maar…de volgende was een….nuja…afzuipsel…ik heb mij wel kunne amuseren (metertijd)ma, tblijft veel minder leuk hé… eerder een (en nu wil ik geen fans van The Matrix gefrustreerd maken) déjà vu. Het enige wat welkom was, al vind ik zelf, is de bijhorende expantie van her eerste deel, die was klasse :D

 • Eerste was verslavend, tweede vond ik bagger. Van deze alleen de demo gespeeld voordat ik hem van me computer af brande. Demo was verschrikkelijk imo. Toch een 8, naja, zal wel kijken of ik hem ergens goedkoop kan vinden want lijkt me niks. Die cam zit btw ook al eeuwen in theme park world. Echt nieuw is het niet. Deze cam zal vast beter zijn, kverwacht er niks van, maar zal toch 's kijken dan…

 • Vond de vorige delen altijd heel vermakelijk, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat ik deze ga halen, hij moet gewoon plaatsmaken voor andere titels.

 • Ik vond deel 1 en 2 echt verslavend maar dit deel zal ik nooit op mijn comp intalleren. Die Demo was echt bagger.

 • Uhm… er was toch al een review hierover?  Anyway, het is een kutgame.

 • @Norbert: nee alleen impressies  @de rest: het t.o.v. de betaversies in ieder geval flink verbeterd.

 • ff terug komen op wat er als speelduur wordt gezegt: als je klaar bent na al die uren speelplezier zal er wel een addon verschijnen dus ik denk dat dit net zoals deel 2 gewoon ontiegelijk lang en leuk speelbaar is

 • dat zou kunnen MaNiAc E, maar daar kan ik natuurlijk niet van uit gaan he ;-)

 • @mmi: Het IS een kutspel. RCT 1 was gewoon leuker en had een beter gevoel.

 • dit is gewoon een top game.. ik vind hem totaal niet kinderachtig..

  komaan wie wil nou geen eigen pretpark bouwe…

  en saai wordt het ook niet omdat je steeds anders kan bouwen…

 • En wát zijn we toch blij dat ze de functie hebben uitgeschakeld om als Guest te kunnen reageren :D

 • Want die gasten hebben anders geen leven..

 • TIETEN

 • LoL :P

 • Whaha xD  JULLLIE WEETTTTEEN GEWWWOONN NIET HOEEEEJ E SPELLLLLLLLLLLLLLLLLLLEEN MOEETEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Groetjes iemant.


 • ''Haperingen komen te vaak voor''  Sorry maar daar heb ik geen last van hoor =S

  Met een beetje fantasie kun je deze game oneinding blijven spelen, ik althans.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren