1. Xbox360: Fifa 09 Impressie

Xbox360: Fifa 09 Impressie

Elk jaar komt er een spel uit waarvan je als liefhebber weet dat je daar het hele komende jaar mee zoet zult zijn. Bij mij zijn dat altijd voetbalspellen geweest en sinds vorig jaar, na jarenlang Pro Evolution Soccer verslaafde te zijn geweest, is dat FIFA. Jarenlang stond FIFA niet hoog op mijn verlanglijst, want de reeks bracht veel te weinig verbetering met zich mee.FIFA is in mijn ogen gestegen tot hoogtes waarvan ik tot nu toe alleen maar had kunnen dromen. Het spel is realistisch, gaat steeds meer richting het simulatie genre en daarnaast zijn er ook een aantal modes toegevoegt die zorgen dat je op deze FIFA niet snel bent uitgekeken.

Toen de demo was opgestart werd duidelijk dat alleen het stadion, waarin de speler vrij op doel kan schieten, is veranderd ten opzichte van het vorige deel. De grasmat ligt in een Braziliaanse sloppenwijk en het ziet er allemaal heel sfeervol uit. Er wordt een wedstrijd tussen Real Madrid en Chelsea opgestart waarbij je van te voren de spelinstellingen kunt wijzigen. De snelheid van het spel, de opstelling en de kleine tactische aanpassingen aan je team zijn voorbeelden van opties die in te stellen zijn. Wanneer de instellingen, waarmee je de wedstrijd wilt spelen, zijn gekozen kan het spel gestart worden. Tijdens het laden kom je terecht op de vertrouwde grasmat in Brazilië voor een korte warming-up en na enkele seconden sta je ineens middenin het Wembley stadion. Tienduizenden supporters schreeuwen als ik scoor tijdens het inschieten van mijn eigen keeper. Dit is zeer indrukwekkend en zette gelijk een goede sfeer neer.

Realisme om van te genieten

De game zit bordenvol tactieken, er is een geweldige ambiance tijdens je wedstrijden en de game zet qua physics en animatie weer een stap richting het echte werk. Het spel geeft je door kleine aanpassingen vaak het gevoel dat je met een echt team speelt. Een paar van die aanpassingen zijn het wijzen van spelers naar waar ze de bal willen hebben en keepers die tijdens het uitkomen nog van richting veranderen. Ook het sneller reageren van de spelers , het bewegelijker zijn tijdens het dribbelen en de verdediging die verbeterd is, helpen veel. Al deze verbeteringen zorgen ervoor dat het meer voelt met echte mensen te spelen en niet met scripted spelers. Niet alleen het realistische spel, maar ook de mooiere graphics zorgen voor een bijna echte voetbalwedstrijd. De spelers lijken meer op hun tegenhangers uit de echte wereld en mede door de felle kleuren en gezondere huidskleur hebben ze meer uitstraling en tonen ze meer emotie. Je nu zelf kunt kiezen hoe een doelpunt gevierd wordt. Ik liet mijn speler met zijn knieën over het gras glijden waarbij hij zijn armen in de lucht stak en zijn gezicht straalde van geluk . Dat zijn momenten waarbij voetbalfans een traantje weg kunnen pinken en roepen: Hoera voor het realisme!

Werken geblazen!

Het spel dwingt je op de hoogste moeilijkheidsgraad constant je creativiteit te gebruiken tijdens aanvallen, uitverdedigen en het behouden van balbezit. Vooral bij het aanvallen wordt een beroep gedaan op je inzicht en creativiteit. De verdedigers hebben geleerd te anticiperen op de standaard aanvallen die bij FIFA 08 niet te verdedigen waren. Standaard aanvallen, zoals de lage pass voor het doel langs, waarmee online 90% van de doelpunten wordt gemaakt. Verwacht dus geen makkelijke goals te maken in FIFA 09, want dit keer zul je ze stuk voor stuk moeten verdienen. Dit creatief aanvallen is absoluut een pluspunt, aangezien echte voetbalfans zich van binnen gelukkig zullen voelen na een goed lopende aanval. Bijvoorbeeld wanneer ze met Sneijder een steekbal precies op het goede moment tussen twee verdedigers door spelen en het daarna met Ruudje op koele wijze afmaken. Er zullen beslist situaties in FIFA 09 zitten die wat vaker voorkomen, maar door nieuwe animaties zullen dat er beduidend minder zijn dan in FIFA 08.

Nieuwe speltypes

Naast de verbeteringen op het vlak van speelplezier en uiterlijk zijn er een aantal speltypes toegevoegd, die zorgen dat je nog meer uren kunt genieten van FIFA 09. Een speltype waarvan veel verwacht wordt, is het 10 tegen 10 online speltype. In dit speltype kun je één van de 10 rollen (de keeper is geen mogelijkheid) in het veld op je nemen. Het doel is dat er wordt gewonnen van de tegenpartij door samen te spelen met je 9 teamgenoten. Zo kan het dus dat je met 20 man tegelijk een voetbalwedstrijd speelt via het internet.

Een ander nieuw speltype is de Be A Pro carrière. Dit speltype is een uitbreiding van het orginele Be A Pro speltype uit FIFA 08. Je speelt als veldspeler bij een club voor een aantal seizoenen (4 seizoenen is het maximum), waarbij het doel is beroemd te worden en naar een topclub te verhuizen.

Andere nieuwigheidjes zijn de EA Live Season optie en de nieuwe tactische opties. EA Live Season houdt in dat er betaald kan worden voor wekelijkse updates van de vorm van de spelers in een aantal competities. EA Live Season heeft effect op de prestaties van een speler in een wedstrijd. De nieuwe tactische opties zorgen ervoor dat je een team kan laten spelen zoals je wilt. Deze opties zijn online te gebruiken tegen Fifa-spelers van over de hele wereld.

Het is niet al goud wat er blinkt

Natuurlijk zijn er nog wel wat foutjes te ondekken in de demo versie van Fifa 09. Verbeteringen op sommige plaatsen zijn nog wel nodig, zoals het feit dat sommige spelersgezichten nog steeds niet lijken op de gezichten van hun levende versies. Ook voelt het schieten van afstand nog onnatuurlijk aan, de positionering van teamgenoten is soms wat onlogisch, de bal zit wel heel losjes aan de voet en er zit soms te veel tijd tussen het drukken op pasen en het uitvoeren van de paas in het spel.

Voorlopige conclusie

Desalniettemin zijn deze zojuist genoemde minpunten maar een klein vlekje op deze prachttitel. Aangezien dit de demo versie is, is er nog tijd om deze minpunten aan te pakken. Het spel voelt zeer compleet aan en zet weer een grote stap vooruit in het voetbalgenre. Ik weet in ieder geval dat ik 2 oktober op een voetbalveld sta, maar niet in de buitenlucht als je begrijpt wat ik bedoel.

Dit artikel delen

Over de auteur