1. Vooruit Kijken: Batman Arkham Asylum

Vooruit Kijken: Batman Arkham Asylum

In 2006 is Cristopher Nolan begonnen met de nieuwe ‘vertaling’ van de Batman-serie, hij begon met Batman Begins in 2006 dat een daverend succes werd en natuurlijk moest en zou er een vervolg komen. Dit vervolg kwam in 2008, Batman: The Dark Knight is waarschijnlijk nu al de beste film van 2008 en er moest en zou dus ook wel een next-gen Batman-game komen. Geruchten deden de ronde over een The Dark Knight game samen met de release en daarna kwam er een interview met iemand die de game gespeeld zou hebben. Hij kraakte de game volledig af en zou al voor de release een één verdienen. Hierop reageert Eidos met de aankondiging van Batman Arkham Asylum, de eerste next-gen Batman-game.

Als we het even van de eerlijke kant bekijken, er is geen enkele redelijke Batman-game uitgekomen sinds, ja, sinds nooit eigenlijk. Daarom zal deze game de naam van Batman op de next-gen consoles moeten zuiveren. De laatste twee Batman-games die uit zijn gekomen zijn Batman Begins en de eerste op de next-gen consoles was LEGO Batman, maar LEGO games zijn niet te meten met games als GTA IV en Bioshock. Batman Arkham Asylum zou dit dus wel moeten kunnen.

Allereerst het concept, het verhaal is gebasseerd op de animatieseries van Paul Dini en dit is het verhaal: Batman Arkham Asylum speelt zich af in de beroemde gevangenis van Gotham: Arkham Asylum. De Joker geeft zich over aan de politie van Gotham en wordt naar Arkham Asylum gebracht, daar zet hij de boel op stelten en bevrijdt alle boeven, hij doet dit omdat hij een duister geheim weet over de gevangenis, hier is verder niets over bekend. De game speelt zich dus af in Arkham Asylum en die gevangenis is helemaal toegangkelijk en daarom is dit dus ook de eerste Batman Free Roaming game. De meest beroemde schurken zullen door hun bevrijding ook tegenover Batman staan, denk hierbij aan de Riddler, de Penguin, Poison Ivy , Harley Quinn en The Joker. De game zal zich na de gebeurtenissen in The Dark Knight.

De game wordt door de makers vergeleken met Bioshock, CSI, Zelda, Spiderman en the Chronicles of Riddick. Dit betekent onder andere dat er forensische puzzels in de game zullen komen en dat de game een duistere sfeer zal hebben. De gameplay wordt vooral gebasseerd op vechten met vuisten, voeten en met gadgets. Net als in de films heeft Batman veel gadgets, dit lijkt me heel bijzonder, omdat dit al in meerdere games is voorgekomen en in alle games is mislukt. De game draait op de Unreal Engine 3, ook wordt er beloofd dat eindbaasgevechten even episch zullen zijn als die in de Zelda-games, als al deze beloften waar zijn dan kan de game nog wel eens gaan slagen en met ruime cijfers ook nog. Nog een tak van de game is het sluipen, dit doet Batman ook in de films, dus dit loopt in een lijn met de films.

Wel zijn er een paar punten waar de game de mist in kan gaan,bijvoorbeeld The Joker na het onmogelijk goede optreden van Heath Ledger als The Joker in The Dark Knight zal het moeilijk zijn om die te overtreffen, waar ik bang voor ben is dat er geen goede vervanger zal komen en dat The Joker vreselijk tegen zal vallen. Een ander punt is de vrijheid, als de game zich in een gevangenis afspeelt kan ik me geen voorstelling maken van Free Roaming en wie worden je opdrachtgevers? Op de eerste vraag is al een antwoord gegeven, er is namelijk beloofd dat de game nauwe gangen, maar ook grote open gedeeltes zullen zijn, ook is er de mogelijkheid om de Batcave te bezoeken. De tweede vraag is onbeantwoord, maar het is ook nog vroeg want de game gaat de release van de DVD en Bluray van The Dark Knight zeker niet halen, maar wordt verwacht voor de tweede helft van 2009.

Voor zover op de screenshots te zien is gaat de game er prachtig uitzien, met een klein beetje cartoony erin, misschien kan dit een beetje gezien worden als Saints Row graphics. Over dingen als physics, speelduur en dat soort dingen is nu natuurlijk nog niets te vertellen en over de graphics is ook niks zeker, want kijk maar naar Killzone 2, die kreeg ook een geweldige trailer en die bleek ook nep te zijn. Verder zou ik ook niet veel meer weten te vertellen buiten dat ontwikkelaar Rocksteady Studios, maar één game heeft ontwikkeld tot nu toe en die krijgt gemiddeld een acht dus dat zit wel goed.

Batman: Arkham Asylum lijkt een geweldige game te gaan worden, met mooie graphics, een goed verhaal, een goede ontwikkelaar en een goede superheld. Twee knelpunten zijn misschien het Free Roaming gedeelte en de stem van de Joker, maar weet ontwikkelaar Rocksteady Studios deze problemen op te lossen, dan zie ik geen reden waarom deze game geen topper zal gaan worden.

Dit artikel delen

Over de auteur