1. Killzone: Wat is er aan de hand ?

Killzone: Wat is er aan de hand ?

In de zomer van 2003 kondigde de Nederlandse ontwikkelaar Guerilla hun eerste spel aan, getiteld Killzone. Dit zou een shooter worden die zich af zou spelen in de nabije toekomst. Toen de eerste plaatjes en tekeningen van het spel verschenen waren alle gamers en media enthousiast. Dit zou de Halo van de PlayStation 2 worden !

Dit was op dat moment ook een logische uitspraak, omdat de vroege beelden inderdaad op Halo leken. Naarmate de ontwikkeling van Killzone vorderde, leek het erop dat het spel toch erg anders zou gaan worden. Zo was de speelsnelheid een stuk trager als dat van Halo en was de speelomgeving realistischer en meer gebaseerd op onze huidige wereld. Neem daarbij de technische verschillen tussen beide spelcomputers en het wordt al een stuk lastiger om beide spellen naast elkaar te leggen. Toch hebben deze feiten zowel de Halo-fans als de Killzone-fans er niet van weerhouden om de spellen steeds maar weer naast elkaar te leggen. Dit begon erg onschuldig, maar is in de afgelopen maanden uitgegroeid tot een grote discussie die op bijna elke gamesite wel gevoerd is.

Nu Killzone in Amerika verschenen is en de beoordelingscijfers van de grote Amerikaanse gamesites niet erg positief zijn, begint de discussie pas echt te leven. Gamesite IGN werd bedolven onder klachten van woedende Killzone-fans die beweerden dat de recensie geschreven was door een Halo-fan. Ondertussen zagen Halo-fans hun kans en bezochten zij de Killzone-forums om daar te kunnen roepen: ‘‘Zie je wel!!!’’. Halo 2 wordt overal goed beoordeeld en dat is wat mij betreft ook terecht. Wat betreft Killzone ben ik het minder eens met de cijfers die gegeven zijn. Als online tester van dit spel en door het uitgebreid spelen van de singleplayer heb ik een goed beeld gekregen van Killzone. En hoewel het er op lijkt dat het spel niet zo fantastisch wordt als gehoopt, is het nog steeds een erg mooi spel dat niet zulke lage cijfers verdient.

In één opzicht is Killzone zelfs uniek. Ik heb nog nooit een PlayStation 2 spel zoveel aandacht op het internet zien krijgen. Meerdere grote en professionele fansites rondom Killzone hebben bij spelers voor enorm hoge verwachtingen gezorgd. Als die verwachtingen dan niet volledig waargemaakt worden, dan wordt er al snel gesproken van een slechte game die het alleen van zijn promotie moet hebben. Dit zag je onder andere bij The Getaway en recentelijk Driv3r. Maar waar die spellen overduidelijk gepromoot zijn door de uitgevers en de media, heeft Killzone het vooral van de fans moeten hebben. Blijkbaar was er een enorme behoefte aan een fantastische First Person Shooter op de Playstation 2 en dat heeft geleid tot veel te hoge verwachtingen. Na de eerste tegenvallende cijfers is de stemming omgeslagen en wordt er opeens erg negatief over Killzone gesproken. Het spel wordt door velen al bij voorbaat afgeschreven.

Ik denk dat het allemaal wel meevalt met KillZone en dat we op 3 december kunnen uitkijken naar een mooie en originele shooter. Mischien niet zo goed uitgewerkt als Halo 2, maar voor de PlayStation 2-bezitters weldegelijk een spel om trots op te zijn!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Voor Sinterklaas nog een vette shooter dus. Reken maar dat ik 'm ga kopen.

 • Happy gamer, dat deed ook iedereen met Driv3r. En iedereen had er spijt van ;)

 • Gewoon kicke game.

 • denk dat je er gewoon niet te veel moet van voorstellen.. en gewoon de game beginnen.. dan is het best vet.. de demo vond ik al best nice :D qua sfeer etc.. ik ga de komplete versie zeker ff proberen :) wie weet zie ik jullie nog wel online.. ;)

 • Gewoon halen als je een FPS gamer bent , teminste als je geld in je zak hebt zitten .

 • Fanboy's overal aaahh…

 • hmmmz.. ik heb geldtekort dus ik zit te twijfelen tussen deze of PoP:WW maarja.. zijn beide toppers!!

 • Quote:  "Ik heb nog nooit een PlayStation 2 spel zoveel aandacht op het internet zien krijgen"  Volgens mij hebben en krijgen gran turismo 4 en grand theft auto san andreas veel meer aandacht op internet. Metal Gear Solid 2 ook overigens.


 • Ik heb het spel nooit wat gevonden, vind het nu niks en zal het ook niks vinden. Fuck Killzone, gimme Halo 2.

 • Die demo die bij die oude opm2, zat ook Killzone bij. Ik vond het in iedergeval vet. Origineeelheid en dat grouwe sfeertje. Je voelt gewoon de hardheid van een oorlog. En dan ook nog eens online!

 • omg death to fanboys!!  Kill em all!!!  :]  Ik snap bij god niet wat iedereen loopt te zeiken….en dan vooral in nederland, kom op hey…EIN-DE-LIJK een vette game van hollandse bodem, met zelfs een gloednieuwe engine…en dan gaan mensen zeiken.  Killzone vergelijken met Halo 2….waarom dan niet gelijk vergelijken met elke andere FPS die ooit uit is gekomen…waarom alleen Halo?  Gimme a break, je bent een gamer of je bent het niet, het maakt geen oma's hol uit waar een game op uit wordt gebracht….dit is gewoon een heftige game met een fantastische sfeer, look en gameplay.

  @ the fanboys  Donder alsjeblieft op met jullie gelul, stelletje fake ass wannabe's

 • Het zal wel een redelijke game zijn maar het komt niet eens in de schaduw van Halo 2. Ik vind het een beetje goedkoop om het met een grote geweldige serie als Halo te gaan vergelijken om mee te liften op hun succes.

 • killzone is een goeie game en volgens mij de beste game ever van NL bodem.  de fanboys die lopen te zeiken over halo2 beter is fuck off, je kan ze niet vergelijken, en guerilla heeft een geweldig product afgeleverd, en dat voor maar 6miljoen.  en nog iets halo2 is wel wat meer geld in gestoken dus mag het dan wat meer wezen?

  maar fanboys van halo moeten hun moet houden, simpel dit is ps2 en een totaal andere game • De PS2 kan een game als Halo 2 technisch niet eens aan dus waar the hell praten jullie over???

 • Het is maar net wat je leuk vind. Zonder online modus zou Killzone imo minder zijn dan Halo 2 zonder online optie… Maar het is gewoon maar net wat je leuk vind. Meningen verschillen nu eenmaal.

 • Oh God de hersenloze fanboys zijn uit hun holen gekropen. De PS2 kan DOA3 niet eens aan en dat is nog erbij een XBOX launch game.

 • In nederland (en belgie) zijn er wel hoge cijfers dus wat zeurt iedereen. PU 8,7 OPM2 8,9 Gamepro 9,3. En wtf boeid het als hij slechter/beter is dan halo of halo 2. Het is gewoon een hele goede shooter, eindelijk een game van nederlandse bodem en een FPS voor de ps2.

 • @Notorious: de makers schreeuwen niet dat ze de Halo game voor de PS2 hebben, dat doet de media.

 • Ik weet niet maar het is sony zelf en de ps gebruikers die deze game als halo beater hebben bestempeld. En nu hij lagere cijfers krijgt als halo mag het vergelijk niet opgaan. Beetje zielig.  Ik zal deze game nog wel gaan spelen maar als het net zo is als met shell shock nam 67 denk ik dat alle kritiek gegrond is.

 • @ mjhgamer  Ga nou alsjeblieft niet lopen roepen dat je geen verschil tussen beide console's ziet . Alleen het feit dat de xbox de eerste console is die is toegelaten op de WCG zegt genoeg imo . Maar dat wilt nog niet zeggen dat ik geen fun heb met mijn ps 2 .

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren