1. November

November

November was voor alle platformen een echte topmaand. Zo zagen Pro Evolution Soccer 4 en Halo 2 het licht op de Xbox, kreeg de GameCube versterking in de vorm van onder andere Metroid Prime 2: Echoes, doken Ratchet & Clank op de PlayStation 2 alweer in hun derde spel op, werden de fans van handheld gamen verblijd met de komst van The Legend of Zelde: The Minish Cap op de Game Boy Advance en verscheen Half-Life 2 eindelijk ten tonele op de PC. Die laatste trekt wat ons betreft de titel van het beste spel van de maand naar zich toe.

Spel van de maand

Door Jurian Ubachs

Half-Life 2


Uitgever: Vivendi Universal Games | Ontwikkelaar: Valve Software
Releasedatum: 16 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/706.jpgMotivatie: Half-Life 2 laat zijn concurrenten op vrijwel alle gebieden achter zich. De Source Engine zorgt voor ongeëvenaarde hoogstandjes, de actie is geweldig, en het verhaal… dat is nog niet eens zo fantastisch, maar de sfeer in City 17 en omgeving is zo fantastisch uitgewerkt dat je er alsnog volledig in wordt meegezogen. Dan kun je met een redelijk verhaal ‘wegkomen’, om het zo maar te zeggen. Op het gebied van sfeer komt Halo 2 dicht in de buurt (zie hieronder), maar dat spel biedt niet het gevoel dat je echt iets compleet nieuws aan het spelen bent.

Dat gevoel is er bij Half-Life 2 zeker wel. Veel spelers zullen absoluut een gevoel hebben van ‘wow, dit heb ik nog nooit gezien’. En dan gaat het niet alleen maar over wat fenomenale hoogstandjes op het gebied van zwaartekracht, maar over de gehele gameplay ervaring. Half-Life 2 is een spel dat je als gamer gespeeld moet hebben. Het spel betekent een echte stap vooruit in het niveau van computerspellen, en alleen al daarom maakt Half-Life 2 aanspraak op de titel ‘spel van het jaar’. Houd voor meer informatie daarover InsideGamer de komende maand in de gaten!


Runner-up
Door Jelle van Es

Halo 2
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Bungie
Releasedatum: 11 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1306.jpgMotivatie: Deze maand zijn er eigenlijk twee winnaars. Want naast Half-Life 2 brengt Halo 2 ook iets spectaculairs. En dan heb ik het niet over de campaign mode. Op zich is dit een geweldige ervaring, met een boeiend verhaal een een adembenemende sfeer die de speler lang zal boeien.

Nee, de kracht van Halo 2 zit hem in zijn multiplayer mode. Als speler heb je de beschikking over een aantal geweldige maps, veel verschillende speelmodi en prachtig clansysteem. Daarnaast is het spel behoorlijk uitgebalanceerd. Oké, degeen die in een indoor level het zwaard draagt heeft een voordeel, maar is zeker niet onverslaanbaar. Halo 2 is een spel die je over een jaar nog steeds op Xbox Live speelt. Oh ja, dat Halo 2 niet het Xbox spel van de maand is geworden ligt aan Joost, die op voetbalspellen geilt.


Game Boy Advance Spel van de maand
Door Jakob Dieckmann

The Legend of Zelda: The Minish Cap
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: 12 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2174.jpgMotivatie: Deze maand was er slechts één spel dat aanspraak op de titel van spel van de maand mocht maken en dat is The Legend of Zelda: The Minish Cap. Deze titel stak met kop en schouders boven haar concurrentie uit en mag daarom misschien wel als titel van het jaar beschouwd worden.

Hoewel het spel naar Zeldamaatstaven wat aan de korte kant is, kan dit spel zich prima meten met eerdere Zeldaklassiekers. Dit spel bevat alle elementen die nodig zijn voor een topper van formaat. Dit komt vooral door de vele nieuwe mogelijkheden die dit spel een frisse uitstraling geven. Daarnaast maken de sfeer en de vormgeving van het spel het prachtavontuur helemaal compleet.

Zit je erover te denken om nog een goed spel voor de Game Boy Advance in huis te halen? Twijfel dan niet langer, want met The Legend of Zelda: The Minish Cap heb je een topper in huis.


GameCube Spel van de maand
Door Daniël de Keizer

Metroid Prime 2: Echoes
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Retro Studios
Releasedatum: 26 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1942.jpgMotivatie: In oktober was de keuze voor spel van de maand niet moeilijk. Pikmin 2 was dan ook terechte winnaar. De maand november bracht echter maar liefst drie exclusieve titels die absoluut de moeite waard waren. Niet alleen Paper Mario 2 en het vervolg op Metroid Prime, maar ook Namco’s Tales of Symphonia.

Uiteindelijk gaat Metroid Prime 2 met de titel aan de haal. Maar waarom? Metroid Prime 2: Echoes is nu éénmaal net als zijn voorganger weer enorm goed in het zetten van de juiste sfeer. Hoewel het ‘meer van hetzelfde’ lijkt te zijn, zijn er verschillende nieuwe mogelijkheden. Zo zal Samus Aran in zowel een lichte als een donkere wereld de nodige Space Pirates over de kling moeten jagen. Ook de verschillende eindbazen die je als speler tegenkomt in het spel zijn enorm goed uitgewerkt. Al met al heeft Retro Studios met Metroid Prime 2 een product neergezet waar de kwaliteit van afdruipt. Robert was in zijn recensie alleen niet zo te spreken over de multiplayer. Maar ach, is er altijd ruimte voor verbetering.

De GameCube bezitter mag al met al niet klagen over de maand november. Met Paper Mario: A Thousand Year Door, Tales of Symphonia en Metroid Prime 2: Echoes ben je sowieso wel zoet tot 2005.


PC Spel van de maand
Door Jurian Ubachs

Half-Life 2
Uitgever: Vivendi Universal Games | Ontwikkelaar: Valve Software
Releasedatum: 16 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/706.jpgMotivatie: De ‘strijd’ was deze maand op PC-gebied eigenlijk geen echte strijd. Half-Life 2 maakte de verwachtingen waar, en trok zo de titel eenvoudig naar zich toe. Het spel, dat dankzij de Source Engine technisch fantastisch is, stal niet alleen de harten van vele fans, maar trok zelfs een nieuwe groep gamers aan.

Dat is eigenlijk Half-Life 2 in een notendop: het spel is zó goed, dat je het wel gespeeld moet hebben, zelfs als je eigenlijk helemaal niet zo’n liefhebber van First Person Shooters bent. Al vanaf het allereerste moment van het spel, waarin je een beetje in City 17 ronddwaalt, pakt het je vast en laat het je niet meer los. De sfeer is perfect, je leeft als speler echt mee met Gordon Freeman. Daarbij speelt het feit dat er geen cutscenes in het spel zitten ook mee; je zult zelfs wanneer er voor het verhaal belangrijke conversaties plaatsvinden, zelf mee moeten lopen.

Natuurlijk draait het in het spel wel om de actie. Die is in Half-Life 2 ook fenomenaal. Daarbij speelt vooral de vrijheid die je erbij hebt een grote rol. Er zijn vaak meerdere manieren om je vijanden uit te schakelen. Daarbij speelt de Gravity Gun een belangrijke rol; je kunt met dat ding van alles oppakken en afvuren, waardoor je vijanden op de meeste creatieve manieren kunt afmaken. Daarbij zal ook de uitstekende physichs engine je opvallen. Alle voorwerpen en mensen zullen zeer realistisch bewegen.

Het enige behoorlijke minpunt aan Half-Life 2 is dat het spel eigenlijk geen multiplayer heeft. Wel wordt een verbeterde versie van het populaire Counter-Strike meegeleverd, en dat is zeker leuk, maar toch niet een deel van Half-Life 2. Counter-Strike bezit niet de sfeer die de singleplayer van Half-Life 2 wel heeft. Neemt niet weg dat het eigenlijk maar een klein minpuntje is, en dat Half-Life 2 met afstand het PC spel van de maand is.


PlayStation 2 Spel van de maand
Door Remco Greeve

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal
Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: Insomniac Games
Releasedatum: 19 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1673.jpgMotivatie: In de maand november verschenen er een aantal aardige PlayStation 2 spellen, waaronder WWE Smackdown! vs. RAW, Jak 3 en EyeToy: Play 2. Vele PlayStation 2 bezitters zijn vorige maand vast en zeker ook nog druk in de weer geweest met GTA: San Andreas. Dit spel werd vorige maand verkozen als beste spel van de maand. Deze maand gaat deze titel op PlayStation 2 gebied naar Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal.

Vorige jaar verscheen het tweede deel uit deze serie, en nog geen jaar later konden we al weer genieten van dit derde deel. Je zou niet verwachten dat ontwikkelaar Insomniac Games binnen zo'n korte tijd met iets nieuws zou kunnen komen, echter is dit wel het geval. Up Your Arsenal brengt vele nieuwe levels en wapens, plus enkele totaal nieuwe spelmodi. Je kunt in dit derde deel namelijk ook kiezen voor een online modus, waarin je het kunt opnemen tegen vele tegenstanders. Insomniac Games heeft echt alles uit de kast gehaald om van Up Your Arsenal een waardig nieuw spel te maken.

November was achteraf gezien een zeer goede maand voor de PlayStation 2 platformliefhebbers. Naast Ratchet and Clank 3 verscheen ook het derde deel uit de Jak and Daxter serie. In onze ogen deden Ratchet en Clank het net een stukje beter dan het andere duo.


Xbox Spel van de maand
Door Joost Vogel

Pro Evolution Soccer 4
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: KCE Tokyo
Releasedatum: 19 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2454.jpgMotivatie: Voor Xbox-bezitters lijkt het Xbox-spel van de maand november een zekerheidje. Halo 2 natuurlijk, dat fantastische schietspel dat op InsideGamer de ultieme score van 10 punten behaalde. Toch heb ik deze maand niet gekozen voor Halo 2. Natuurlijk, Halo 2 is (vooral in de multiplayer) een briljante shooter, maar toch valt er hier en daar nog wel wat op aan te merken.

Op Pro Evolution Soccer 4 valt bijna niets aan te merken. Eindelijk kunnen ook de bezitters van een Xbox aan de slag met het beste voetbalspel aller tijden en de ondersteuning van Xbox Live geeft de doorslag voor mijn keuze. Het kan zijn dat je dit onterecht vindt en Halo 2 op deze plek wilt zien; dan kun je dat uitleggen in de reacties onder dit bericht, maar ik heb me nog nooit zo intens ingeleefd in een spel als met PES4.

Het is Ajax tegen PSV en de Amsterdammers lijken met een 2-0 voorsprong de lange crisis te hebben bezworen. Tien minuten voor tijd gaat het dan toch fout. Beasley geeft een voorzet vanaf de linkerflank en Heitinga maakt via een sliding een eigen doelpunt. Hij blijkt dus toch nog lang niet uit zijn vormcrisis te zijn. In de laatste minuten zorgen hachelijke situaties voor grote kansen voor PSV.

Stekelenburg keert een droge knal van Vennegoor. Een uithaal van Beasley raakt het aluminium. Dan gebeurt toch wat zo werd gevreesd: opnieuw gaat Heitinga in de fout, dit keer door dom balverlies. Uitgerekend Van Bommel, die volgens Johan Derksen een ontzettende klerelijer kan zijn, profiteert gretig en scoort. Het is 2-2 en Ajax is gezien in de strijd om de titelrace. Later dacht ik er nog even over na en hoorde ik het Johan Derksen in VoetbalInsite zeggen: ''Het is gebleken dat Koeman geen toptrainer is. Wie stelt er nu een speler op die totaal uit vorm is!?''. Ik voelde me erg aangesproken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • November was een goeie gamesmaand. Damn, moet nog een hoop halen zie ik.

  '$_$

 • Ja deze maand was heel duur voor mij.

  December gaat nog wel en daarna zien we het pas in maart 2005

 • heeeeeeeeerlijke maand :D

 • een hele dure maand voor mij, heb nou paper mario, tales of symphonia, en the minish cap al gekocht, maar wil eigenlijk ook nog MP2 en maybe nog HL2 hebben..

 • ik mis nfsu een btj

 • The Legend of Zelda: The Minish Cap is geweldig, ik kan niet stoppen met spelen, ben nu figurines aan het gokken als een malloot :D

 • zeker dure maand.

  Heb POP2, Metroid 2, Paper Mario en Tales of Symphonia gekocht!

 • Lol pes4 niks op aan te merken ? ( hebben we hier te maken met een fanboy? )  Kijk naar de bewegingen van de speler!, het lijkt wel alsof die strak in hun ass zijn genomen, ziet er niet echt mooi uit ofzo. en dan het commentaar! het is allemaal aan stukjes geplakt je moet dat commentaar echt uit zetten, The netherlands. VS. England. gewoon woorden die achter elkaar worden gezet  EN halo 2 is ook een poep spel., nou wat een leuke multyplayer hoor ?

  pff is toch niks aan • Ik heb zowel HALO2 als PES4 en ze zijn beiden briljant!

 • Wat een lading Graphics hoertjes en fanbpys reageren er hier weer.

 • Ja he marcel :S Wat zielig die mensjes…

 • Ja commentaar is slecht en af en toe heb je op Xbox Live lag… maar Halo 2 is ook niet perfect. Ik zeg ook dat het begrijpelijk is als je Halo 2 beter vindt, maar vergelijken is dan ook een onmogelijke opgave ;). Zegt wel iets over hoe goed deze maand was toch? Hoef je niet meteen op te roepen tot lynchen ;).

 • Door Jelle van Es

  Door Joost Vogel

 • Een van de mooiste gamemaanden was dit!

 • Beste Joost. Ik heb PES4, ik speel het elke dag toch wel aardig wat. Ook de Live-functie heb ik ontdekt, en ik heb er nu in de Master League 3 1/2 seizoen op zitten, en zo'n 80 potjes op Live. Da's dus zo'n 1600 minuten PES4. Het is een goede game, met een goede gameplay en inderdaad kunnen de emoties hoog op lopen.  Maar PES4 is lang niet zo perfect uitgewerkt als Halo 2. Zeker niet het online gedeelte, want dat van PES4 is - ondanks de emoties - bagger. Halo 2 is een veel completer spel, en vanuit die redenering is de Xbox game van de maand gewoon onzin. 't Is bijna een schande te noemen. Zeker aangezien je de Live-functionaliteit voor doet komen als hetgene wat je over de streep trekt.  Oke, er komt een patch, maar de lag, de quitters, de beperking tot 1vs1, de slechte integratie van het onthouden van formaties (niks te saven, niks handmatig te loaden, teams die geen gebruik kunnen maken van saves van formaties in andere teams), er zitten gewoon teveel slechte kanten aan de game (om maar niet te spreken over het pure misbruik van de licentie door bv. Trabelsi bij Arsenal neer te zetten, zo'n drie maanden na sluiting van de transfermarkt) om PES4 als game van de maand aan te kondigen.  Halo 2 heeft ook zijn minpunten (geen optimatch waarbij je uit servers kunt kiezen en een voorsommigen tegenvallende SP, wat overigens niet voor mij geldt want ik vond 'm geweldig), maar is overall een veel completere game die ook mensen die niet echt van het genre houden gewoon kan boeien. Mensen die niet van voetbal houden vinden PES4 bagger, en zelfs mensen die van een potje voetbal houden maar niet de diepgang van PES4 willen, zullen PES4 niet kunnen waarderen.  Nee, je hebt met je keuze de plank flink mis geslagen.  PS: Leuk in PES4 is trouwens ook dat je in de ML \"Von Mistelroum\" kunt kopen, maar tegelijkertijd ook \"Van Nistelrooij\". Beetje krom, de insiders zullen wel weten waar ik over praat.
 • Metriod Prime 2 nog zo'n kut spel.

  Wat een slecht spel is dat zeg. Mario Paper is toch echt wel beter he! :P JA EN DIE IS OOK SLECHT.

  brak spellen stuk voor stuk.

  Wanneer brengen ze eens meer spellen uit zoals HL2, Ja en dus niet halo 2

 • Beste twi, bedankt voor je reactie. Smaken verschillen blijkbaar, je hebt je mening goed geformuleerd. Complimenten :).

 • qua Xbox zou ik toch wel voor Halo2 gaan hoor Joost

 • ik ben dol op nintendo maar ze moeten echt meer spellen uitgaan brengen

 • Vreemd is dat Half-Life 2 samen met Halo 2 als beste games van deze maand zijn gekozen, terwijl PES 4 de beste Xbox titel is geworden…Uhh Halo 2 is toch Xbox exclusive…Dus moest die op de nr 1 van de Xbox games zijn.  Waar is de logica? :'D  Naja, verschillende reviewers. :)


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren