1. Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal

Twee jaar geleden verscheen het eerste deel in de Ratchet & Clank-reeks. Een jaar na het uitbrengen van het eerste deel werd er niet veel van het vervolg verwacht. Ratchet & Clank 2: Going Commando wist zijn voorganger echter op alle fronten te verbeteren. Nu weer een jaar later ligt Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal in de winkel.

Na het redden van de wereld in deel twee is het duo aan een nieuwe carrière begonnen. Robotje Clank speelt de hoofdrol in de spannende tv-serie “Secret Agent Clank”, terwijl Ratchet een bijrolletje heeft gekregen. Hier is Ratchet niet zo blij mee. Gelukkig wordt zijn planeet aangevallen door Dr. Nefarious en trekken Ratchet en Clank hun heldenschoenen weer aan om de wereld weer eens te redden. Net als in de twee voorgaande Ratchet & Clank-spellen, bevat ook dit derde deel weer een flinke dosis humor, en draait het naast het standaard platformwerk om de schietijzers.

Up Your Arsenal

De singleplayer gooit je midden in het avontuur. Samen met de Q-Force zal je de strijd aan moeten gaan met Dr. Nefarious. De Q-Force is een groep helden die bijeen gebracht zijn door Captain Qwark, een populaire held die Dr. Nefarious al een keer heeft weten te verslaan. Tijd dus om je wapens te pakken. Het grote arsenaal manschappen waar Dr. Nefarious over beschikt zullen je het niet gemakkelijk maken.

De structuur van de Ratchet & Clank-spellen is niet veranderd, wat erop neer komt dat je vooral veel aan het schieten bent. Ook bevat het spel wederom de nodige platformactie. Ook zul je verschillende eindbazen moeten verslaan, waarna je beloond wordt met een filmpje. Deze filmpjes zijn goed in elkaar gezet. Ze leggen niet alleen de volgende missie uit, maar zijn meestal ook erg grappig. Een parodie op een beroemde ster bijvoorbeeld. Wie kent de “wereldberoemde zangeres” Courtney Gears nu niet?

De missies zijn in Up Your Arsenal stukken gevarieerder dan voorheen. In missies met Clank zul je bijvoorbeeld vooral gebruik maken van toffe gadgets. Zo kun je enkele robots besturen. Ook kun je door Captain Quark stripboeken te verzamelen bonusmissies vrijspelen. In deze missies speel je Captain Quark in een side-scrolling platformspel, die erg doen denken aan oude PC-klassiekers zoals Duke Nukem en Jazz Jack Rabit.

Ratchet en Clank 3 bevat enkele nieuwe wapens, zoals een plasma zweep en een brainwash-apparaat. Maar het zijn nagenoeg vooral de “oude’ wapens waarmee je vijanden te lijf gaat. Niet alle wapens zijn effectief tegen iedere tegenstanders. Het loont dan ook om je wapens te upgraden. Dit keer kun je wapens vijf keer upgraden, wat ervoor zorgt dat je uiteindelijk met een erg breed en krachtig arsenaal de strijd aan zult kunnen gaan.

Rood tegen blauw, blauw tegen rood

Ben je het singleplayer avontuur zat, dan heeft Insomniac nog iets heel aangenaams voor je klaar liggen. Ratchet & Clank 3 kan namelijk online worden gespeelt tegen zeven andere spelers in multiplayer. Split-screen kan met vier spelers tegelijkertijd, en multiplayer met acht. Spelers worden verdeeld in twee teams: rood of blauw. Dan kan er gespeeld worden in Capture the Flag, Siege Mode en Death Match.

In de Siege Mode zijn er bepaalde punten te veroveren die je team een groot voordeel kunnen opleveren. Als je eenmaal een plek verovert hebt, dan zul je daar speciale wapens, voertuigen, drones, turrets en een spawnplek krijgen. Vanaf deze plekken kunnen teams hun arsenaal weer aanvullen om zo de thuisbasis van het andere team te veroveren en te vernietigen.

Er zijn tijdens de multiplayer twee voertuigen beschikbaar, namelijk de Turboslider en de Hovership. Beide voertuigen kunnen door twee spelers bestuurd worden. De multiplayer modi steken dan ook erg goed in elkaar.

Conclusie en beoordeling

None

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal is net zoals het tweede deel een waardig vervolg. Ook dit maal wordt er op alle fronten verbeterd. Ratchet & Clank 3 ziet er niet alleen beter uit, bevat uitstekend ingesproken stemmen, goede achtergrond muziek, maar vooral de gameplay is weer top. De multiplayer zorgt ervoor dat het spel je na het uitspelen van de steengoede singleplayer, nog heel wat uurtjes speelplezier kunt beleven. Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal is voor liefhebbers van platformspellen een prachtige aanwinst. Met Jak 3 in de schappen zijn het mooie tijden voor PlayStation 2-bezitters.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Ratchet & Clank-humor
 • Multiplayer
 • Wapens upgraden
 • Extra missies
 • Minpunten
 • Weinig nieuwe wapens/gadgets
 • Tien multiplayer levels

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Courtney Gears…LOL..ik heb me kapotgelachen. Een erg strakke game dit. De humor is in dit deel aanzienlijk verbeterd. Erg veel grappige stukjes. :D  Ik zit de game nu voor de tweede keer aan het uitspelen. Nadat je de game uitgespeeld hebt, kun je de game met een paar extra features opnieuw uitspelen. Je wapens bijvoorbeeld kunnen dan tot lvl 10(!) ge-upgrade worden. Ik heb nu ook alle wapens. Tot lvl 5 upgraden gaat erg makkelijk, maar daarna wordt het level uppen best wel zwaar. Sommige wapens worden dan ook TE sterk.  Een 9 is het zeker waard. Alleen jammer dat de sewers sucken. Dan vond ik dat woestijn uit deel 2 wat beter…  En btw. De multiplayer heb ik nog niet uitgeprobeerd.

 • Ik heb gehoord dat Rachet 3 veel beter is dan Jak 3, terwijl het qua populairiteit toch omgekeerd ligt. Beide toch vette spellen, though.

 • @Besz

  Deze game verdient zeker een 9, goede review!  goh waarom verbaasd mij deze reactie nix ;)


 • Omdat ik de schrijver ben. :) (Lildev is mijn held, hopelijk ;) )

 • Haha ja ook omdat jij de schrijver bent, maar ook omdat marvin fanboy is.  Hehe ja succes vandaag ;)

 • marvin is serieus de grootste Ratchet & Clank fanboy die er is!

 • Ben nog steeds met R&C2 bezig. Moet nog iets van 3 planeten, die pittig zijn/worden. Zit al op 23 uur ofzo, dus ziet er naar uit dat deel 3 korter is, of ik neem meer tijd voor de games om ook de Platinum Bolts ed te zoeken.

 • Ik ben ook nog bezig met R&C2 en ik vind em erg tof. Deel 3 ga ik zeker een keertje halen.

 • Die Qwark Comics zijn zo heftig :D Hele spel trouwens ;)

 • Leuke platformer , maar als ik moest kiezen zou ik toch Jak 3 nemen.. Ik vind de humor daar gewoon beter en het verhaal vind ik toffer..De gadgets van deze game en de wapens daarentegen zijn wel stoerder

 • Is een vet spel en heeft die 9 dik verdient.

 • Zit al op bijna 30 uur en moet nog 2/3 van de laatste planeet en een eindbaas. Viel me op dat ik in R&C2 een paar posters in de game zag van Jak & Daxter.

  Ga ook nog eens voor Jak2 en R&C3, maar wel met tussenpozen. Heb voorlopig toch nog even genoeg te spelen.

 • In één woord: Vetspel (ik zit wat te rommelen met de nederlandse taal)

 • Nou de Demo vond ik niks op de PS2 maar ik denk toch dat ik de game ga halen

 • Vooral multiplayer mode en online is cool. Maar je hebt ook nog een plezierige tijd met de singleplayer mode al is die niet echt heel vernieuwend.

 • Als je van platform houdt en je hebt een ps2 dan moet je deze gewoon halen.

  Zo simpel is het.

 • Een 9 als cijfer? Kopen dus.

 • Die naam xD

  Up Your Arsenal :P

 • Geweldig Spel !!!

 • egt een goeie spel ik heb em ook

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren