1. XIII

XIII

Ubisoft lijkt de laatste jaren als vooraanstaand spellenuitgevers niets dan toptitels op de markt te brengen. Met XIII brengt Ubisoft een titel op de markt die rechtstreeks uit een stripboek lijkt weg te zijn gelopen. Het eerste persoon schietspel is gebaseerd op een Franstalige stripboekenreeks, waarin een aan geheugenverlies leidende persoon door zowel de overheid als een duistere terroristische organisatie wordt gezocht.

XIII wordt wakker op een strand in het zuiden van Californië. Gewond en lijdend aan geheugenverlies wordt hij door een strandwacht verzorgd en geholpen. Nadat deze vrouw gruwelijk om het leven wordt geholpen, stapt hij verward op met niets meer aan wapens dan enkele messen en zijn vuisten. Wie hij is, wat zijn functie is en waarom hij een sleutel bezit van de Winslow Bank is hem een raadsel. Hier begint zijn avontuur, vol met plotwendingen, vreemde personages en raadselachtige ontdekkingen.

De visuele stijl valt direct al op en het feit dat je karakter van niets weet en zich dus gaandeweg het spel zijn geheugen weer terug krijgt is een mooi gegeven. Stijlvolle en mooi ontworpen tegenstanders en wapens dragen bij aan de speciale sfeer die de makers proberen te scheppen. De omgevingen zijn gevarieerd, zodat XIII onder andere in de sneeuw en de woestijn zijn tegenstanders neer mag schieten. De omgevingen ogen echter flets al wordt toch de Unreal Warfare engine gebruikt. Een mooi onderdeel van het systeem is het geluid dat bewakers maken, als Tap! Tap! en het schieten van een raket waardoor de lettters BAOOOM! in beeld verschijnen. Vijanden kunnen zo door dit zesde zintuig op worden gemerkt en het draagt bij aan de stripboeken sfeer die het spel zo bijzonder maakt.

Wat wapens betreft is het arsenaal van XIII niet bijzonder genoeg om op te vallen. Het neerschieten van de tegenstander gebeurt met wapens als de Kalash en de kruisboog. Wel kunnen voorwerpen als stoelen en flessen worden gebruikt om militairen de kop mee in te slaan. Missiedoelen zijn dan ook zeer verschillend; waar de ene keer het de bedoeling is om onopvallend een aantal personen af te luisteren, is het in andere levels schieten om in leven te blijven. Vaak kan worden gekozen voor de stille of luidruchtige aanpak, waardoor liefhebbers van beide speelmogelijkheden aan hun trekken kunnen komen. Naarmate je verder in het spel komt, zal XIII ook andere ‘nummers’ uit moeten schakelen, waardoor heuse baasgevechten ontstaan die nog best leuk zijn. Goed gebruik maken van je omgeving is dan nodig om deze tegenstanders te verslaan.

De kunstmatige intelligentie van je tegenstanders is echter beneden niveau en dat is jammer aangezien ze op de hogere speelniveau’s best van zich afbijten. Té vaak staan ze echter

niet op te letten wanneer je kogels op hen afvuurt, en ze maken ook maar weinig gebruik van de omgevingen.

XIII is degelijk in zijn speelbaarheid, maar de verhaallijn, ontwikkeld door de makers van de strip, is van hoog niveau. Het plot zit goed in elkaar en je zult de missies willen voltooien zodat je er achter kunt komen wie je eigenlijk bent, wat jij te maken hebt met die duistere organisatie en wat dat nummer dertien op je borst doet.

De meerspeler opties zijn goed uitgewerkt. Tot vier speler in splitscreen, degelijke kunstmatige tegenstanders en online speelmodi maken het spel dan wel niet bijzonder met meerdere spelers, leuk is het wel.

Conclusie en beoordeling

Al met al is XIII een doorsnee eerste persoon schietspel, dat echter dankzij de interessante verhaallijn, aparte sfeer en stijlvolle vormgeving een zeer degelijk spel is geworden.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Visuele stijl
 • Minpunten
 • Kunstmatige intelligentie
 • Omgevingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • hmmmmm cijfers allemaal een 8 en dan een 7 geven..klopt nie echt :s

 • Nee, een 7.

 • Deze game ruleert, zeker nu ie maar 10 eu kost

 • Ik heb net dit spel nieuw gekocht voor €4,25!

  :) Zeeeker waar voor je geld!

 • lijkt me koel spel (:

 • At Guest: Still A good game ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren