1. Counter-Strike: Source

Counter-Strike: Source

Had Minh Le op 19 juni 1999 ooit gedacht dat hij die dag het populairste multiplayer spel van de komende tien jaar had vrijgegeven? Nu zijn we bijna zes jaar verder, zes jaar na het verschijnen van de eerste bètá van Counter-Strike. Jaar in jaar uit kwamen er spellen die Counter-Strike van de eerste plaats probeerde af te tikken, geen van allen slaagde hierin. Valve begint echter door te krijgen dat hun schatkist ook uitgeput begint te raken en levert daarom bij Half-Life 2 een herziene versie van Counter-Strike om de community actief te houden en voor zover mogelijk zelfs uit te breiden. Half-Life 2 is waarschijnlijk het meest naar uitgekeken PC spel van het afgelopen jaar en is dus een perfecte manier om deze herziende versie aan de man te brengen.

Counter-Strike is populair geworden om dat de gameplay de meest gebalanceerde is die je ooit in een multiplayer spel tegenkwam. Valve heeft daarom zoveel mogelijk geprobeerd deze originele gameplay in stand te houden. Maar met de komst van een nieuwe engine (de Source engine) komen nou eenmaal wat veranderingen. De wapens en speelvelden zijn hetzelfde als die uit het originele Counter-Strike maar zijn wel allemaal herzien om mee te gaan met de tijd. Over het algemeen schieten alle wapens nog hetzelfde en kennen alle speelvelden nog steeds dezelfde omgevingen. Het spel is dus zeer toegankelijk voor de vele fans die willen overstappen naar deze nieuwe versie; alle ervaring die je vroeger hebt opgedaan gaat dus niet verloren.

De speelvelden spelen dan misschien wel hetzelfde, ze zien er wel een stuk beter uit. Alles is erg dynamisch en variërend. Door de levels heen staan kapotte auto’s, kisten en bomen die buiten decoratie ook dienen als dekking voor vijandig vuur. Door de komst van de Source engine lijkt niet alles alleen realistischer maar klinkt het ook zo. Als er op je geschoten wordt kun je precies horen waar de kogels inslaan doordat elk soort materiaal anders klinkt. De dynamisch opbouw van de spelwerelden en het uitgebreide geluidssysteem zorgen ervoor dat Counter-Strike: Source veel realistischer aanvoelt maar nog wel hetzelfde speelt.

Een ander groot onderdeel van Counter-Strike: Source is de physics engine. Hoewel deze lang niet zo goed tot zijn recht komt als in Half-Life 2, is de aanwezigheid duidelijk merkbaar. Overal in de speelvelden staan en liggen objecten, groot en klein, die reageren op elke gebeurtenis. Dit zijn kleine voorwerpen als blikjes, maar ook grotere objecten zoals een ton of een tafel. Door tegen deze voorwerpen aan te lopen of tegen aan te schieten zullen ze bewegen. Het is mooi om blikjes en tonnen door de lucht zien vliegen na het gooien van een granaat. De physics hebben jammer genoeg niet veel invloed op de gameplay, je kunt het niet gebruiken om nieuwe tactieken te ontwikkelen of een eigen verdediging op te bouwen. Hiervoor zijn de objecten in Counter-Strike: Source te zwak en onhandelbaar. Dit is erg jammer, want Valve had hier veel leuke dingen mee kunnen doen, zoals ze in Half-Life 2 wel gedaan hebben.

Al zijn de textures net zoals in Half-Life 2 niet erg scherp, het spel is wel voorzien van veel moderne hoogstandjes. Zo zijn de lichteffecten erg verbeterd en hebben veel omgevingen een veel betere sfeer dan voorheen. Ook hebben alle spelers nu echte schaduwen waardoor je iemand aan kunt zien komen voor hij in je gezichtsveld verschijnt door het zien van zijn schaduw. De speler- en wapenmodellen zien er werkelijk schitterend uit en laten de concurrentie ver achter zich.

Conclusie en beoordeling

None

Counter-Strike: Source is ongetwijfeld een hele waardige multiplayer voor Half-Life 2. Het is alleen jammer dat Valve het spel een beetje te snel heeft afgewerkt en geen nieuwe gebieden heeft verkend. Zo zijn er geen nieuwe mappen toegevoegd, zijn er geen nieuwe wapens, en zijn er maar twee skins in het hele spel. Valve snapt ook wel dat ze de originele gameplay moeten conserveren, maar wat mij betreft hadden ze hier en daar wel wat nieuws mogen proberen, bijvoorbeeld met de physics engine. Valve heeft al beloofd bezig te zijn met nieuwe content, waaronder nieuwe skins en een echte nieuwe map. De geluiden, de physics, de licht effecten, de schaduwen: alles samen geeft een verbeterde speelervaring en daarom is dit spel een must voor elke online gamer.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • originele Counter-Strike gameplay
 • eindelijk een mooiere Counter-Strike
 • Minpunten
 • weinig nieuws
 • geen optimaal gebruik van physics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me een vette game. Niet veel nieuws, maar wel heel mooi!!

 • CS met vette GFX en phsyics, kan niet meer stuk

 • 195.241.170.203 dat was ik dus, vergeten in te loggen :P

 • ik heb de eertse deel heb ik en het is nog steeds leuk,ik heb hem zo vaak uitgespeeld,het word nooit saai,ik ga die nieuwe zeker halen!!!!!!

 • Ook dit kan mijn pc weer eens niet aan.

  Maar CS Source lijkt me een dik vet spel (dat is het ook)

 • CS is voor mij de enige reden om Half Life 2 te kopen, maar ik wacht tot kerst want anders verneuk ik me school helemaal :P

 • Hmm, HL2 is vet hoor, CS is leuk extratje erbij.

 • leuk spel :D

 • Waneer komt de HalfLife: source recensie??? ik ben daar erg benieuwt naar:P

 • Zeer verslavend spel. Ik speel het elke dag, het kan niet op :)

 • Half-Life 2 is natuurlijk een supertoffe game maar ik heb hem tog egt alleen gekocht voor CS Source. Gewoon dè beste online shooter en dat zal die wel nog heeeeel lang blijven. Had van mij wel wat hoger kunnen scoren maar ik geef het toe, ze hebben niet alles uit de game gehaald maar dat komt nog wel.

 • Half-Life source is gewoon hetzelfde maar met klein hoeveelheid physics.  Graphics en gameplay is hetzelfde.  CS:Source is gewoon vet!


 • "Had Minh Le op 19 juni 1999 ooit gedacht dat hij die dag het populairste multiplayer spel van de komende tien jaar had vrijgegeven"

  uhh nee want het is niet de beste dat is americas army al.

 • Ten eerste staat er populairste, niet beste, daar mag jezelf over oordelen. Populairste is het wel, veruit zelfs:

  http://archive.gamespy.com/stats/

 • eeegt niet

  ik heb eerst AA gespeeld, maar dit is dus duidelijk leuker EN MOOIER ;)en zal dan ook duidelijk op de eerste plaats komen  CounterStrike is zelfs tot sport uitgeroepen: na voetballen en tennis doen de meeste mensen aan counterstrike :D  die source engine doet het hem in het spel, wel jammer dat ze geen aandacht hebben besteed aan nieuwe levels, want op een gegeven moment raak je wel uitgekeken  —>maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe levels komen, aangezien ik in de wandelgangen heb gehoord dat Steam-Network er op 16/17 november meer dan een miljoen nieuwe accounts erbij heeft gekrege  dus zelfde conclusie als Perfect|Concept…. DUIDELIJK • Speelt gewoon lekker, even lekker als de vorige. Simpel van opzet, een uitgepuurde arcade shooter, en meer moet dat soms niet zijn ;)

 • Als het populair is, dan is het het beste. De gameplay van CS is gewoon heel erg goed.  Dan hebben de makers van het spel bereikt wat ze wilden.  Een game kan wel supergoed zijn maar door slechte marketing koopt niemand het.


 • source is beter dan half life!

 • beter dan HL2 ?  Als het om multiplayer gaat wel jah :D

 • Het mooie aan cs:s is dat ik er 50 fps mee haal. Met de beta haalde ik toendertijd 15 (allebei full load en met dez. settings (4x AS en AA en meeste op high).  Sterke vooruitgang op mijn FX5600 256mb.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren