1. Muziek was vroeger beter, toch?

Muziek was vroeger beter, toch?

Verandering is een veelomvattend begrip. Het kan voor de ene goed zijn, maar voor de andere een tegenovergesteld effect hebben. Bij de Amerikaanse verkiezingen bleek echter wel dat verandering voor de meesten postitief zou zijn. Hier speelde Barrack Obama dan ook subliem op in met zijn wereldberoemde slogan. Maar zoals ik al zei: 'Verandering is een veelomvattend begrip'. Dit heeft ook zo z'n effect op de muziekindustrie. Muziek veranderd natuurlijk heel veel, daar kun je natuurlijk niet tegenin gaan. Maar die verandering was voor mij niet zo geweldig als 'ie voor de vele hedendaagse HipHoppers wel is.

Ik irriteer me dan ook dagelijks aan die zogenaamde 'Negers in de club' liedjes. Zo nu en dan zit er een leuke tussen, maar dat is dan ook echt iets unieks. Bij TMF zit het er vol mee, en bij MTV breakfast is er ook niet veel anders. Gek word ik echt van die tandlozestem van de hit van het moment 'Lil Wayne'. De muziekstijl is dus zodanig veranderd dat de HipHop overal op TV boven 'echte' muziek wordt verkozen. En als je trouwens denkt dat ik dit allemaal uit m'n nek klets heb je het mis, want ik ben al naar best veel (en dan heb ik het over een stuk of 5) HipHop feesten geweest.

Als die verandering dan maar niet ten koste gaat van wat ik liever heb, dan vind ik het allemaal goed, dacht ik eerder. Die grens heeft deze verandering al ruim overschreden. De laatste jaren mijd ik dan ook consequent TMF, behalve programma's als 'Wakker worden op vakantie' of 'Valerio duikt onder'. Ik wil helemaal niemand beledigen of afkraken, maar gewoon mijn mening voordragen. Het feit dat ik dit moet zeggen zegt eigenlijk al genoeg over de pubertjes die denken dat als je geen Hiphop luistert je dan gelijk een Alto bent. Ik wil dan ook zoveel mogelijk 'Rot op ga je zelf doden' reacties voorkomen, maar wat dat betreft vertrouw ik op de moderators.

Wat ik dan wel goeie muziek vind is onder andere het liedje 'Take on me' van Ah-ha. Bij muziek hoort immers zang, en geen emotieloos gepraat of geschreeuw, zoals in menig Metal nummer. Ook zijn nummers van Men at Work wel leuk, evenals nummers van Micheal Sembello. Dit youtube filmpje laat dan ook zien hoe muziek in de jaren tachtig werd gemaakt. Een mooi filmpje, en wie weet bevalt het je wel, ook al hou je slechts van Hiphop, Hardcore of Metal:

Graaf je echter verder in de geschiedenis, dan kom je wat mindere muziek tegen. Ik vind dan ook 'The Beatles' en de 'Rolling Stones' niet bepaald geweldig. Noem me dan ook gerust een zeikerd. Natuurlijk vind ik ook hedendaagse muziek mooi, zoals Keane, Coldplay en Kings of Leon. Mijn muzieksmaak lijkt dan niet zo breed, maar ik luister vele soorten muziek met plezier, op sommige na. Bijbehorende stijlen vind ik dan ook erg raar. Ik bedoel, hoe hou je het vol om als gabber of hiphopper steeds naar het zelfde te luisteren?

En geloof me, ik wil echt geen stereotype beelden schetsen, maar mischien wordt het eens tijd dat ze bij TMF en MTV, en natuurlijk ook bij menig radiostation hun filosofie gaan wijzigen, en wat algemener gaan uitzenden. Ik weet dan eigenlijk wel zeker dat ik lang niet de enige ben die met een dergelijke mening rondloopt. Die filosofie die er vroeger wel was is nu een beetje verdwenen en ik voel me genoodzaakt om internet af te speuren om wat goeds op te vangen. Muziek was immers vroeger beter, toch?

Dit artikel delen

Over de auteur