1. Impressie: LittleBigPlanet Deel 1

Impressie: LittleBigPlanet Deel 1

Toevallig zat ik eventjes op school op InsideGamer rond te neuzen toen daar opeens stond dat ik een berichtje had in mijn inbox. Nieuwsgierig klikte ik op het icoontje en daar zag ik het berichtje. Hij was van ThE_OwNeR waarin stond dat ze 200 Bèta keys gingen verloten en het enigste wat je hoefde te doen was een berichtje posten in een log op LittleBigPlanet. Gelukkig was ik al lid van de club en kon ik meteen een berichtje posten en toen begon mijn grote avontuur.

De volgende dag kreeg ik mijn key en ik had de game snel gedownload en geïnstalleerd. Ik startte de game op en werd meteen in een soort voorfilmpje gezogen, ook al had ik dat niet meteen door. Ik zag een sackboy staan met een spotlight erop, verder was het helemaal donker. Een vriendelijke oude mannen stem legde de controls heel simpel uit en daarna moest je op pad langs alle mensen die aan de game hadden gewerkt (ondertussen was het licht al wel waar aangegaan). Ook wel de credits, normaal gesproken zijn de credits heel saai en zie je ze vaak aan het einde van een game naar beneden ‘vallen’. Maar bij LittleBigPlanet hadden ze het anders aangepakt. Terwijl je namelijk door het leveltje rondloopt floepen er op allerlei verschillende manieren foto’s van de makers langs. Je merkt meteen al dat dit niet zomaar een game is, je krijgt er een heel gelukkig en vrolijk gevoel van.

Als je eenmaal de credits hebt gehad speel je eerst een level en dan word je in een kamertje gedropt. Vanuit die kamer kun je de hiervoor genoemde planeten bekijken en heb je ook de keuze om aan een van de desbetreffende planeten een bezoekje te brengen. Als je LittleBigPlanet kiest uit die planeten heb je verschillende opties: Verhaal, Nu spelen en Coole levels. En deze drie zal ik hieronder uitgaan werken.

Verhaal

In het verhaal ga je naar ‘De Tuinen’ waar je o.a. met de Engelse koning en zijn geliefde vrouw de koningin speelt. Zoals de naam al zegt speelt het zich in een lieflijk en vrolijk tuintje af. In ‘De Tuinen’ ga je wat dieper in op de controls. Zo leer je en oefen je wat meer met springen, grijpen, puzzelen en racen. Je kunt hierbij kiezen of je in je uppie speelt of dat je online speelt. Online spelen betekent dat je samen met iemand een level kan gaan spelen. In ‘De Tuinen’ heb je dat nog niet echt nodig, alleen maar bij één level. En dan kun je er alleen maar wat extra voorwerpen mee krijgen. Als je eenmaal de levels en ook de minigame hebt gespeeld merk je al snel hoe complex het hele spelletje in elkaar zit. Er zijn enorm veel stickers en andere voorwerpen te vinden en als je ze allemaal wilt hebben moet je echt lang doorzoeken. Maar dat is nou ook juist het leuke eraan. Als je eenmaal weer een geheim gangetje hebt gevonden die je eerst niet zag en daardoor wat extra spulletjes krijgt geeft dat wel wat voldoening en ook als je bijvoorbeeld net wat eerder van je paard springt zodat je in de top van een boom beland en daardoor weer voorwerpen vind om die te gebruiken in je eigen levels is dat echt tof. Het hele verhaal door word je overspoeld met vrolijke deuntjes en geluidjes. Overal zijn vrolijke kleurtjes en zelfs s’nachts in het spookkasteel over de heuvel waar het griezelig en donker is ook daar is en blijft het er vrolijk uitzien.

Nu spelen

Over deze keuze valt niet zo veel te vertellen. Als je hiervoor kiest word je automatisch naar de minigame getransporteerd. In de bèta heet deze: dasje springen. Hierbij moet je over de ronddraaiende das van de Engelse koning springen waarbij je voor elke geslaagde sprong punten krijgt. Hieruit blijkt maar weer is hoe creatief de mensen achter LittleBigPlanet zijn.

Coole levels

In de Coole levels kun je de levels van andere sackboys and sackgirls spelen. Hierbij heb je ook de functie ‘zoeken’ want ik kan me voorstelen dat als eenmaal de game is uitgebracht de hele aardbol vol met gekleurde stickertjes is volgeplakt. Als je eenmaal over de aarde heen zoeft met je camera en je kiest een level dan kun je daar meteen allerlei beoordelingswoorden lezen en toevoegen. Dus als er staat dat hij makkelijk is en je zoekt naar iets met een uitdaging zoek je naar het woord uitdaging enzovoorts.

Zo dit was het dat weer. In dit deel van mijn impressie heb ik verteld over LittleBigPlanet zelf in de Bètaversie. In het volgende deel zal ik wat gaan vertellen over de andere planeten. Dat zal gaan over de ‘InfoMaan’ en ‘Mijn Maan’. Ik hoop dat jullie het fijn vonden om dit te lezen. En hierbij wil ik meteen InsideGamer bedanken voor de bèta keys.

Dit artikel delen

Over de auteur

Chiplink Al aantal jaren lid op InsideGamer maar ik kom sinds kort nu ook Gamer checken.