1. Top 5 Half-Life 2 Mods

Top 5 Half-Life 2 Mods

Na de review van Half-life 2 (HL2), was het duidelijk dat de Mod’s extra aandacht verdienen. Een paar waren er mij bekend, maar er zijn er simpelweg teveel. Van RPG’s tot RTS-games, alles zit ertussen, maar na een complete dag een keur aan Mod’s zelf getest te hebben, leek het me tijd om het eerste, en meest belangrijke lijstje te presenteren. Namelijk de beste 5 mod’s voor Half-Life 2, die je kunt vinden! Enige voorwaarde? De mod moet gratis zijn, en er moeten op dit moment servers en spelers voor zijn. Dit zijn ze:

5 Jailbreak:Source

Deze mod is het beste te beschrijven als een moderne versie van het Politie & Boefje van de basisschool . Twee teams, met als doel het andere team te vangen, en in een cel te plaatsen. In de praktijk komt dit neer op het neerschieten van je tegenstander, die vervolgens respawnt in je gevangenis. Heb je alle tegenstanders in je gevangenis, dan start de Countdown, en wordt iedereen in de cel ge-executeerd, op allerlei vreemde en brute manieren.

Tot nu toe niet bijzonder. Net als vroeger kunnen je teamgenoten je uit de gevangenis halen, door een knop om te zetten nabij de cel. Verder heeft iedere gevangenis een manier om eruit te komen. Deze is meestal niet zonder gevaar, en in sommige maps is het zelfs ronduit belachelijk moeilijk, maar dat mag de pret niet drukken. Voeg daarbij de zeer originele wapens, en de mogelijkheid om sentry-guns te verplaatsen, om zodoende wat steun te hebben aan het front, en je hebt een zeer vermakelijke mod, die je zeker een paar avondjes zoet houdt.

4 Zombie Master

De eerste keer dat ik van deze mod hoorde, kon ik me niet voorstellen dat zo’n slechte titel een goede mod kon veroorzaken. Zombies zijn een beetje uitgekauwd, en Master is echt een toevoeging uit de jaren ’80. Maar na enkele uurtjes heb ik mijn mening drastisch moeten wijzigen. De titel zegt namelijk precies waar het om draait in deze mod. Er is 1 speler, die het opneemt tegen de rest (een team van overlevenden). De overlevenden proberen het einde van het level te halen. De “Zombie Master” probeert dit te voorkomen. Simpel? Nee. Voor de overlevenden is het namelijk vaak al een uitdaging zonder tegenstanders het einde te halen, door de vele boobytraps en puzzeltjes die de mod rijk is.

De Zombie Master gaat tegelijkertijd aan de slag in een Real-time RTS. Hij heeft bepaalde resources, waarmee hij vijanden kan laten spawnen. Na het spawnen kan hij iedere zombie individueel commanderen, of een hele groep samen. Instructies als “verdedig dit punt” en “val alles aan wat je ziet” zijn natuurlijk inkoppertjes, maar het wordt pas echt leuk als je ze opdracht geeft een hinderlaag voor te bereiden. De banshee (de snellere zombies) kan dit namelijk doen door aan het plafond te gaan hangen, en zo de overlevenden te verrassen. In een bepaald level had de Zombie Master ook de mogelijkheid om in een doolhof glazen muren op te werpen of te laten verdwijnen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand niet op tijd bij het volgende checkpoint is (ja, sommige onderdelen hebben een tijdlimiet) of dat de overlevenden rechtstreeks in een hinderlaag lopen. Een zeer verrassende en originele mod, met af en toe nog wat matige maps, maar er is genoeg keus voor iedereen.

3 Zombie Panic! Source

Weer een zombie-mod? Ja inderdaad. Ik heb mezelf verplicht me over mijn vooroordelen heen te zetten, en het blijkt dat ik heel wat gemist heb! Zombie Panic houdt wel vast aan de vertrouwde gameplay. Twee teams, een vol met overlevenden, en een kleiner team met zombies. Iedere map heeft een bepaalde taak. De leukste zijn echter de maps waarbij de overlevenden tien minuten moeten standhouden, terwijl er hordes zombies op de deur beuken.

Als survivor, betekent doodgaan namelijk dat je een zombie wordt. Oftewel iedere overlevende die doodgaat, wordt lid van het andere team. Ook is er 1 zombie in staat om iemand te infecteren door hem alleen aan te raken (kans 20%). Dat maakt deze mod zo leuk, het is erg dynamisch, en hoe langer de ronde duurt, hoe moeilijker het wordt om te overleven.

Maar wat deze mod zo leuk maakt, is het feit dat je een kamer kunt barricaderen. En dat is nodig ook, aangezien munitie heel erg schaars is. Deuren en ramen barricadeer je met banken, tafels, en zelfst boten! Dan gaat het licht uit, dat de zombies van buitenuit hebben uitgeschakeld. Schaars licth valt door de ramen. Je hoort gerinkel van een ruit, en een kast valt om. Je schiet, en haalt opelucht adem als het geluid wegsterft. Tot je plots een paar handen door de kier van de deur ziet komen, en er ineens meerdere zombies op het glazen dak lopen. Je wilt schieten, maar je zit zonder munitie! Het volgende dat je weet is dat je met je verstand op nul overlevenden wil afslachten.... Oftewel, bloed, zweet en zombies!

2 Minerva : Metastasis

Voor wie HL2 gespeeld heeft, zal Minerva geen verrassingen bieden. Het is een singleplayer mod, met dezelfde gameplay en graphics als het origineel. Het voelt meteen vertrouwd, waardoor je meteen meegetrokken wordt. Je begint met een helikopterscene, en iemand die je berichten stuurt op je HUD, deze berichten vormen het verhaal, en dat is erg sterk uitgewerkt, zeker voor een mod. Je begint het eiland te onderzoeken, en je stuit op hevige tegenstand van de Combine, die andere plannen hebben met dit eiland. Dit leidt uiteindelijk tot een ware marathon aan gevechten, maar er zitten genoeg puzzels en plottwists in om het afwisselend te houden.

Waarom deze mod op 2 staat, is lastiger uit te leggen. De levels zitten erg goed in elkaar, het spawnen van vijanden, de voertuigen, het verhaal, alles is uitstekend in balans. Als je een willekeurige gamer dit zou laten spelen, zou hij niet doorhebben dat dit geen HL2 is. Het enige verschil is dat deze mod door 1 persoon gemaakt is, en uiteraard korter dan HL2. Misschien is dit onduidelijk, maar het is gewoon een gevoel, en ik ben niet de enige die dit weet te waarderen. De Mod scoort zeer hoog op de moddb site, en de maker is inmiddels ingelijfd door Valve en werkt nu aan Episode 3. Dat zou genoeg moeten zeggen over de kwaliteit, en dat elke HL2 fan deze mod gespeeld moet hebben.

1 Pirates, Vikings & Knights

De titel zegt het al, terug naar vervlogen tijden om eens te kijken wie nou echt de sterkste is. Het is een multiplayer mod, waarbij iedereen ingedeeld wordt bij een van de drie teams. In verschillende maps wordt gestreden om verschillende doelen. Van schatkisten stelen uit het kasteel van de ridders, tot een variant op “ king of the hill” , op elk vlak gaan de oude strijders elkaar te lijf. Alles loopt vloeiend, met veel gevoel voor balans. Geen van de partijen is echt beter dan de andere, en ook de levels zijn in balans, zonder eentonig te worden. Wederom zit alles verbazend goed in elkaar, en zijn er eigenlijk geen minpunten te ontdekken.

De aandacht voor detail en humor is wat het geheel helemaal afmaakt. Als piraat (kapiteinsklasse) heb je namelijk een papegaai. Die kun je richting een tegenstander gooien, waarop hij als een gek om het slachtoffer heen cirkelt en pikt. Terwijl de tegenstander bezig is met de papegaai, sla jij toe met je zwaard. En als je het goed timed, kun je zelfs een kill scoren met je papegaai. Terugroepen doe je met de rechtermuisknop (als hij het overleeft natuurlijk). Zo zijn er nog veel meer leuke geintjes in de verschillende klassen en maps. Te veel om op te noemen. Wat je ook doet, dit is een juweeltje, en zal je uren zoethouden.

Voor alle mod’s voor Half-Life 2 verwijs ik je naar www.moddb.com . Voor alle mod’s is Half-Life 2 vereist.

Dit artikel delen

Over de auteur