1. Rustiiig

Rustiiig

Waar wordt een mens nou rustig van, een nogal boeiende vraag. Het meest voor de handliggende antwoord is het doen van stressvrije dingen, of het stressvrij zijn. Na enig onderzoek blijkt toch dat heel wat mensen zich juist beter gaan voelen wanneer zij bezig zijn met iets wat veel energie vergt. Vooral omdat je dan gewoon lekker bezig bent en geen tijd hebt om na te denken over alle tegenslagen die het leven je kan brengen, want daar breekt een puber zijn hoofd toch al dagelijks over.

Stress is een grote tegenslag en kan verschillende gevolgen hebben. Het kan het nadenken zo dusdanig beinvloeden dat je er depressief of juist gemotiveerd van raakt. Ook heeft stress te maken met je persoonlijkheid. Ben jij namelijk een sterk persoon die er alle vertrouwen in heeft zijn problemen zelf op te kunnen lossen, dan zul je een gezonde aanpak kiezen en eerder een middagje financiën op orde maken of huiswerk afmaken, dan te kiezen voor een relaxerende wellness-middag. De wat zwakkere persoon zal misschien eerder kiezen voor het gebruik van drugs en dergelijke, om zijn geest te klaren van de pijnlijke gedachtes.

Vaak helpt het ondenkbare ook erg goed om de geest rustig te krijgen. Als je op een depressieve zaterdagochtend je voetbalwedstrijd boven het lui voor de televisie hangen verkiest, beloont je geest (en je omgeving vaak ook) je met een compliment dat erg goed doet en een hoop motivatie brengt. Maar stel je toch eens voor wat een gevolgen een middagje mediatheek met zich meebrengt, het zou zomaar het verschil tussen een 5 of een 6 voor Frans kunnen betekenen. Wat indirect dus ook weer een heleboel stress bespaart.

Ook gamen werkt (voor mij) goed tegen stress, alhoewel ik de klok goed in de gaten houd nadat ik uren lang achter mijn tv heb gezeten. Het moet immers niet te gek worden. Een duidelijke planning is een goede oplossing, maar zorg ervoor dat je niet constant aan het uitstellen bent. Bezig zijn is gewoon belangrijk. Beloon jezelf daarom altijd na een uurtje Wiskunde te hebben gemaakt, met het onveilig maken van de straten in Stillwater of het afknallen van Locust in Gears 2.

Geloof me, het werkt!

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad