1. Maximale pijn

Maximale pijn

Enkele tijd terug schreef ik al over emoties in spellen en hoe de Max Payne-spellen een goed voorbeeld waren van hoe het moest. Iedereen die deze spellen heeft gespeeld weet waar ik het over heb. De sfeervolle comic-style cut-scenes met sfeervolle muziek en sterke teksten maakte de passieve aspecten van het spel soms zelfs leuker dan de actieve.

Een Max Payne 3 is momenteel nog ver weg. De licentie ligt bij Rockstar en ontwikkelaar Remedy is al jaren bezig met Alan Wake. Het tweede deel maakte een mooi einde aan het verhaal, een deel drie zou dus waarschijnlijk alleen nog maar afbreuk kunnen doen aan de twee voorgangers.

Om toch mijn nodig dosis Max Payne voor de komende jaren te krijgen richt ik me nu op de Max Payne-film die half oktober in de bioscoop zal verschijnen. Max Payne is samen met Tomb Raider en Resident Evil één van de weinige game-franchises die een professionele behandeling krijgt in de filmindustrie. Ik zeg hier niet dat het allemaal goede films zijn, maar deze gamefilms hebben wel serieuze namen en geld tot hun beschikking gekregen.

Simpel gezegd is Max Payne een keiharde actiegame, het zou dan ook zeer makkelijk zijn om hier een keiharde actiefilm van te maken. De Max Payne-spellen draaien echter om zoveel meer dan alleen de harde actie. De vraag is nu of dit ook terug te zien zal zijn in de film. De eerste trailer maakte mij wat sceptisch, maar nu heb ik toch wel vertrouwen in deze film. Op de officiële website is een video te zien waarin op soortgelijke wijze als in het spel het begin van de film (tevens hetzelfde begin als het eerste spel) wordt verteld. Gelijk voelde ik weer dat gevoel over me heen komen wat ik ook had tijdens het spel.

Geen van alle gamefilms heeft mij kunnen boeien. Maar de Max Payne-film is een geval apart. Het lijkt er op dat John Moore (de regisseur) heeft begrepen wat de Max Payne-spellen zo goed heeft gemaakt en dit ook in de film heeft verwerkt. Ik geef deze film in ieder geval een kans, iets wat de naam simpelweg verdient.

Dit artikel delen

Over de auteur