1. Pro Evolution Soccer 4: de verschillen

Pro Evolution Soccer 4: de verschillen

Sinds afgelopen vrijdag kunnen ook de Xbox bezitters naar hartelust Pro Evolution Soccer 4 spelen. Het spel verscheen een maand geleden al voor de PlayStation 2. Die recensie kun je hier nog lezen. In dít artikel gaan we vooral in op de essentiële verschillen tussen Pro Evolution Soccer 4 op de Xbox en op de PlayStation 2.

Xbox Live

Wie Pro Evolution Soccer 4 op de Xbox zegt, zegt Xbox Live. Dat is hét verschil tussen beide consoles, en zelfs voor sommige spelers de reden om een Xbox aan te schaffen. Alleen al het idee om met hét voetbalspel van dit moment online tegen andere te kunnen spelen is fantastisch. Daarbij maakte Konami de fans vooraf al lekker met leuzen als “speel met je vrienden online competities en dergelijke.

De Xbox Live modus is vrij simpel opgezet. Net als bij veel andere spellen kun je kiezen voor Quick Match (meteen spelen), Optimatch (een voor jou geschikte tegenstander zoeken aan de hand van enkele criteria) en Create Match (zelf een wedstrijd hosten). Verder kun je in het menu je Friends list, de Players list en de Ranking bekijken.

Wanneer je een wedstrijd wilt spelen, moet je dus kiezen tussen zelf hosten of iemand joinen. Wanneer je dat laatste kiest, kun je maar beter proberen een Nederlander te zoeken. Waarom? Het spel kent namelijk de nodige lag. Het zal zelfs maar zelden gebeuren dat je, als je niet zelf host, een spel vindt waarin je helemaal gen lag hebt. Het ligt uiteraard aan je eigen verbinding en dat van je tegenstander, maar houd er rekening mee. Het is helaas een bekend probleem bij peer to peer gamen.

Vanaf het moment dat je verbonden bent met je tegenstander kun je met hem/haar praten. Wel zo gezellig natuurlijk. Het opzetten van de wedstrijd spreekt verder voor zich, met als opmerking dat je voor de meeste menu’s maar één minuut de tijd krijgt. Dat houdt dus in dat je binnen een minuut je opstelling klaar moet hebben, hetgeen soms best lastig is als je een behoorlijk ingewikkelde tactiek hanteert. Daarmee raak ik direct een ander irritant punt van het Live gedeelte: je kunt je option file van de singleplayer niet laden. Dat betekent dus dat je elke keer opnieuw je opstelling moet maken, enzovoorts.

Klinkt best slecht hè, dat Live? Nou, zo ver wil ik nu ook weer niet gaan. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen: ik roep ook dat ik last heb van lag, en dat ik het jammer vind dat er geen echte competitie op te starten is, maar ondertussen speel ik alsnog dag in dag uit Pro Evolution Soccer 4 op Xbox Live. De nadelen wegen wat Live betreft gewoon niet op tegen het grote voordeel; het is namelijk ongelooflijk leuk om tegen anderen, liefst bekenden te spelen. Iedereen die deel drie of vier af en toe tegen vrienden speelt, kent de ervaring. Nu kun je dus een soortgelijke ervaring op elk moment ervaren, en dan neem je een beetje lag voor lief. Goed, tot zover Xbox Live. Eindelijk.

Grote en kleine verbeteringen

De Xbox is technisch sterker dan de PlayStation 2, dat is geen nieuws. Het is dan ook positief dat Pro Evolution Soccer 4 daar ook gebruikt van maakt. De graphics zijn bijvoorbeeld iets beter geworden. Verwacht geen werelden van verschil, maar het oogt net even scherper en mooier da de PlayStation 2 versie. Wat wel een behoorlijk grote verbetering is, is dat de laadtijden enorm zijn ingekort. Daar valt verder weinig over te vertellen. Je merkt het vooral bij het laden van een wedstrijd; dat is een stuk sneller dan op de PlayStation 2.

Heikel punt: de Xbox controller

En dan komen we op het probleem dat veel mensen die zowel de PlayStation 2 versies hebben gespeeld als de Xbox versie spelen hebben: de Xbox controller. Voor een deel te vergelijken met de PlayStation 2 controller, maar voor een ander deel ook niet. Het grootste verschil zit in wat op de PlayStation 2 de L2 en R2 knoppen zijn; die zijn op de Xbox vertaald naar de witte en de zwarte knoppen. Deze zitten echter op een bijna onbereikbare plaats, waardoor ze min of meer uit het spel worden gehaald. Verder is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur; houd je van analoog of juist niet, ligt de Xbox controller lekker in je hand of juist niet, enzovoorts.

Het is uiteraard niet zo dat je, als je de PlayStation 2 versie al hebt ook nog de Xbox versie moet halen. Het is wél zo dat Pro Evolution Soccer 4 hét voetbalspel voor de Xbox is. Het Xbox Live gedeelte moet je daarbij vooral zien als toetje, kers op de taart, icing on the cake. Dit vooral omdat het technisch wat mankementen kent, en iets te beperkt is uitgewerkt om echt als hoofdmodus gezien te worden. Desondanks zal de Xbox bezitter hier zeker de nodige uren in kwijt kunnen. Tel daarde grafische verbeteringen en de sterk ingekorte laadtijden bij op, let niet teveel op het verschil in controllers, en dan moet je eigenlijk wel concluderen dat het spel op de Xbox beter tot zijn recht komt dan op de PlayStation 2.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Jammer van Live, ik hoop dat ze m patchen.

 • Goede review man. Krijgen we nog de kans om de reviewer uit te dagen op Live?

 • Z'n gamertag is IG JJJur volgens mij en denk dattie wel zin heeft in een potje :D  Goed stukkie inderdaad.

 • Ja kom maar hoor :)… IG JJJur inderdaad…

 • Ben ik niet mee eens ik vind de xbox controller s perfect voor dit spel voor de rest goeie review/vergelijking.

 • Ik heb de game sinds Zaterdag , imo is hij wel oke , heb nog geen live gegamed . Ik raak steeds in de war met de controls van Fifa , moet nog veel oefenen .  Kleine typo ,  Het Xbox Live gedeelte moet je daarbij vooral zien als toentje, kers op de taart, icing on the cake.


 • leuk dat er geen verschil is maar ik hoef ze geen van beiden te hebben.

 • @ XMSTXRDXM: lol, tnx  @ Convict: Ben het met je eens hoor, ik vind de Xbox controller sowieso lekkerder dan de PS2 controller, alleen er zijn genoeg mensen die de omschakeling niet kunnen/willen maken.

 • ik denk dat "kunnen" het meeste voorkomend geval is.. ik speelde Winning Eleven 7 int. op de pc met zo'n logitech controller, exacte kopie van de ps2 controller. En moet zeggen dat ik ook wel moeite had met de omschakeling naar de xbox, uiteindelijk wen je er wel aan, maar toch zijn de schouderknoppen voor deze game ideaal te noemen.  Verder over die LAG ben ik het ermee eens wat hier geschreven word. Wat mij betrefd benadrukt mag worden is dat als je een connectie hebt met iemand binnen Nederland dan is er echt nauwelijks lag. Zover ik gezien hebt. Oplossing is dus zoveel mensen aan je friendslist toevoegen uit Nederland. Ik hoop dat er nog een update komt (zal best wel) en dan hetvolgende aangepast is. Uiteraard een oplossing voor de lagproblemen maar ook meerdere opties zoals competite opzetten e.d. De mogelijkheid om herhalingen en tussenfilmpjes te skippen, daar word ik af en toe gek van. Als de tegenpartij ermee kapt moet de andere partij de punten krijgen, heb meerdere keren meegemaakt dat ik 3-0 voorstond en mijn tegenstander net voor het eind z'n box uitzet, dan loop ik mijn punten ook mis.

 • mijn tag is BDT en wil ook wel eens tegen je gamen. Ben ook de PS2 versie gewend maar toch is het online super! Sommige matches zijn echt close

 • @GIjoe: ik denk niet dat die lagproblemen snel opgelost worden. Het is natuurlijk wel Peer to Peer, dus je blijft afhankelijk van de upload snelheid van de host en, in mindere mate, de download snelheid van de client. Valt denk ik niet heel makkelijk te verbeteren door een patch oid…

 • Geweldig opde xbox. heb hem vrijdag gehaald en het speelt super!

 • @JJJur

  ja daar kan ik wel wat mee.. Maar misschien lossen ze dit wel op door bijvoorbeeld servers beschikbaar te stellen (Dat zou het probleem zo-ie-zo oplossen, toch?). Of anders dat je alleen een game mag hosten met een bepaalde upload snelheid.  @Niels

  Ok, voeg me maar toe, mijn tag is "MadRettoR NL". Anderen die willen pessen ook natuurlijk :-)


 • ik ga 'm zeker halen, alleen jammer dat je niet met z'n 2en online kan spelen (2 tegen 2)

 • jammer van dat live niet perfect is, maarjah offline is het ook de vetste footie ooit :)

 • even geen gezeik jongens, maar ieder spel komt TECHNISCH gezien toch het best tot zijn recht op de xbox? vindt ik wel..

 • @JJur oke , ja das waar helaas dat veel dat niet willen.

 • Nou, ik heb niet zo veel last van dat live gedeelte, is gewoon supertof om te spelen. Ik moet wel zeggen dat ik nog lang niet zo goed speel als op de ps2, want daar ben ik zo aan gewend maar ik weet zeker dat over een week of 2 ik alles vlekkeloos kan bedienen.

 • Ik wil ook wel tegen IGers spelen, mijn tag is BiohazardSEGA. bring it on :P

 • ik ga m op de PC aanschaffen..Ik heb het altijd op de PS2 gespeeld en dat was OK. Ik heb geen zin om een Xbox te kopen voor die tijd die ik game en ik zal ook niet de moeite nemen om over te schakelen. Op de PC heb ik ook zo'n PS2 controller achtig ding van Logitech+een hele snelle PC voor scherpe graphics. Waarschijnlijk kan je op de PC ook online via IP dus is dat voor mij de beste oplossing.  Ik blijf PES en Xbox toch nog wel een rare combi vinden..PES was gewoon echt jarenlang PS only.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren