1. Killzone

Killzone

Al jaren heb ik dit spel op de voet gevolgd en nu ligt het uiteindelijke product dan eindelijk in de schappen. Guerrilla, voorheen Lost Boys Games, hebben meer dan drie jaar aan dit spel gewerkt. In die drie jaar is er door de media vaak geroepen dat dit de Halo voor de PlayStation 2 zou gaan worden. Sommige noemden het zelfs de Halo-killer. Is dit Nederlands product echt zo goed, of liggen onze verwachtingen veel te hoog?

Op InsideGamer hebben we het al een groot aantal maal over Killzone gehad. Killzone is een rasechte first person shooter, zoals een Halo of Doom. In dit spel draait het om twee kampen: de ISA en de Helghast. Jij als speler hoort bij het ISA team en zal het moeten opnemen tegen honderden Helghast aanhangers. Deze oorlog tussen de ISA en Helghast ontstond doordat de mensheid zich nog niet zo lang geleden opsplitste. Men ging het heelal in en bekeek ook de mogelijkheid om te leven op andere planeten. Helaas pakte dit niet al te goed uit voor de Helghast en daarom zullen zij er alles aan doen om de schone aarde in handen te krijgen.

Wat direct opvalt bij het spelen is de uitstekende sfeer die het spel neerzet. De buitenomgevingen zien er grauw en vaak donker uit. Ook de binnenomgevingen zijn mooi ontworpen, al lijken sommige gedeeltes wel op elkaar. Killzone bevat een groot aantal levels, waar je zeker wel een uurtje of twaalf mee zoet bent. Wanneer je voor een hogere moeilijkheidsgraad kiest, ben je zelfs nog langer bezig omdat je vaak stukken zult moeten overdoen. Een minpunt is dat de levels wel heel erg lineair zijn. Je wordt als het ware van punt A naar punt B geleid en je kunt vaak geen andere route nemen. Zie het als een soort shooter on rails. Een pluspunt is het feit dat je de levels met verschillende teamgenoten kunt spelen. Je begint het spel met de ISA soldaat Templar en komt gaandeweg andere teamgenoten tegen die zich bij jou aansluiten. Zo heb je de vrouwelijke Luger, de schiettank Rico en de Helghast verrader Hakha. Elk level neemt bij elk teamlid dat je kiest weer net een andere route. Om dus alles van het spel te zien, moet je de levels met alle vier de teamleden uitspelen.

De teamgenoten die met je meegaan worden bestuurd door de computer, en helaas zorgt dit nog wel eens voor wat irritaties. Ben je druk in gevecht met een Helghast, loopt er ineens een teamgenoot je vuurlinie in. Niet alleen je teamgenoten reageren soms niet al te slim, ook de Helghast aanhangers willen wel eens dom uit de hoek komen. Zo bevat het spel nog enkele oneffenheden. Ik kwam bijvoorbeeld in het eerste level op een mysterieuze wijze vast te zitten in het prikkeldraad. Even voor de duidelijkheid: je kunt in Killzone niet springen. Dat was toch wel even handig geweest toen ik vast zat in het prikkeldraad.

Genoeg gezeur! Waar Killzone echt in uitblinkt, zijn de wapens. Het spel bevat ontiegelijk veel brute wapens, de een nog bruter dan de ander, en ze klinken allen ook nog eens fantastisch. Het leuke is dat ieder teamlid ook weer zijn eigen wapens bij zich draagt. Ook een punt dat de aandacht verdient is de multiplayer modus. Je kunt het in splitscreen tegen elkaar opnemen, maar je kunt er ook voor kiezen om elkaar online af te knallen. De online modus bevat verschillende speelmodi, waaronder (team) deathmatch, defend and destroy en supply drop. De levels die je hier voor je kiezen krijgt bieden meer vrijheid dan die in de single player modus. Wel weer een minpuntje is het feit dat het spel geen clan ondersteuning biedt. Op dit gebied is er nog geen één PlayStation 2 spel dat de online mogelijkheden van SOCOM II geëvenaard heeft.

Eerder gaf ik al aan dat de sfeer in Killzone uitstekend was. Dit komt mede door de schitterende beelden. Killzone is één van de best uitziende PlayStation 2 spellen. Ook de tussenfilmpjes voelen erg realistisch aan, mede door de erg gedetailleerde gezichten van de ISA leden. Guerrilla heeft echt alles uit de PlayStation 2 gehaald, want met al dat moois kan het wel eens voorkomen dat het spel een beetje hapert. Nog een punt waarop Killzone hoog scoort, is de soundtrack. Deze is opgenomen door een echt orkest en klinkt erg episch. Het past precies bij het spel.

Conclusie en beoordeling

Killzone is een zeer aardig spel geworden, maar haalt niet het niveau van Halo 2 of Half-Life 2. Dit wil zeker niet zeggen dat Killzone een slecht spel is. Killzone mag dan last hebben van enkele kleine bugs, in zijn geheel gezien biedt het spel genoeg uurtjes speelplezier en ziet en klinkt het geweldig. Het is dé first person shooter voor de PlayStation 2. Wij in Nederland mogen met recht trots zijn op dit product, en hopelijk kunnen we binnenkort een vervolg verwachten waar alle oneffenheden uit dit deel verdwenen zijn.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Veel wapens
 • Grafisch erg sterk
 • Mooie soundtrack
 • Minpunten
 • Erg lineair
 • Enkele bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • 1e ! lijkt me wel een leuk spel maar wel gaar dat ie geen clanondersteuning heeft dan maar toch bij socom 2 blijven

 • Het spel mist gewoon dat ene iets, maar is wel een redelijk geinig spel.

 • Waarom vind je dat dan?

 • Goede review!Ik zie wel of m aanschaf….eerst ergens uitproberen

 • Mooie review Remco. Ik zelf koop dit spel over een tijdje pas. Ik vind de game te duur. Ik kan t wel betalen maar ik heb al 7 andere games gekocht ( Niet allemaal de volle prijs ) Valt me erg op dat de games die Sony uitgeeft 67,95 zijn en andere games rond de 59,95 zitten. Dat is toch best een groot verschil. Gelukkig krijg ik korting maar toch. Waarom niet gewoon maximaal 64,95?

 • waarom niet maximaal 50.00 :S naja iig ik koop em wel als ie goedkooper is.

 • Goeie review, maar waarom die vergelijking met HALO 2 en HL2 aan het einde????  Ik speel hem sins gisteren en ik ben helemaal hooked!

  Killzone is de beste FPS op de PS2!!!

 • Goede review verders kan ik niks zeggen over dit spel want ik heb het niet.

  @Preacher dat ze vergelijken met HALO2 en HL2 komt denk ik omdat iedereen die 2 nu ziet als standaard in de FPS genre.

 • Maximum spelers is 16 maar ja een bug meer of minder in een review of additional info kijken we niet op he!

 • Mijn eerste indrukken zijn dat het spel wel wat statisch aanvoelt (knopje drukken om ergens op te springen of een trap te gebruiken) en daardoor wat snelheid mist. Maar aan de andere kant vind ik dat ze de sfeer en het verhaal goed neergezet hebben. Guerilla is goed in het presenteren van een spel. De multiplayer lijkt me ook goed te zijn, heb twee andere IG-redacteuren ermee bezig gezien en die vonden het toch aardig leuk dacht ik…  Maar ja, het is ook niet helemaal eerlijk voor Killzone. De makers roepen al vanaf dag 1 dat ze niet met Halo vergeleken willen worden en op de E3 vertelden ze me datzelfde nog een keer. Nu vergelijken we het stiekem toch met Halo 2 en komt er gewoon een minder resultaat uit, dat echter zeker niet slecht is geworden…

 • Daar had ik het ook met ze over op de release party. Ze vinden het jammer dat het elke keer weer, maakt niet uit ook al is het een reviews, zelfs daar vergeleken word enzo.

 • Als je het over FPS-ers hebt kom je al gauw bij Halo, Doom en Half-Life. Killzone is toch ook een FPS? Het was ook de media die de vergelijking begon te maken, de ontwikkelaar heeft het nooit over een halo-killer gehad.  David2004: bedankt voor de complimenten, hier heb ik échts iets aan.

 • Wat mij opvalt aan killzone is dat de specifieke ps2 bladen killzone een veel hoger punt geven dan de multiplatform bladen.

  Ze hebben zeker nooit HALO2 of HL2 gespeeld…

 • Nou gelukkig lijkt, en is Killzone geen Halo….

 • Ik ben begonnen met een Killzone demo (die ik ook heb gedownload) en die viel me ZEEEEEEEEEER tegen … jah als ik een Helghast naar de klote schoot ging ie zeer wazig op de grond liggen en de bugs die je dan zag waren gewoon niet meer te tellen :( ik was zeer teleurgesteld… maar omdat het een DEMO was moest er in de FULL game iets betere shit inzitten… nouw een maat van me heeft de FULL game … en whow.. ik kan niet stoppen :-) tering het is echt een vet spel, realistisch, nice gfx jah wat wil je nog meer en wat de bugs betrefd… daar let je onder 'intieme-gameplay' niet meer op =) ik was helemaal verkocht toen ik 'het' pareltje van NL kwam te spelen :P

 • De bugs zijn er bijna 100% uitgehaald … en die Demo bleek al oud te zijn dus leek me nogal logisch dat de demo zeer kut was

 • Vet spel gewoon. Die moet ik hebben.

 • mmmmm een vraagje, WAAROM MAAR EEN 8, KON BEST EEN 9 ZIJN!:D

 • Het had ook een tien kunnen zijn. Ook een drie.  De mening van Remco, onze redacteur dus, komt echter uit op een acht. Niet moeilijk toch?

 • Vraag aan de mensen die het al hebben..  Hoe speeld het online?

  en zijn er uberhoubt wel mensen online?

  (hoeveel ongeveer in heel europa)

  kun je het ook tegen Amerikanen spelen?  tanxz

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren