1. Street Fighter Anniversary Collection

Street Fighter Anniversary Collection

Ten ere van het vijftien jarige jubileum van Capcom’s immens populaire 2D vechtspelreeks Street Fighter brengt de ontwikkelaar een, je raad het al, jubileum collectie uit. Alhoewel, collectie is een groot woord. Street Fighter Anniversary Collection neemt de vijf verschillende versies van Street Fighter 2 om het vervolgens tot één geheel te smelten. Daarnaast kunnen de mensen die de Xbox-versie in huis halen rekenen op een perfecte arcade poort van Capcom’s laatste Street Fighter-titel, Street Fighter III: 3rd Strike. Ook kunnen Xbox-bezitters met zowel de Street Fighter 2-compilatie als Street Fighter III: 3rd Strike online via Xbox Live.

Hadoken! Shoryuken! Tatsumaki Senpukyaku!

Zoals gezegd bevat de PlayStation 2-versie van Street Fighter Anniversary Collection alleen een compilatie van de vijf Street Fighter 2-versies, namelijk; Super Turbo, Champion Edition, Turbo, Super, en World Warriors. Net als vroeger kan er gekozen worden uit een drietal spelmodi, te weten arcade, versus, en training. Verder is er nog een gallery modus aanwezig waarin artwork bekeken kan worden, alsmede de verschillende openingsfilmpjes van de vijf versies én kan de animéfilm Street Fighter The Animated Movie bekeken worden. Verder moet gezegd worden dat er in de arcade modus alleen tegen tegenstanders uit Super Street Fighter 2 Turbo gespeelt kan worden. Een beetje raar, maar allerminst storend.

Alhoewel de vijf versies fundamenteel gezien redelijk identiek aan elkaar zijn is er toch genoeg verschil te vinden, het ene wat meer merkbaarder dan het andere. Zo kon er in de Turbo-versie voor het eerst met Vega, Balrog, M. Bison en Sagat gespeelt worden, en kwamen er in de Super-versie naast vijf nieuwe vechtersbazen ook een ‘supermeter’ bij die mits gevuld een move oplevert die een flinke hap van je levensbalk neemt. Ook het effect van de verschillende moves die uitgedeeld kunnen worden is per deel anders. Hetzelfde valt te zeggen over de hoeveelheid moves. De Super Turbo-varianten van de verschillende karakters hebben doorgaans veel meer moves dan bijvoorbeeld hun World Warrior-tegenhanger. Daarentegen is het voor de minder rijk bedeelde karakters vele malen makkelijker om iemand duizelig te maken. Het samensmelten van deze vijf versies van Street Fighter 2 pakt door de onderlinge verschillen verrassend vermakelijk uit. Daarnaast ondersteund de PlayStation 2-versie net als de Xbox-versie een 60Hz optie, en kan er uit verschillende soundtracks gekozen worden.

Let’s get it on now! Select and make your first pick!

De Xbox-versie van Street Fighter Anniversary Collection bevat zoals eerder vermeldt Street Fighter III: 3rd Strike. Alleen dit spel is eigenlijk al een reden om Street Fighter Anniversary Collection aan te schaffen. Althans, als je 3rd Strike nog niet uitgebreid hebt gespeelt op de Dreamcast. Dan nog zijn er genoeg redenen om deze versie in huis te halen, vooral doordat de Xbox en PlayStation 2-versies van 3rd Strike meer arcade perfect zijn dan de Dreamcast-versie en het feit dat er online gespeelt kan worden. Street Fighter III: 3rd Strike biedt in totaal twintig karakters waarvan het merendeel uit geheel nieuwe karakters betreft. Na een karakter naar keuze gekozen te hebben kan er uit drie verschillende super arts gekozen worden.

Afhankelijk van welke super art je kiest krijg je één of meerdere meters die vol gevochten dienen te worden alvorens je een super art move op je tegenstander kunt loslaten. Door moves te maken of af te weren vult je super art meter zich. Afweren? Juist, 3rd Strike bevat een pareer systeem. Wat inhoud dat een move af te weren is door vlak voor het moment dat je geraakt zou worden naar voren dient te drukken. Doe je dat goed dan pareer je de move. Niet alleen vult dit je super art meter, maar je krijgt ook bij een geslaagde parry een moment waarop de tegenstander open staat voor een aanval. Gelukkig bevat 3rd Strike naast een arcade, versus, en een enorm uitgebreide training modus ook een parry training modus waar naar hartelust geoefend kan worden. Op audiovisueel vlak is 3rd Strike briljant. De soundtrack is een mix van hip-hop en jazz en is een genot voor het oor. Ook op visueel vlak weet 3rd Strike goed te scoren. De karakters en hun moves zijn werkelijk prachtig geanimeerd, ook de verschillende stages zijn stuk voor stuk prachtig vormgegeven, divers, en met veel oog voor detail gemaakt.

Conclusie en beoordeling

Street Fighter Anniversary Collection voor de Xbox is voor nieuwkomers een fantastische kennismaking met het fenomeen Street Fighter en het genre 2D Fighters. Het smelt de vijf verschillende versies van Street Fighter 2 samen tot een divers geheel en bevat bovendien een arcade perfecte poort van Street Fighter III: 3rd Strike. Ook kunnen beide spellen via Xbox Live gespeelt worden. Naast dat de Live ondersteuning een eindeloze stroom tegenstanders biedt, geeft het Street Fighter 2/3rd Strike veteranen onder ons een reden om deze Anniversary Collection in huis te halen. Al met al biedt Street Fighter Anniversary Collection een oceaan aan gameplay waar menig hedendaagse titel u tegen zegt. Dit geld voor zowel de PlayStation 2 als de Xbox-versie, hoewel het natuurlijk de Xbox-versie is die het meeste speelplezier zal bieden vanwege de toevoeging van Street Fighter III: 3rd Strike en de Xbox Live ondersteuning.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Alle SF 2 versies op één disc
 • Xbox Live ondersteuning
 • TS is meer <i>arcade perfect</i> dan de DC-versie
 • Minpunten
 • Controller niet ideaal
 • SF 2 instellingen niet te saven
 • PS2-versie mist TS en online optie

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Multiplayer via Xbox Live lijkt me gruwelijk!

 • Dat vind ik wel ERG nep dat ze 3rd strike niet bij de ps2 versie hebben:s dat online snap ik nog wel, als ze 3rd strike op de ps2 erbij hadden had ik t gekocht want die oude spellen kan je overal spelen>_<

 • xbox versie is echt dope!  TS zou ook een zo goedmogelijk Arcade poort worden als extratje voor de xbox bezitters :)

  goedpunt en goeie review!

 • Ik wil hem!

 • hij is wel tof op de gba

 • binnenkort haal ik hem wel denk…

 • @Blupp: dat is idd heel nep.

  @MaNiAc E: bedankt :)

  @Link!: En nu kunnen Xbox bezitters er ook van genieten!

  @oioioi: Ja ;)

  @Nick NL: Doe dat, ipv MK: Deception ;)


 • ik heb em al  en wat een kutspel zeg

 • @Scoutmaster  Jij vond toch dat er te weinig was om te unlocken?XD

  De bedoeling is dat je het mastered zodat je je technieken in multiplayer kunt gaan gebruiken..

 • Ja als ik t vergelijk met mortak kombat, daar moetje duizenden dingen unlocken maar je kan donderop zeggen dat de goeie ouwe gameplay van dit spel stukken beter is, daar draait t uiteindelijk om hoewel t ook supervet zou zijn om veel dingen te unlocken met dit spel.

  Echt bagger dat ze 3rd strike alleen naar de xbox porten want de oude spellen heb ik allemaal al kapot gespeeld en ik ga dus geen xbox voor alleen dit kopen~_~ en dat onlinegebeuren zou ook een hoop uitmaken:p

  BTW, t lijkt erop dat de xbox steeds meer vechtspellen krijgt en dan heb ik t over 2d, guilty gear pas ook wat ik overigens nog veel vetter vind dan street fighter^^ ook met een online optie

 • Het cijfer is geen gemiddelde, er spelen ook andere aspecten een rol op het eindcijfer.

 • Third Strike is echt über, heel erg jammer dat je die apart moet kopen voor de PS2.  En ik wil niet meer horen dat Capcom de Xbox haat :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren