1. Resident Evil Outbreak

Resident Evil Outbreak

De Resident Evil serie loopt al een groot aantal jaren mee. Naast de gewone originele delen uit de serie verschijnen er zo nu en dan ook enkele afwijkende Resident Evil spellen. Resident Evil Outbreak is er daar één van. De originele delen waaronder Resident Evil 4 zouden in eerste instantie alleen op de Nintendo GameCube verschijnen, inmiddels weten we nu ook dat Resident Evil 4 ook gewoon op de PlayStation 2 zal worden uitgebracht. De PlayStation 2 bezitter hoeft dus helemaal niets te missen, maar voor het zover is bekijken we eerst het spel Resident Evil Outbreak dat inmiddels al een aantal maanden in de schappen ligt.

Resident Evil Outbreak is geen normaal Resident Evil spel met een doorlopende verhaallijn. In dit spel heb je te maken met vele verschillende personages die ieder weer een eigen achtergrond hebben. Het draait in Outbreak om de inwoners van Raccoon City, waarvan velen door het ontketenen van een geheim biologisch wapen langzaam veranderen in vleesetende zombies. Toch hebben een aantal inwoners de nachtmerrie overleefd. Samen moeten ze een manier zien te vinden om te ontsnappen, voordat de overheid overgaat tot een laatste redmiddel: het afvuren van een raket op de stad om alle sporen van het virus te vernietigen. Jij als speler bestuurt één van deze overlevenden en met de rest moet je proberen samen te werken om zo te kunnen ontsnappen uit de stad voor het te laat is.

Je kunt in Outbreak kiezen uit acht verschillende personages. Het leuke hieraan is dat ieder personage zijn eigen persoonlijke voorwerp bij zich draagt. De politieagent Keven Ryman heeft bijvoorbeeld vanaf het begin de beschikking over een vuurwapen, terwijl serveerster Cindy Lennox het moet doen met een kruidenkistje. Naast het feit dat ieder personage zijn eigen voorwerp heeft, heeft elk personage ook nog eigen speciale beweging. Loodgieter David King kan met moersleutels gooien en metroagent Jim Chapman kan net doen of hij dood is zodat de zombies hem negeren. In Outbreak heb je de controle over één personage, de overige twee worden bestuurd door de computer. Helaas lopen ze een beetje doelloos rond, de kunstmatige intelligentie van je teamgenoten is daarom niet uitmuntend te noemen. Uiteraard kunnen jouw teamgenoten je wel helpen. Zo kun je voorwerpen met ze wisselen of commando’s uitroepen wanneer je in het nauw gedreven wordt door een horde zombies.

En dan komen we bij een zeer interessant punt aan. Resident Evil Outbreak is namelijk online speelbaar in Japan en Amerika, maar niet in Europa. In de Europese versie heeft Capcom de online modus er gewoonweg uitgesloopt. Wij Europeanen krijgen dus alleen de vijf hoofdstukken die we offline kunnen spelen. Volgens Capcom was het spel zo geprogrammeerd en het Sony netwerk hier zó anders, dat het niet mogelijk was de online optie door te voeren. Inmiddels is Resident Evil Outbreak 2 al in de maak en als we Capcom mogen geloven zal dat deel hier wel online speelbaar zijn. Gelukkig zijn de vijf offline speelbare hoofdstukken erg uitgebreid en ben je daar zeker wel een aantal uurtjes zoet mee. Het doel is om gewoonweg deze hoofdstukken uit te spelen. Je moet hierbij enkele puzzels oplossen, zombies neerknallen en je krijgt te maken met andere klassieke Resident Evil elementen. Om het spel nog wat aantrekkelijker te maken heeft Capcom enkele extra’s in het spel gestopt. Zo kun je nieuwe kostuums of filmpjes verdienen door de hoofdstukken zo snel mogelijk uit te spelen.

Outbreak is net als Code: Veronica helemaal in 3D. Grafisch ziet het er zeker niet slecht uit, maar het haalt het bijvoorbeeld niet bij de beelden die Resident Evil 4 tevoorschijn tovert. De omgevingen zien er sfeervol uit en ook de personages zijn erg gedetailleerd. De PlayStation 2 moet al deze mooie beelden wel allemaal inladen en dat duurt ontzettend lang. Elke keer als je een kamer binnengaat staar je een hele tijd naar een zwart scherm. Dit is zeer frustrerend en het haalt veel spanning uit het spel weg. De stemmen en de muziek die het spel rijk is, krijgen zeker een voldoende. De stemmen zijn zelfs beter dan de stemmen uit menig ander Resident Evil spel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Khad deze graag online gezien, maar was al tijdje bekend dat dat er niet van zou komen. Jammer.

 • En wat is de speelduur nu van die 5 chapters?

 • Enige waarom deze titel interessant zou zijn, is zijn online mogelijkheden..Nu krijg je een online-gefocuste game zonder online functie..Daarom laat ik deze ook lekker links liggen en ga ik voor deel 2 die wel hier online gaat, als het goed is

 • @Vice: dat is heel uiteenlopend. Je kan er supersnel doorheen rennen of heeeel rustig aan doen en alle plekjes doorzoeken. Vandaar "aantal uurtjes". En als je dan ook nog eens al die extra's wil verdienen, doe je er nog veel langer over.

 • Ik hoop dat ze hem re-maken op de xbox MET online :P

 • @veilside: dat zeg ik toch in die recensie. Goed lezen :)

 • Ten eerste wil ik zeggen goede review.  Ten tweede vind ik het echt jammer dat Capcom niet wat beter ze best heeft gedaan, want eerlijk is eerlijk dit is eigenlijk beetje RE onwaardig.

 • Dit is eigenlijk een online game…. het is egt niet normaal dat de europese versie niet online speelbaar is

 • Kut game!

 • resident evil outbreak heeft afgedaan door de besturing en ik denk dat zelfs als ze de game online wouden doen dan was het niks het is gewoon prut

 • waarom heeft het spel geen cijfer??????????????????????

 • Vond dit spel wel geinig om te spelen. Ook leuk dat je in een team werkt en je je eigen personage kan kiezen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren