1. The Getaway: Black Monday

The Getaway: Black Monday

Toen in 2003 na jaren van ontwikkeling en vele keren uitgesteld te zijn The Getaway verscheen, waren veel mensen teleurgesteld. Was dit nou het spel waar we met zijn allen zolang op hadden gewacht? Het spel was bijna onspeelbaar en werd geplaagd door vele fouten op zowel het gebied van gameplay als op het gebied van de graphics. Helaas is dit bij het tweede deel weer het geval, en lijkt ontwikkelaar Team Soho niets te hebben geleerd van de fouten die ze al eerder gemaakt hadden.

Wat The Getaway: Black Monday wel erg goed doet is de uitwerking van het verhaal, en het neerzetten van een goede sfeer. Net zoals in het eerste deel speelt dit spel zich af in de onderwereld van Londen. Jij bent Bob Mitchell, een getraumatiseerde politieagent die samen met zijn collega’s een ontvoerde journaliste moet redden. Natuurlijk blijkt dit niet zo simpel te zijn als verwacht en ontvouwt er zich een goed geschreven en spannend verhaal. Vooral de ingesproken stemmen en de gezichtsuitdrukkingen zijn onwijs goed gedaan. Dit is dan ook veruit het sterkste punt in het spel.

Net als in het vorige deel is bijna heel Londen in het spel verwerkt en rijd je dus door echt bestaande locaties. Jammer is wel dat deze omgevingen vaak erg grijs en saai zijn, en er eigenlijk niets te doen is. Het gevoel van vrijheid is ook beperkt, doordat de verschillende opdrachten vaak bestaan uit een stukje rijden en het infiltreren van een gebouw. Deze opdrachten bieden weinig vrijheid en zijn dan ook maar één keer leuk om te spelen. Waarom Team Soho ons zo weinig vrijheid geeft is mij wederom een raadsel, want dit was toch één van de allergrootste minpunten van het eerste deel.

Als je vervolgens ook nog het slechte besturingsysteem van je voorganger overneemt en de wegligging van de verschillende voertuigen ongewijzigd laat, dan ben je naar mijn mening als ontwikkelaar niet slim bezig. Het spel gaat helaas weer de mist in bij deze cruciale elementen van het spel. Het rijden en rondlopen gaat gewoon niet lekker. Te voet heb je de grootste moeite om je vijanden in het vizier te krijgen, en tevens gebruik te maken van je omgeving. Het besturen van je auto is weliswaar iets verbeterd, maar is nog steeds niet realistisch te noemen en zorgt wederom voor veel frustratie. Visueel gezien is het spel gelukkig redelijk goed uitgewerkt Vooral tijdens het rijden verschijnt je omgeving een stuk soepeler in beeld dan in het eerste deel. Je kan nu ook plaatsnemen op een motor, maar erg bijzonder is dit niet.

Ondanks al deze minpunten heb ik me toch goed vermaakt met het spel. Dit komt omdat ik een spannend en goed verhaal erg belangrijk vind, en tevens een fan ben van de sfeer en die The Getaway: Black Monday oproept. Als je een fan bent van films als Snatch dan weet je wat ik bedoel. Dit had dan ook een topspel kunnen zijn, als Team Soho beter had geluisterd naar de kritiek op het vorige deel en meer vernieuwing had durven aanbrengen.

Conclusie en beoordeling

None

Ben je op zoek naar een spel waarin je door een enorm grote en levendige stad de meeste wilde en gewelddadige capriolen kan uithalen, koop dan GTA: San Andreas. Heb je liever een spel met een goed verhaal met pure engelse humor en een mooie sfeer, huur dan een keer The Getaway: Black Monday. Je kan dan zelf beoordelen of de vele technische fouten en de bedroevende besturing het speelplezier bederven. Bij mij was dit niet het geval, en heb ik dan ook veel plezier beleefd aan het mooie verhaal en de spannende shoot outs. Toch bevat het spel teveel fouten in de gameplay en op het technische gebied. Dit staat dan ook een écht goed cijfer in de weg. Was je echter al een liefhebber van het eerste deel, dan zal Black Monday je ook best bevallen.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal en goede sfeer
 • Goede stemmen en gezichtsanimaties
 • Spannende shoot-outs
 • Minpunten
 • Slechte besturing
 • Weinig vrijheid en interactiviteit met de omgeving
 • Grafische fouten teveel aanwezig

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • oew best wel drama score:P

 • Goede review !! :P

 • had ik al verwacht, de game kwam al zo snel uit dat ik een addertje onder het gras rook…. met metal gear solid 3 zal dit spel gauw in een bak afprijzingen belanden….

 • tsja jammer had wel wat meer verwacht en dat ze van de fouten uit het eerste deel hadden geleerd maar dus niet.

 • Reactie van Scziszors (83.81.131.165) geplaatst op 23 november 2004 13:31

  goede review, alleen jammr dat de gameplay qua besturing is veranderd, heb ik zelf moeite mee… spel ziet er vet uit, en zker verbeterd, maar idd had ik ook verbeteringen verwacht. Hoe dan ook ik vind een hoger cijfer beter gepast

  En vergis je niet, CZ is DE man wat betreft The Getaway, dus hij heb er verstand van!!

  Een 7 was wat meer gepaster geweest..

 • Jammer dat ze het niet hebben verbeterd, ik hoop dat ze nu eindelijk bedenken om het niet meer te ontwikkelen of the verbeteren.

 • ieder zijn mening :) ik vond het spel een zes waard, en daarom krijgt hij een zes.. maar zoals ik in de review zei zullen fans van het vorige deel het vast een hoger cijfer geven… dus dan zou een 7 inderdaad niet verkeerd staan ;)

 • Ik had hetzelfde gevoel over het eerste deel: goede donkere sfeer, zwarte Engelse humor, grof taalgebruik en een hele goede filmachtige omgeving. Waar ik het niet mee eens ben is het besturen van de auto. Ik vond dat juist heel lekker gaan.

  Jammer dat ze niet van hun fouten geleerd hebben. Een goede budget titel, denk ik.

 • GTA SA; is gewoon een beter spel. Die moet je kopen als je twijfelt. The getaway is gewoon klote, misschien wel realistischer maargoed, wie wil dat nu? Lekker knallen op je ps2, muziekje op, gangmembers erbij en spelen maar. GTA SA dat was het w8en waard, dit niet. Goede recensie ;)

 • Een zeven was tien punten te hoog geweest Ere@ser. Ik vind dat dit spel met een vijf genoeg punten had gekregen… Wat een pleuris spel.

 • Eerste deel vond ik best leuk, maar deze is echt gewoon kut..6 is toch wel het maximum voor deze game

 • The Getway 1 had al zoveel te verbeteren. Waarom doen die lui dat dan niet?

 • Krijg alleen maar negatieve reacties over dit spel dus ga hem egt niet halen. Mischien huur ik deze game wel voor een weekendje als ik tijd heb.

 • Deel een vond ik best ok :)

  wel vind ik dat GTA eigenlijk een soort van cartoon achtige sfeer heeft wat door de 3D engine komt.. dat heeft TheGetaway niet  toch maar ff deel2 proberen een keer,

  maar goed GTAsa eerst nog ff uitspelen :)


 • als je Gtasa met the gateway gaat vergelijken hoe goed ze zijn is getaway de grootste flop ever

 • dit lijkt me nou echt een *** game…

 • Het is gewoon een *** game

 • daar is morgen een artikel over te lezen ;)

 • The Getaway: blue monday was eigenlijk een betere titel geweest voor dit spel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren