1. FirstLook Impressies - Deel 1

FirstLook Impressies - Deel 1

Wat is er nou mooier dan vette games kunnen spelen die pas over een maand in de schappen liggen? Niets! Daarom was ook ik, gister op het FirstLook evenement in Amsterdam, van de partij. Het evenement werd gehouden in 'The Factory’, ongeveer een kwartiertje lopen van A’dam Centraal. Een leraar van mij heeft voor mijn school 80 VIP-kaarten kunnen regelen. Die VIP-kaarten houden in dat wij om 09:00 samen met de pers al naar binnen mochten en het ‘gewone volk’ kon zich pas om 12:00 op de nieuwste games storten.

Meteen om half tien begon er een persconferentie in de Theaterzaal over de game-industie in het algemeen. We kregen wat cijfers te zien die uiterst positief waren voor mijn school, als game-designers. Er gaan werkelijk al miljarden euro’s om in de industrie en het schijnt dat dit in 2012 nog eens bijna verdubbeld is. Mede door de online games en de aankomende ‘echte’ mobile games zoals we die nu op Appel’s Iphone en Ipod Touch kunnen verkrijgen via de AppStore.

Na de persconferentie zijn we de de Theaterzaal uitgestormd om al het schoons te bekijken! Onder schoons vielen ook de (meeste) Boothbabes die weer van de partij waren, soms in net iets te korte rokjes. (Waar natuurlijk niets mis mee is). Maar waar begin je? Ga je een potje Gears of War 2 multiplayer spelen, zittend op een zitzak? Ga je ff Fable 2 checken op diezelfde stand? Ga je Far Cry 2 opzoeken om deze onder handen te nemen? Er was redelijk veel keus om mee te beginnen, mede omdat het overal zo ongelofelijk rustig was. Al die mensen van de pers hebben die games namelijk al lang uitgebreid kunnen testen, dus die gaan daar echt niet achter een Xbox of PS3 staan om nog te kunnen spelen.

Dus, wat heb ik gezien en gespeeld?

Saints Row 2 (Gespeeld op Xbox360)

Mijn eerste indruk was: “HAHA, zie dit!”. Ik verplaatste met de linker anologe stick een veel te dikke negerin met een heel klein onderbroekje aan die één of andere halve gare voor mij waarschijnlijk gemaakt had. Saints Row 2 voelt echt heel erg vertrouwd aan. Grafisch is het niet veel verbererd ten opzichte van deel 1 maar er zijn een hoop vette dingen bijgekomen. Zo heb ik mensen met verschillende combo’s in elkaar geslagen dat eindigde in een spetterend filmpje, zo heb ik mensen met een samoerai zwaard doorklieft, met peperspray onder gespoten en ga zo maar door. Na een tijdje Saints Row 2 gespeeld te hebben viel het mij pas echt op hoe realistisch GTA IV eigenlijk wel niet was. Nu reed ik tegen auto’s aan waarna mijn auto als een soort botsauto weg ketste, reed ik mensen aan die als een zak aardappelen door de lucht vlogen en rukte ik volledige (vast gemetselde) prullenbakken uit de grond met beton en al. De funfactor in Saints Row 2 is echt fantastisch. Je pakt de controller en meteen heb je het naar je zin, wapens of geen wapens, dat maakt niet uit.

Ook de burgers van de stad zijn weer erg levendig. Ze lezen kranten zittend op een bankje, ze staan een kopje koffie te drinken en te kletsen met iemand, twee geliefden zitten op een bankje te zoenen en ga zo maar door. Trouwens, wat is er nou leuker dan een zoenend stelletje even onder handen te nemen met een bus peperspray? Precies, dat is wat Saints Row 2 gewoon geniaal maakt.

Far Cry 2 (Gespeeld op Xbox360)

Waar moet ik beginnen met Far Cry 2? Zodra ik de controller vastpakte voelde ik me alsof ik ergens in een land ver hier vandaan met een kapmes in het bos stond, en dat was ook zo. Het gras bewoog door de wind, bomen bewogen, prachtige geluiden van den natuur. Het zag er allemaal zo ongelofelijk realistisch uit. Na even wat knopjes te proberen wist ik met de D-pad een vlammenwerper in mijn handen te toveren. En na al die verhalen en filmpjes op internet over dat realistische vuur, ga je natuurlijk meteen iets in de fik steken! En wow, wat zag dat er prachtig uit. Na een paar minuten stonden volledige bomen in de fik!

Uiteraard wil je ook even een missie spelen. Met een druk op de ‘back-knop’ (xbox) of ‘select’ (ps3) tover je een kaart in de ene hand en een gps-systeem in je andere hand. Er stond een grote rode target op de kaart aangegeven, dus daar moest ik zijn. Eenmaal daar aangekomen zag ik een klein houten huisje met 2 mannen met geweren die daar rondliepen. Het werd tijd voor een assault-rifle die ik met de D-pad tot mijn beschikking stelde. Ik rende er nogal lomp op af en werd natuurlijk gespot en gelijk onder vuur genomen. Na een paar schoten van mijn kant werd het stil. Een tekst verscheen in beeld, “You have unlocked a new safehouse”. Nice. Verder heb ik nog wat rond gekloot met het kapot schieten van bomen en het in de fik steken van stukken landschap. Alles komt echt super realistisch over. De graphics, mooiste wat ik tot nu toe gezien heb op de console voor zo’n ‘Sandbox’ game. Tipt bijna aan Crysis op Very High. Het geluid van de natuur, de geweren, de ontploffingen, prachtig. Ook misschien even leuk om te vertellen, het personage dat je speelt lijdt aan Malaria. Dit houd in dat je af en toe een soort van aanval krijgt waardoor je beeld voor 1 á 3 seconden een geel/bruin filter krijgt. Je moet door de hele wereld pillen zien te vinden die dat verhelpen. Je zogeheten “Buddy’s” helpen je ook met het vinden van pillen.

Het is voor mij na deze speelsessie 100% zeker dat ik Far Cry 2 ga aanschaffen.

Motorstrom Pasific Rift (Gespeeld op Playstation 3)

Mijn grootste ergernis aan deel één van motorstorm was het gemist van een split-screen multiplayer. Gelukkig heeft deel twee die feature wel en heb ik die gister uitgebreid getest met een vriend van me. Na het selecteren van een track en een voertuig stonden we met een grommende motor voor de streep. Het viel me al gelijk op hoe de omgeving eruit zag, prachtig. Ik zat in een paarse Buggy en mijn tegenstander in een beige rallywagen. Je kunt heel erg veel verschillende routes nemen binnen de track. Je kunt elke track wel 10 keer rijden voordat je alle verschillende routes gezien hebt. De crashes zien er nog steeds erg vet uit en het is nu ook mogelijk om tegenstanders te beuken terwijl je naast ze rijdt door middel van de L1 en R1 buttons. De jongen waarmee ik speelde is echt een PC gamer. Hij speelt niet vaak racers maar toch pakte hij Motorstorm zo op en beukte er op los.

Ook Motorstorm Pasific Rift komt in mijn collectie, het is gewoon heel erg vet allemaal.

Wipeout HD (Gespeeld op Playstation 3)

Meteen op de PS3 daarnaast even Wipeout HD getest, met dezelfde gozer in een 2-Player split-screen race. Ik had nooit eerder een Wipeout gespeeld, maar had er wel al veel over gehoord. Het blijkt echter een hele toffe game te zijn met ongelofelijk veel snelheid en strakke graphics. Door over rode kruisen te rijden/vliegen pak je extra’s op in de zin van Wapens. Bijvoorbeeld een mitrailleur of doelzoekende rakketen waarmee je de tegenstanders lekker kunt pesten.

Need For Speed Undercover (Gespeeld op Xbox360)

Het verbaasde mij een beetje dat NFS Undercover speelbaar was, aangezien er pas een trailer en een teaser van uit zijn gekomen laasts. Ik koos een Audi (enige die je kon kiezen, geen audi R8 btw) en werd midden in een stad gedropt. Het is een open stad waar je rijden waar je wilt, maak je ongelukken en ga je te hard, dan krijg je natuurlijk de Five-0’s op je dak. Het viel mij op dat het spel er erg mooi uitzag en dat het spel erg lekker wegspeelde. Auto’s rijden gewoon “lekker”. Na 2 bochten kun je al met een tipje aan de handrem door de vierkante bochten van de stad sliden. Ik heb niet iets gevonden waar ik een missie of een race kon doen dus heb even rondgereden en ben daarna doorgestapt naar een console daarnaast waar ik Dead Space kon checken.

Dead Space (gespeeld op Playstation 3)

Het eerste dat mij opviel was het grafische aspect van Dead Space. Wat zien die textures en alles er ongelofelijk strak uit zeg. Tempo in de game ligt lekker laag en de wapens zijn echt vette shit. Heb de game echter niet lang gespeeld, een malloot voor mij had bijna alle ammo opgeknalt dus toen ik begon te spelen had ik nog een paar kogels. Na deze te verspillen was ik doorgelopen naar de volgende stand.

Shaun White Snowboarding (gespeeld op Playstation 3)

Het leuke aan snowboard-games is dat je de controller pakt en je weet meteen wat je te doen staat. Bij games als SSX toverde je in je allereerste race al de vetste tricks uit je mouw, zoals je dat ook kan in skate-games zoals Tony Hawk. Shaun White Snowboarding ging in mijn ogen echter een beetje de kant op van Skate, die ene vette skate-game. Tricks moeten goed getimed worden en het snowboarden opzich is al een kunst die je echt onder de knie moet krijgen. Audiovisueel was het prima in orde en het speelde gewoon heerlijk weg. Zo maak je een salto achterover met daarna een perfecte landing en krijg je in slow-motion een replay te zien in First person. Erg vet. Hele leuke game als je weer eens een snow-board game wilt spelen!

Gears of War 2 (gespeeld op Xbox 360)

Bij de Microsoft stand stond er een rij mensen te wachten voor een hek, dus ik moest natuurlijk even checken waar zij op stonden te wachten. Dit bleek een multiplayer sessie te zijn van Gears of War 2 en dat kon ik niet missen dus ik sloot achteraan en was na enkele minuten aan de beurt. Ik naam plaats in de groene-xboxkleurige-zitzak en pakte de controller. Naast mij zat 4 man en tegenover mij zat nog 5 man. 5 tegen 5. De gozer van Microsoft stelde 3 games samen en we waren klaar voor de strijd. Na enkele seconden verscheen er een gedaante van een Marcus-figuur voor mijn neus met een geweer met kettingzaag eronder. Na wat knoppen in te rammen om de controls onder de knie te krijgen stromde ik richtig cover. Daar nam ik even tijd om rond te kijken en potverdikkie (lees: “fucking hell”), wat zag dat level er mooi en spectaculair uit zeg! Helaas waren er een aantal gasten die niet zoals ik, voor het eerst een Gear of War speelde dus ik lag een paar tellen later al bloedend op de grond na een knal van een shotgun. Gelukkig, dacht ik, leefde ik nog en ik moest keihard op de A-knop rammen om weer tot leven te komen. Helaas kwam dezelfde Locus die mij tegen de grond had gewerkt richting mijn wegkruipende personage en ik dacht: Oh jeej. (lees: “I’m fucked”). Ik had namelijk al vernomen uit deel één van de game dat je bijna-dooie op hun kop kon stampen om ze af te maken. Ik dacht dat datzelfde lot nu voor mij zou gelden, maar niets was minder waar. Ik wordt opgetild en als “Human Shield” zoals dat zo mooi heet door het hele level gesleept en ik moest toekijken hoe diezelfde gast mijn teamgenoten neermaaide en ik alle kogels opving die zij terug stuurde. Alsof dat nog niet genoeg was werd enkele seconden daarna op brute wijzen mijn nek gebroken met het daarbij behorende geluid. Ik voelde me redelijk down op dat moment.

Gears of War 2 is zo ongelofelijk mooi en bruut. Het geluid van de wapens, ontploffingen, allemaal zo tof. Hiervoor zou ik een Xbox360 halen, sowieso. En dat ga ik ook doen!

Morgen kunnen jullie deel 2 van mijn impressies verwachten en nog wat andere leuke dingetjes die op de FirstLook waren.

Zo heb ik het volgende nog gespeeld:

- Guitar Hero: World Tour

- Fable 2

- Brothers in Arms: Hells Highway

- Midnight Club Los Angeles

- Red Faction 2

- Little Big Planet

- Wii Music

Ik hoop dat mijn enthousiasme een beetje is overgekomen. Ik denk niet echt dat ik dingen heb verteld die jullie nog niet wisten, maar ach. :-)

Dit artikel delen

Over de auteur