1. De Amerilog, deel 3

De Amerilog, deel 3

Amerikanen zijn best in staat tolerant te zijn, zo blijkt. Ondanks alle voorspellingen dat mensen op het laatste moment toch niet voor een zwarte man zouden stemmen ten spijt wordt de 44ste president van Amerika toch echt een zwarte man. Stoer dat ik later kan zeggen dat ik in Amerika was tijdens zo'n historische gebeurtenis. Jammer genoeg was ik niet in Chicago voor Obama's overwinningsspeech, maar goed, daar hebben ze de televisie voor uitgevonden.

De amerikaanse beleving van zo'n verkiezing is echt abnormaal. Zoals alles hier moet het net even wat grootser worden uitgevoerd. Denk je hier maar eens in dat je drie uur in de rij gaat staan om te mogen stemmen op Rutte, Balkenende of Halsema. Nee, daar hoef je bij ons niet aan te komen. Of wat te denken van naast een drukke weg gaan staan met bordjes met daarop de naam van je kandidaat, schreeuwend en juichend naar het langsrijdend verkeer?

Maar goed, het is alweer twee dagen geleden dat ik een log heb gemaakt dus terug naar de orde van de dag. We zijn inmiddels vanuit Denver naar Moab, Utah gereden, een trip van 450 mijl (730 kilometer) die je over de Interstate 70 maakt, dwars door, over en tussen de bergen van de Rocky Mountains. Een erg mooie trip waar je veel mooie dingen ziet en iedere bocht je in een nieuwe verbazing laat vallen.

Naast Moab ligt het Arches National Park, een hele grote lap grond waar ooit eens een ocean is geweest. Wat daar van over is is een immense zoutvlakte die door erosie een hele reeks bergen heeft gemaakt. Deze bergen zijn langwerpig en smal en worden daarom vinnen genoemd. Die vinnen zijn weer verder afgebrokkeld en dat begint vaak in het midden, waardoor er gaten en dus arches ontstaan zijn. Je rijdt met je auto in zo'n park rond en dan zijn er verschillende plekken waar je kunt stoppen voor foto's of om een stuk te wandelen om dingen dichterbij te bewonderen.

Balanced Rock

Veel bergen met dit soort inhammen

En aan de andere kant is het gebied bijkans nog een stukje groter

Best groot zo'n Arch overigens

Deze Arch zal wel niet al te lang meer te gaan hebben

Arches is een van de laatst ontdekte gebieden van Amerika, maar er zijn al tekenen van leven in het gebied van zo'n 12000 jaar geleden. De nog steeds doorgaande erosie zal er bovendien uiteindelijk voor zorgen dat alle arches en bergen hier zullen verdwijnen, al zullen wij dat niet meer meemaken natuurlijk.

Net na Moab, aan de andere kant van de berg zit een souveniershop in de berg

Na Arches zijn we naar het zuiden gereden naar Cortez, Colorado en het daarbij gelegen Mesa Verde. Mesa Verde is een berggebied (hoogste punt ongeveer 8400 voet, of 2,5 km) waarin rond 1200 een heleboel huisjes zijn gemaakt door de oude Pueblo mensen. Helaas hebben we de huisjes niet kunnen zien, het werd al laat en dus al een beetje donker. Daarom hebben we het gelaten bij het uitzicht van het hoogste punt van het park (15 minuten rijden vanaf de ingang van het park). Bovendien begon het te sneeuwen. Nu sneeuwt het nog overigens. Nog even kijken of we er vandaag langsgaan of misschien toch doorrijden naar de volgende bestemming. Bryce Canyon en Zion National Parks. Maar daarover meer in de volgende Amerilog.

Best hoog dus, die berg in Mesa Verde

Dit artikel delen

Over de auteur