1. Need for Speed Underground 2

Need for Speed Underground 2

Straatracen is populair en Electronic Arts speelde daar vorig jaar goed op in door de Need for Speed-serie nieuw leven in te blazen. Het eerste deel van Underground werd niet geheel onverwacht een groot commercieel succes en het is logisch dat een vervolg niet kon uitblijven. Need for Speed Underground werd vooral een succes door de vele mogelijkheden om je auto’s uitgebreid te tunen en mooier te maken. In deel twee vinden we dit principe in een nog uitgebreidere vorm terug, maar daar zit niet de vernieuwing in.

Electronic Arts heeft voor Need for Speed Underground 2 een gigantische stad ontwikkeld met de fictieve naam Bayview. Als speler kun je hier met je wagen vrijelijk door heen scheuren, vergelijkbaar met de stijl in de Grand Theft Auto-serie. Over de stad zijn meer dan 150 racewedstrijden verspreid en je kunt zelf kiezen waaraan je deelneemt. Toch word je min of meer gestuurd aan de hand van een verhaal dat door middel van stripplaatjes aan je wordt verteld.

Het voelt goed om in alle vrijheid over de nachtelijke straten te scheuren, mede doordat de besturing van de auto’s beter is dan in het eerste deel. De wagens voelen zwaarder aan en zijn wat beter onder controle te houden. Ik zou bijna zeggen dat het realistischer is, maar dat is juist een woord dat absoluut niet bij Need for Speed Underground 2 past. Bij frontale botsingen zie je vanuit een ander perspectief de twee auto’s tegen elkaar aan botsen waarna je weer rustig verder kunt rijden. Helemaal jammer is dat je nooit en te nimmer zichtbaar schade kunt leiden.

Need for Speed Underground 2 is daarmee een zeer toegankelijke racer. Je volgt eigenlijk de hele tijd een eentonig proces van een race vinden en winnen, geld krijgen en daarmee aan je auto sleutelen. De tegenstanders worden naar verloop van tijd steeds iets beter, maar je zult nooit echt parkoersen tientallen keren overdoen om je tijd met een paar honderdste seconden aan te scherpen.

Overigens is dat sowieso niet nodig, want winnen lijkt vaak gewoon een kwestie van geluk. Je kunt een hele race perfect rijden totdat je bij het uitkomen van de laatste bocht tegen een tegenligger knalt, waardoor je vijf seconden vertraging hebt en verliest. Je computergestuurde tegenstanders blijven namelijk telkens bij je; je kunt nooit een afstand van meer dan tien seconden nemen. Omgekeerd geldt dat ook zo: de tegenstanders zullen nooit heel ver bij je weg rijden, je houdt ze altijd wel in het zicht. Jammer, hoewel een hoop mensen dit ongetwijfeld geen probleem zal vinden.

De parkoersen zelf lijken allemaal wel erg op elkaar. Je rijdt elke keer wel ergens anders, maar veel verschil is er niet. De variatie moet dan ook vooral komen van de verschillende racetypes. Dit is allemaal prima uitgewerkt, alleen keek ik wel even op bij de intense drag-races. Ditmaal stuurt je auto automatisch mee en het enige wat je moet doen is op het juiste moment schakelen en de juiste rijstrook kiezen, zodat je niet tegen andere auto’s aanknalt. Zoals gezegd zijn de overige racetypes behoorlijk vermakelijk, hoewel de kunstmatige intelligentie af en toe toch irritant blijft. Gelukkig zijn er ook online opties aanwezig, zodat je ook tegen menselijke tegenstanders kunt racen dat is een stuk leuker.

In de stad zijn er niet alleen racewedstrijden te vinden. Je kunt ook andere straatracers die rondrijden met een druk op de knop uitdagen, met als bedoeling de ander op een bepaalde afstand te zetten. Wat volgt is een intense race door de straten van Bayview. Je hebt geen vast parkoers, maar kunt zelf kiezen via welke asfaltwegen je de ander wil afschudden. Erg tof. Toch is het systeem dat aangeeft wie op kop ligt niet helemaal goed uitgewerkt. Het kan voorkomen dat je voor je tegenstander rijdt en een bocht naar rechts neemt. Je tegenstander rijdt met volle snelheid rechtdoor en het systeem geeft aan dat hij je net heeft gepasseerd. Ook kan het irritant zijn als je tegenstander op een snelweg op het laatste moment een afslag neemt en dan ben je gezien. Misschien is dit echter juist de charme van deze zogenoemde Outrun races. Bovenal zijn deze races namelijk erg vermakelijk.

Zoals verwacht hebben we op technisch vlak helemaal niets te klagen. De grote stad Bayview ziet er dankzij allerlei weerseffecten en honderden glitters prachtig uit en ook de auto’s zijn mooi vormgegeven. De gigantische snelheden die je met de wagens bereikt, wordt op een fantastische manier tot uitdrukking gebracht. De muziek in het spel, voornamelijk rock en hiphop, is ook goed verzorgd. Kortom, audiovisueel doet Need for Speed Underground 2 helemaal niets fout.

Conclusie en beoordeling

None

Need for Speed Underground 2 is erg goed, maar niet voor iedereen. Houd in ieder geval in je achterhoofd dat het spel niet zo diep als sommige andere racespellen gaat. Toegankelijkheid is hierbij het juiste woord en dat kan voor een aantal mensen heel storend zijn. De meeste mensen vinden zo’n oppervlakkige racer echter heerlijk en zij zullen dan ook met volle teugen genieten van de enorme vrijheid en de vele mogelijkheden om te sleutelen aan je auto. Daardoor zal Need for Speed Underground 2 waarschijnlijk opnieuw een groot commercieel succes worden.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Uitdagen van andere straatracers
 • Tunen van je auto's
 • Grote vrijheid
 • Online opties
 • Visueel prachtig
 • Minpunten
 • Kunstmatige intelligentie
 • Geen schadesysteem
 • Onrealistisch
 • Té oppervlakkig voor sommigen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit spel is Dope…Ik heb hem gespeeld op Game Expo en had hem bijna gevangen. Was het niet dat alle nerds om me heen stonden en die dingen van me af pakten!

 • Het racen is een beetje te hobbelig voor mij persoonlijk. Geef mij maar GT4.

 • Geef mij maar een shooter, RPG of Action Adventure.

 • Geef mij maar nfsu2 dit spel is echt goed!

  Tunen is nog nooit zo uitgebreid geweest.

 • Tunen is al eerder veel uitgebreider geweest. Je moest het dan ook zelf monteren. k weet alleen niet meer hoe dat spel heet.

 • Ik heb een paar van die A.I autos een paar keer gelapt in een van die URL races.Hangt er gewoon van af op welke moelijkheidsgraad je speelt.

 • Burnout 3 is en blijft beter.

 • Ze hebben teveel keuze in de lompe optische tuning, je kan niet eens een bescheiden spoilertje of geen spoiler kiezen, daarbij vind ik het jammer dat, je bij auto's die standaard aan 1 kant een uitlaat hebben, niet aan beide kanten 2 grote uitlaten kan monteren..

  Leuk spelletje om eventjes te spelen, maar ik wacht met smart op de volgende (weer echte) nfs; zo eentje waar je weer met exotische bakken op nog exotischere locaties kan gaan RACEN!!

 • het is een beetje meer van hetzelfde er is wel veel veranderd alleen spreekt mij echt niet meer aan ik vond het spel een beetje tegenvallen

 • Dit spel… Gaat wel. Need for speed spreekt niet echt aan en dat zal ook niet gaan gebeuren.

 • dat ze je dicht bij je blijven kun je volgens mij ook uitstellen  bij catch up in de options

 • ik wil hem heel misschien gaan kopen

 • NFSU: 2 is dope shit  que pasa, helemaal mee eens, op hard wordt het echt moeilijk naarmate je verder komt in het spel. Op easy jah, dan is het ook gewoon echt EASY.

 • Dat schade was echt om te huilen, lijken meer kogelgaten. Het snelheidsgevoel is wel mooi, maar dan speel ik liever F-zero GX of Burnout 3

 • Geen schadesysteem en onrealistisch is niet dubbelop hoor. Je snapt ook wel dat Joost doelt op het feit dat je een bocht met de muur kan meepakken omdat je dan toch niet veel langzamer gaat.

 • Wel vet hoor dat NFS Underground 2. Echt een hele verbetering op de 1ste. De wagens kunnen echt optimaal getuned worden en dat is juist het vetste aan het spel.

 • Tis miss niet de beste, maar de funfactor is de eerste uurtjes hoog….persoonlijk vind ik em wat gaan vervelen maarja ik ben ook niet zo'n racefan

 • Nou ja, iig bedankt dat je toch je bijdrage hebt willen leveren aan deze discussie Szibit.  PS: Dit spel ga ik mooi niet kopen.

 • Super kut spel is dit!

 • Leuk vervolg op een aardig deel 1..Niet veel bijzonders, maar zeker wel fun

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren