1. Conflict deel 2

Conflict deel 2

Een lange tijd geleden heb ik een log uitgebracht over de situatie in Kosovo. Velen van jullie waren het niet met me eens, zeiden dat ik te nationalistisch was en vonden dat de NATO en co. alles perfect geregeld hadden. Nu ben je sowieso een beetje zwak in je hoofd als je het bombarderen en haast innemen van een land, ten koste van duizenden slachtoffers, een goede oplossing vind. In 90 dagen stortte de gehele economie en hoop in de toekomst van Servië in. Geweldig, niet?

Laat ik beginnen bij de oorzaak van deze gehele oorlog. Ik heb me de laatste tijd steeds meer verdiept in de burgeroorlog en gevolgend, dus je kunt wel zeggen dat deze log op waarheid is gebaseerd. Maar goed, de NATO (een soort van oorlogsbond tussen verschillende landen) heeft opgemerkt dat de regering Kosovo is binnen gevallen en er flink bezig is met etnische zuiveringen. Achteraf zijn er tientallen filmpjes gevonden van Kosovaren die zich in Servische leger kleding kleden en júíst Serviërs afmaken, terwijl ze honderden Servische kerken laten afbranden. Bovendien vluchtten er duizenden Serviers weg uit Kosovo, door het aanhoudende geweld. Een goed moment om in te grijpen lijkt de regering te denken, maar opeens is de NATO daar. Servië krijgt het beruchte 'Verdrag van Rambuje' gepresenteerd, waarin het moet kiezen tussen een volledige overname van de NATO (die het land in dat geval zouden moeten gaan controleren, denk aan honderden controleposten etc.) of het werd gebombardeerd. Belgrado kreeg wel drie dagen om de beslissing te maken en zo begon de NATO précies om twaalf uur 's nachts van de derde dag met het bombarderen.

Vervolgens zou het geluid van geluidssirenes, clusterbommen en meer gedurende 91 dagen non-stop te horen zijn. Zo'n drie keer per dag vloog er een ongelofelijk groot aantal bommenwerpers over Servië heen, om industrie, televisiemasten en natuurlijk onschuldige mensen te bombarderen. In Kosovo zelf was de situatie echter nog veel erger. In Pristina (hoofdstad Kosovo) werden de Serviers massaal vermoord en gedwongen te vluchten naar hun enige schuilplaats, een gigantisch gebouw van een Servische televisiezender. En dat allemaal onder het toezicht van VN (de zogenaamde vredesmacht) en de NATO zelf natuurlijk. Dit gebouw zou gaan dienen als een soort ghetto, afgezien van het feit dat de inwoners nergens heen konden. Het gebouw werd meerdere malen aangevallen door Kosovaren (Albanezen) en werd dan toch nog geëvacueerd door Zweedse reddingshelpers. Er is wel degelijk sprake van genocide in Pristina, van de 40.000 Serven vóór de NATO-oorlog, wonen er na drie maanden nog een kleine honderd mensen van Servische afkomst.

Na de bombardementen was het echter nog lang niet afgelopen, Servië heeft al zijn geld in het leger gestopt om nog wat te kunnen doen tegen de NATO (het leger kwam dan ook zwaar getraumatiseerd terug), Kosovo is ingenomen door de VN en het land krijgt ook een boycot op het gebied van handel. Wat betekent dat het geen handel kan drijven met welk land dan ook. De grenzen worden ongelooflijk streng bewaakt en mensen die hun bedrijfje op de grens net in Bulgarije hebben staan, zijn hun eigendom kwijt. Hetzelfde geld natuurlijk voor de duizenden Serven die hun huizen nog in Kosovo of Kroatië hebben staan (waarschijnlijk allang platgebrand). Gevangen als ratten, door het tekort aan geld en werk raken veel mensen in zware nood. Het gemiddeld inkomen ligt lange tijd zelfs op 600(!) euro per jaar.

Langzaam begint de wederopbouw wel, maar al het geld gaat naar Belgrado. Voor de kleinere steden en dorpen is er geen geld. Vandaar dat de bevolking van Belgrado in vijf jaar stijgt van één miljoen naar 3.5 miljoen. Desondanks blijven er gedurende een lange tijd meer mensen sterven, dan dat er geboren worden. De meesten sterven door vermoeidheid, kapotte zenuwen, of stress na een verschrikkelijk zenuwslopende oorlog.

Ik vraag me dan ook af waarom het zo moest lopen. Is het niet vele malen erger wat er gebeurd in Palestina? Niemand die Israel straft. Nee, Israel is goed bezig, heeft een goede connectie met Amerika, toppie. Is het niet verschrikkelijk wat Amerika in Irak doet, de beelden van gruweldaden die jarenlang níét mochten worden vertoond. Nu hebben we ze gezien en alsnog volgen er geen sancties voor Amerika. Belachelijk, ronduit belachelijk. Ons worden verkeerde dingen wijsgemaakt, op het nieuws, op de radio, waar dan ook. Noem het propaganda, noem het onterecht, maar uiteindelijk ben je toch machteloos. Maar als een land als Rusland Georgië binnenvalt, wordt er meteen gepraat over sancties. Vriendjespolitiek, zo kun je het ook beschouwen. Kun je de aanpak van Bush, zijn gedachtes over terrorisme, de Islam etc. niet vergelijken met het nazi-regime? In lichtere vorm, dat wel, maar voordat we er erg in hebben zijn we in een ongelooflijk conflict verwikkeld. Tuurlijk hebben Servier's onschuldige mensen vermoord, maar Kroaten en Bosnische moslims deden précies hetzelfde met Servier's. De filmpjes zijn er, het is een feit en alsnog loopt het zo verschrikkelijk onterecht! Wie ben jij om anderen wijs te maken wat goed of fout is, om de baas te spelen. Als je één gelijke wereld wilt moet je overleggen met elkaar, om de tafel gaan zitten met zijn allen. Denk je echt dat het zin heeft om te overleggen over vrede in Palestina, als je de Hamas er niet eens bij betrekt?

Deze aanpak moet veranderen, willen we nog lang en gelukkig met elkaar samenleven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad