1. De strijd lijkt me gestreden, evenwicht moet er zijn.

De strijd lijkt me gestreden, evenwicht moet er zijn.

Mensen die me kennen weten dat ik graag in discussie ga met PS3-fanboys omdat ze naar mijn mening over het algemeen de meest hardnekkige, irritante en meest blind fanatieke fanboys van de gaming-wereld zijn (PC-elitairen a close second). Het is gewoon soms fun om ze te jennen omdat ze van hun kant echt nooit iets positiefs over de concurrentie te zeggen hebben.

Los daarvan heb ik wel vaak plezier gehad aan m’n PS1 en PS2, heb ik me bij launch een japanse PS3 geïmporteerd voor de shop en bij euro-launch een 60G-toestel gekocht voor mezelf.

Waarom? Omdat ik er van overtuigd was dat het toestel aanvullend bij m'n 360 toch wel de opvolger van de PS2 was die met zekerheid uiteindelijk de markt terug zou pakken waardoor het gros van de goeie games hoofdzakelijk weer eens exclusief op het Sony-platform zou komen.

Vind ‘k dat achteraf gezien een vergissing van mezelf? Ja en nee.

- Ja want Sony is helaas op veel vlakken aan het sukkelen en het toestel levert aanvullend bij m'n 360 veel te weinig meerwaarde voor z’n prijs (ik spreek als multi-platform eigenaar die enkel iets heeft aan de exclusieve titels want de anderen had ik even goed op 360 kunnen spelen).

- Nee zeker niet want ik wil persoonlijk sowieso altijd kunnen genieten van zoveel mogelijk toppers, en ook de PS3 heeft er zonder twijfel een paar hele goeie in z'n assortiment.

Momenteel denk ik echter dat de strijd echt wel min of meer gestreden is en dat de plaatsen wereldwijd min of meer vastliggen. De vraag is volgens mij enkel nog hoeveel toestellen er uiteindelijk gaan verkocht worden in alle drie de kampen en in wie in welk territorium op welke plaats komt.

Wii blijft gaan als een gek, PS3 heeft een zeer goeie inhaalbeweging gemaakt, en de verkoopscurve van de 360 gaat ondanks de inhaalbeweging van de PS3 en de schandalen met de RROD ook nog altijd in een stijgende lijn.

Het eindresultaat wereldwijd wordt volgens mij de Wii op 1 gevolgd door X360 en PS3 in die volgorde. Onderverdeeld per territorium geeft dat ongeveer het volgende gok ik :

Japan : 1 Wii, 2 PS3, 3 Xbox 360 (M$ kan tijdelijk kleine successen boeken maar zal nooit doorbreken)

Amerika : 1 Wii, 2 Xbox 360, 3 PS3 (dubbel zoveel 360’s als PS3’s op de US-markt en Sony slaagt er maar niet in de kloof kleiner te maken)

Europa en de rest : 1 Wii, 2 en 3 nog onzeker gezien het recente succes van de 360 maar de PS3 maakt een goeie kans om ook hier tweede plaats te halen als Microsoft niet wat meer reclame gaat maken op de Europese markt.

Wii wint zolang er casuals dat ding blijven kopen, dat toestel negeren we bijgevolg even in deze uiteenzetting want daar is volgens mij nog weinig aan te doen. Het interessantse komt van de strijd voor de 2e en 3e plaats.

Wereldwijd is het vrij duidelijk dat Sony ondanks wat velen op voorhand het “jaar van de PS3” noemden, amper heeft kunnen inlopen op de Xbox 360 (vooral dank zij de sterkte van de 360 in de US). De achterstand is over het ganse jaar een beetje geslonken, maar de laatste maanden is de PS3 op zijn beurt weer een deel van het buitgemaakte terrein terug aan het verliezen tegenover de X360 vanwege de prijsdaling aangevuld met goede eindejaarsgames. Tenzij Sony alsnog een prijsdaling doorvoert zie ik daar voor dit eindejaar geen tot weinig verandering in komen.

Ze hebben zeker wel goeie games (een idioot die daar aan twijfelt), maar in deze tijden van crisis blijven ze wel met het duurste toestel achter en de commercieel grote namen zijn meestal op beide toestellen beschikbaar.

Alleszins moet Sony echt wel uit een ander vaatje gaan tappen willen ze de wereldheerschappij in de consolewereld terug grijpen, want zoals het nu staat moeten ze in 2009 bijna 100.000 toestellen per week meer dan M$ gaan verkopen om de 360 voorbij te gaan tegen eind 2009, laat staan de Wii. Iets waar ik ondertussen niet meer in geloof.

Gezien de hardwareverkopen in het self-proclaimed topjaar 2008 met GT5, MGS4, LBP en Resistance 2 geloof ik niet dat Sony deze gen nog nummer 1 of zelfs nummer 2 kan worden en blijkbaar zien meer en meer developpers het ook op deze manier waardoor ze weinig tot geen exclusieve games meer maken (voor geen van beiden trouwens, niet alleen voor Sony).

Deze vlucht van vaak vroeger Sony-exclusieve reeksen richting multiplatform-markt neemt echt pijnlijke vormen aan voor de vroegere heersers en als deze trend niet snel gestopt wordt (wat ik niet verwacht) zullen meer en meer mainstream-klanten voorkeur beginnen geven aan de goedkopere basisunit van de 360 tenzij Sony hun prijs laat zakken.

Is dat een slechte zaak? Ik vind van niet. Sony zal nog steeds een mooi marktaandeel halen en waarschijnlijk zal geen van beide anderen verwezenlijken wat de eerste Playstations gedaan hebben. Volgens mij stevenen we deze generatie resoluut af op een min of meer evenwichtige multi-platform markt, en dat is iets wat mij persoonlijk alleszins al behoorlijk wat gameplezier bezorgde.

P.S. Ja zeker, momenteel heb ik m’n voorkeur voor de games-bibliotheek van de 360, alsook voor bepaalde andere facetten van de 360.

Dat wil niet zeggen dat ik de andere 2 niet waardeer enerzijds, en dat ik anderzijds niet voor fanboy versleten hoef te worden als ik kritisch ben maar dat lijken sommigen niet te snappen.

Grappig hoe ik met meer dan 200 PS1/2/3/PSP-games in m’n bezit als 360-fanboy word bestempeld :-)

Dit artikel delen

Over de auteur