1. Ghost Recon 2

Ghost Recon 2

Twee jaar geleden maakten de Ghosts voor het eerst kennis met de Xbox. Nadat Ghost Recon een jaar eerder op de PC goed werd ontvangen, werd het daarna de eerste tactische titel die via Xbox Live te spelen was. Helaas verliep het online niet altijd even soepel en werd de speelbaarheid wat belemmerd door de middelmatige visuele prestatie. In twee jaar tijd kan er echter een hoop veranderen.

Zoals je deze week in de voorbijgekomen artikelen hebt kunnen lezen, is er in Ghost Recon 2 het een en ander veranderd ten opzichte van het eerste deel. Zo speel je nu niet meer in twee teams van maximaal drie spelers per team, maar neem je de leiding over één team van drie man. Je kiest voor jezelf van te voren nog wel met welke wapens je ten strijd wilt gaan, maar de overige drie teamleden krijgen deze automatisch toegewezen. Tevens is de standaard camerapositie tegenwoordig uit derdepersoon perspectief.

de M29 in actie

Toegankelijk en gevarieerd

Eenmaal in het spel belandt, zullen de teamleden reageren op jouw doen en laten. Je kunt via de Y-knop een beperkt aantal opdrachten aan je team meegeven. Zo kun je ze via de linker- of rechterkant laten aanvallen, of gewoon rechtstreeks voorwaarts op laten rukken. Helaas ontbreekt het commando om ze dekking te laten zoeken, waardoor ze nogal eens hun eigen kuil graven. Dit kun je enigszins herstellen door zelf dekking te zoeken en de groep bijeen te laten komen. Ghost Recon 2 speel je standaard vanuit een derdepersoon perspectief. Je kunt eventueel ook schakelen naar het eerstenpersoon perspectief, wat ik zeker niet slechter vond werken. Het is wel zo dat wanneer je jezelf van bovenaf ziet, je meer overzicht hebt en eenvoudiger dekking kunt zoeken. Daarnaast is het, net zoals alle bovenbeschreven punten, een stuk toegankelijker en niet meer alleen voor de échte liefhebber.

Een tactisch schietspel als Ghost Recon 2 moet het niet hebben van ongekend snelle actie. Wel speelt de sfeer een belangrijke rol. De spectaculaire beelden en de verhaallijn die op een aparte manier wordt verteld, werken hier aan mee. Inslaande bommen en granaten worden daarnaast mede door het fantastische geluid erg goed weergegeven. Ook je bewegingen door water of door gras hoor je door de speakers. Wanneer je door een kogel wordt geraakt, zul je dit merken door je eigen zwaardere ademhaling. Deze verbeteringen komen vooral door het gebruik van een nieuwe engine. Terwijl tegenstanders in het vorige deel niet altijd goed te zien waren in de verte, is dat nu geen probleem meer. Ook zorgt de vernieuwde techniek voor fantastische omgevingen en weerseffecten. Missies spelen zich bijvoorbeeld ’s nachts, overdag, of in de regen af. De weerseffecten hebben echt invloed op de missie omdat je soms bepaalde vitale zaken niet kunt zien vanwege het duister. Het ontploffen van granaten of bommen en het instorten van gebouwen zorgt verder voor een hoop stof waardoor je tijdelijk minder ziet.

zomaar een greep uit de speelvelden

Lone Wolf

Misschien wel de tofste optie in het spel is de ‘Lone Wolf’-modus. Hierin speel je een missie in je eentje en heb je enkel de beschikking over één wapen. Maar niet zomaar een. De M29 is uitgerust met speciale kogels, een target destinator en een camera. Met deze camera kun je bijvoorbeeld ver om de hoek van een muur kijken. Ook heb je de mogelijkheid een luchtaanval op te roepen door een gebied te selecteren en op de witte knop te drukken. Tijdens het spelen van de campagne zul je wel eens een ‘Lone Wolf’-missie tegenkomen. Zodra je een ‘gewone’ missie echter hebt gehaald, kun je deze achteraf ook nog in de ‘eenzame’ variant spelen.

De nieuwe physics engine verzorgt het hoge gehalte aan realisme. Vijanden kunnen op meerdere plaatsen geraakt worden en reageren hierop. Schiet iemand in z´n been en hij komt kreupel op je af, een kogel door z’n kop en hij staat niet meer op. Helaas is de kunstmatige intelligentie toch nog niet helemaal honderd procent. Vijanden reageren niet altijd meteen wanneer een persoon naast ‘m wordt neergeschoten, of schieten niet altijd direct op jou als ze vlak voor je staan. Het komt niet vaak voor, maar het moet wel gezegd worden. Anderzijds hebben je bondgenoten ook niet altijd het beste met je voor. Wanneer ik op een bepaald gebied was ingezoomd en aan het schieten was wilde er wel eens een iemand door mijn vuurlijn heen wandelen waardoor ik hem raakte. Doordat je bent ingezoomd heb je hier geen oog voor. Gelukkig zijn de teamgenoten wel een meerwaarde dankzij hun kwaliteit vijanden al vroeg te ontdekken.

Conclusie en beoordeling

Ghost Recon 2 verslaat zijn voorganger op alle fronten. Het spel oogt fantastisch, ademt een geweldige sfeer uit en is beter speelbaar dan het eerste deel. Hoewel de kunstmatige intelligentie het soms een beetje laat afweten, blijft het spel een unieke ervaring. Naast het soloavontuur bevat Ghost Recon 2 een rijke multiplayeroptie, zowel offline als online. Hierdoor heeft Ghost Recon 2 een heel lange houdbaarheidsdatum. Voor iedereen die iets met militairen of het leger heeft, of van tactische schietspellen houdt, is dit dan ook een goede aankoop. Voor meer informatie over de online mogelijkheden klik je hier.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Toegankelijker
 • Audiovisueel in orde
 • Sterke sfeer
 • Lone Wolf’-modus
 • Minpunten
 • Teamgenoten niet alíjd even slim
 • Reactie tegenstanders niet altijd direct

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zit te tijfelen om deze te gaan halen……

 • Er komen zoveel goede games dat ik echt een keuze moet maken, want over paar dagen komt metroid 2 en prince 2 ook uit die ik zeker weten beide wil.  Maar goede review en zo te lezen coole game :)

 • Dat Lone Wolf is eigenlijk dus gewoon precies hetzelfde als in Rainbow Six Black Arrow. Leuk.

 • Lone Wolf is al hetzelfde sinds de eerste Rainbow Six jaren terug.

 • ik speel halo 2 liever…. HEEE WTF opeens een virus op mn pc :S

 • Vertel mij eens of het wel de moeite waard is? Zelf ben ik niet in de Vietnam, Yoegoslavie of Irak geweest en dus heb ik niet zoveel verstand hiervan! daarbij heb ik deel 1 overgeslagen of die flitste net aan mijn neus voorbij! Wel wel, ik ben wel gek van zulke spellen maar dan pak ik er wel een paar uit dat in mijn ogen echt cool waren Call of duty (PC version) Rainbow Six Black Arrow (XBox) Fullspectrum(XBox). Vertel mij eens of het wel de moeite waard is om 'm in mijn trofee kast te stoppen. Ik geraak zowat door mijn centen heen door al die spellen die ik laatste tijd aan het kopen ben. Op mijn verlanglijst stond Halo 2 op maar die goed heilig man stond voor mij niet in de rij om aan die spel te komen en dus vond ik niets anders dan een wortel in mijn maat 42. Ben Halo2 maar zelf gaan halen…FF terug  IS HET WEL DE MOEITE WAARD OM 'M TE KOPEN!

 • GR1 heb ik plat gespeeld, GR:IT verliet mijn Xbox niet meer en GR2 moet ik hebben!!! (maar kheb geen geld, hehe)  "Maar het spel lijkt (IMO) vrij veel op Rainbow 6, je kan het het beste daar mee vergelijken." No Way! =O RB6 is echt heeeeel anders, alleen dat het 2 schietspellen zijn is vergelijkbaar.

 • Ik heb hem sinds gister en ik vind hem absoluut fantastisch !!! Vooral op Xbox Live is het te gek. 20x meer skill en hersens voor nodig als bij Halo 2 en simpelweg een stuk leuker..:D

 • Komt er ook nog een review van de PS2 versie? Die schijnt namelijk nogal anders te zijn (vooral online), en ik twijfel nog over de aanschaf ervan.

 • Ja, volgt morgen.

 • ik had 1 voor de ps2 maar denk dat ik deze in de aanbieding gaat kopen net zo als de vorige

 • goeie score

 • komt hier ook nog een demo van??..ik wil voele!!:P

 • mmmm….lijkt me een lijpe game!, maar dan moet ik eerst mijn andere games van mijn lijstje hebben gekocht!

 • ow ow ow…. waar haal ik toch het geld vandaan voor al die vette games…

 • Ik heb hem sinds gisteren. En hij is geweldig gewoon. Speelt vloeiend en lekker snel en ziet er behoorlijk goed uit. Online is het helemaal da bomb gewoon. Hou je van FPS dan is dit een zekere goede koop. Enne het is echt geen RB6 hoor.

 • Een knallende recensie over een knallende game:D  Toppie.

 • Ik wilde al voor de Xbox-versie gaan, gewoon wegens betere GFX, maar het blijkt dus ook gewoon (als spel) beter te zijn dan de PS2 versie..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren