1. Ouwe tijden (deel 3)

Ouwe tijden (deel 3)

Als je geschiedenis saai vindt...dan ligt het aan de onderwijzer want vandaag gaan we het hebben over vaderlandse geschiedenis met onze eerste koning: Koning Willem I.

Jeugd en Huwelijk

Willem Frederik van Oranje-Nassau, werd in 1772 in Den Haag (’s-Gravenhage) geboren. Hij was de eerste zoon van stadhouder Willem V en zou zijn opvolger worden als “Willem VI”. Hij woonde in huis Ten Bosch, daar had hij een goede jeugd die hij doorbrengde met zijn hobby: paardrijden. In 1791 met Wilhelmina van Pruisen, zus van Frederik Willem III van Pruisen. Hij kreeg met haar 4 kinderen. In 1795 was hij een 23jarige erfprins aan het hoofd van het leger. Maar toen viel Napoleon met zijn leger fransen Nederland binnen, zo moest Willem samen met zijn vader en moeder en de rest van het gezin, naar Engeland. Daar stierf ondertussen zijn vader Willem V, die dacht dat de Oranjes Nederland hadden verloren. Nadat Napoleons macht in Nederland in 1813 voorbij was, wou het Hollandse volk dat de zoon van hun vorige Stadhouder terug zou komen. Zou kwam hij samen met zijn gezin op 30 november 1813, in Scheveningen na 18 jaar weer op Nederlandse grond. Hij werd in een koets naar Den Haag gereden, daarna in Amsterdam tot koning gekroond.

Leven als Koning

Toen in 1815 Napoleon verslagen was moest Willem als vertegenwoordiger van Nederland en de Oostenrijkse Nederlanden in het congres van Wenen. In dat zelfde jaar werd hij ook bevorderd tot Hertog van Limburg en Groothertog van Luxemburg. Er ontstond een Verengd Koninkrijk der Nederlanden en het zuiden ging samen met het noorden, door de ingang van een nieuwe grondwet. Er werd in het noorden een Nieuwe Adel gevormd die daar was uitgestorven door de Fransen. Den Haag en Brussel waren in die tijd om de beurt hoofdstad, daarvoor werd het Koninklijk Paleis in Brussel gebouwd. Mede omdat sommige paleizen de Franse tijd niet hadden overleefd. Sommige dingen uit de Franse tijd bleven terwijl anderen werden vervangen. Willem investeerden veel geld om de Belgische industrie op gang te brengen en zelfs de stoomtrein in Nederland en België te introduceren. Dankzij hem werden nieuwe wegen en kanalen aangelegd. Op 25 Augustus 1830 werd in Brussel een opera gehouden die (waarschijnlijk niet vredig was) leiden tot de Belgische Revolutie. In 1831 moest hij zijn oudste zoon sturen om een eind te maken aan de onrust in België, de tiendaagse veldvocht werd het genoemd. Nederland stond op het punt te winnen toen Franse troepen België hielpen. België won maar Willem was koppig en wou zijn verlies niet toegeven. In 1839 werd Willem gedwongen tot vrede met het nieuwe Belgische koninkrijk en zijn reputatie knapte sterk af. Een grondwetwijziging beperkte de macht van de koning en Willem vond dit te ver gaan.

Na het koningschap

Op 7 oktober verklaarde Willem van Oranje-Nassau dat hij afstand deed van de troon en zijn oudste zoon, Willem II, zou hem opvolgen. Willem trouwde niet veel later met een Belgische adellijke vrouw (Henriëtte d'Oultremont de Wégimont) en verder is er geen informatie beschikbaar. In 1843 stierf Willem op 71-jarige leeftijd.

Dat was het weer iedereen met volgende keer Zwartbaard. De duivel in eigen persoon.

Dit artikel delen

Over de auteur