1. Flatout

Flatout

Arcaderacen is ‘in’ tegenwoordig. Eerder dit najaar zagen we al Outrun 2 en BurnOut 3 verschijnen. Dit soort spellen vormen binnen het racing genre een goede tegenhanger van de spellen met een realistischere inslag zoals Project Gotham Racing 2 en Gran Turismo 4. Flatout is ook zo’n spel waarbij actie vóór realisme komt. Of dit spel ook kan tippen aan het niveau van een BurnOut 3, valt nog te bezien.

Na vijf minuten speeltijd staat één ding in elk geval boven water: Flatout staat gelijk aan chaos. Hoezo, ‘racen is geen contactsport?’. De auto’s knallen bijkans door elkaar heen, en de brokstukken vliegen in de rondte. Daarbij spelen allerlei obstakels langs de kant van de weg een grote rol. Die vormen voor jezelf en je tegenstanders een gevaar; ze kunnen je veel tijd kosten. Je vindt allerlei vernielbare objecten langs de baan, maar ook ver daar buiten; de makers hebben de speler vrijgelaten de hele omgeving rustig te verkennen. Je hoeft dus niet persé te racen, je kunt ook een keer de hele omgeving eens gaan bekijken… en slopen. De objecten hebben ook een functie. Wanneer je namelijk de omgeving langzaam aan in chaos verandert wordt er steeds een stukje van je Nitro meter gevuld, waardoor je indien nodig een flinke boost kunt toepassen, en geloof me: dat kan het verschil tussen winst en verlies zijn.

Hoe onrealistisch deze racer ook is, het gaat uiteindelijk natuurlijk wel op het winnen. In de centraal staande modus, de carrièremodus. Daarin moet je een aantal races en bonusraces completeren. Door in de top drie te eindigen verdien je geld, waarmee je dan de door jou gekochte auto kunt upgraden. Dat is in het eerste niveau (je begint op ‘Bronze’, en gaat later door naar hogere niveaus) nog amper nodig, maar later zeker wel. De keuze van de auto speelt een verrassend belangrijk rol. Je zult in het begin even moeten oefenen om de rijstijl van de auto's onder controle te krijgen, maar heb je eenmaal door hoe je het best de bochten kunt nemen, dan is het eigenlijk vrij makkelijk.

De normale races zijn dan wellicht het belangrijkst, ze zijn zeker niet het leukst. Flatout biedt namelijk een scala aan leuke mini-games, waarbij de een nog sadistischer is dan de ander. Zo kun, net als in bijvoorbeeld Crash ’N Burn, een potje Destruction spelen. Leuker zijn de mini-games die op Olympische onderdelen lijken, maar dan in Flatout stijl. Verspringen en hoogspringen, hoe doe je dat met een auto? Geen idee, maar in Flatout doe je dit niet met een auto, maar met de bestuurder. Door de auto in een optimale hoek te zetten en de bestuurder door de voorruit te lanceren, om precies te zijn. Het is een van de meest hilarische onderdelen van het spel. Overigens kan de bestuurder tijdens normale races ook door de voorruit vliegen, wanneer je de auto bijvoorbeeld tegen een boom knalt.

Flatout is dus een prima spel om je flink te vermaken. Leuker is het nog om met anderen samen te spelen. De PlayStation 2 beschikt alleen over een splitscreen optie, maar op de Xbox en de PC is het spel online speelbaar. Dat zorgt uiteraard voor nog meer chaos en actie dan dat je in singleplayer was tegengekomen. Mooi zo.

Met de gameplay zit het dus wel goed. Technisch is het spel in orde, maar helaas niet veel meer dan dat. Zeker op de PlayStation 2 zit het er niet optimaal uit. Daarbij komt dat er behoorlijk wat framedrops optreden wanneer er echt veel auto’s met elkaar in botsing komen. Daar faalt de techniek dus een beetje, en dat is jammer. Het geluid is overigens wel goed op; het verschil tussen zware, langzaam optrekkende auto’s en lichte, snelle auto’s is goed hoorbaar.

Conclusie en beoordeling

Flatout is een prima arcaderacer waarin je lekker kunt scheuren zonder je druk te maken over realisme. De gameplay zit goed in elkaar, en vooral de mini-games zijn uiterst vermakelijk. Technisch is het spel niet van de bovenste plank, maar dat is niet echt storend, zeker niet wanneer je online ultieme chaos aan het veroorzaken bent. De PlayStation 2 bezitters verliezen een punt op speelplezier, door het ontbreken van een online spelmodus.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Ultieme chaos
 • Online beuken
 • Sadistische mini-games
 • Minpunten
 • Laat technisch steekjes vallen
 • Carriere beetje langdradig, veel van hetzelfde
 • PS2 niet online

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik vind dit spel echt kewl, leuker dan NFSU2 in iedergeval :P

 • Vroeg erbij @ zondag..

 • Vette physics, maar dat is alles..Heb totaal niks met deze titel

 • "- Carriere beetje langdradig, veel van hetzelfde"  dit was bij BO3 ook.. alleen telkens op een ander circuit.. maar uiteindelijk was dit ook als langdradig te beschouwen.. (vond BO2 beter dan 3 maarja)

  Ik heb FlatOut laatst gespeeld en ehh.. nee,, dit is nog lang niet het niveau van BurnOut! Ik zou het niet hoger dan een 7,4 geven

 • Wil hem wel ff gaan spelen en zeker online.

 • ik kreeg Destruction Derby gevoelens bij deze game ;)

 • is deze op de pc online leuk?

 • logisch dat de ps2 niet online is, slechte online functies van Sony zou ik mijn game ook niet aan durven gooien.

  NFSU 2 is grafisch kut IMO, ziet er blitz uit maar de auto's hebben geen diepgang slechte textures dus valt allemaal behoorlijk tegen

 • OutRun, FlatOut en BurnOut  Ziet iemand een patroon?

 • EEN 8 WTF dit spel verdiend nog niet eens een 5 man boute game

 • burnout is zoveel beter ik zou hem nooit halen als je burnout en outrun 2 in de winkels ziet liggen

 • uhm er is voor flatout toch geen browser om online te spelen? Ingame is er geen en all seeing eye heeft het ook niet… Online is dus gewoon klote (correct me if im wrong).

  Ik vind het wel een goed spel en dat het spel technisch verouderd is… neen vind ik niet. De physics zijn super! en de rest van de graphics zien er ook gelikt uit en het mooie is ook nog dat het allemaal zeer soepel draait!

  Leuk spel, een aanrader dus!

 • Omdat, zoals wij helemaal aan het begin van IG2 hebben uitgelegd, de graphics (samen met o.a. de muziek) onder techniek vallen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren