1. YOFL: Yes, I like Transformers Animated

YOFL: Yes, I like Transformers Animated

De titel klinkt heel logisch. René, oftewel Sadist met zijn Optimus Prime avatar vind Transformers leuk. Nou, zo logisch is het eigenlijk niet. Door de jaren heen zijn er na de originele serie van 1984 een aantal andere series verschenen rond de robots in vermomming. Hoogtepunt van die series blijft nog steeds Beast Wars. Naast dat het één van de weinige series was waarin computeranimatie niet als nep overkwam, is het een serie die de Transformers eer aan doet. Afgezien van Waspinator natuurlijk, want dat was gewoon een waardeloze slechterik. Wel hilarisch, dat wel.

Alle gekheid op een stokje; andere series rond de Transformers zoals R.I.D., Armada, Energon en zelfs Beast Machines (vervolg op Beast Wars) waren matig tot slecht. Met als dieptepunt R.I.D., wat gewoon te belachelijk slecht voor woorden is. Maar toen kwam voor het eerst Transformers Animated in beeld; die zou namelijk de titel “slechtste Transformer serie ooit” met gemak overnemen. De stijl zag er niet en wat the hell moet dat schreeuwigere meisje daar? Om een bekend Picard plaatje de woorden uit de mond te nemen: WTF IS THIS SHIT!? Het was nu niks meer dan dan een kids show geworden. En krijg nou een bakkie pleur, de stem van Spongebob zal Starscream spelen? Oké, jullie zijn officieel gek geworden.

Ik heb dan in eerste instantie ook maar een paar afleveringen gekeken. Maar, dankzij het feit dat ik in een dorp woon waar niks te beleven valt, heb ik een maand geleden maar eens de serie helemaal gekeken en ik kwam tot de volgende conclusie: Transformers Animated is de beste serie naast het origineel en Beast Wars. Waarom vragen jullie? Nou, dat ga ik jullie fijn uitleggen. Hoewel de origine van Transformers nu verandert is, is het niet echt storend. De Autobots en Decepticons hebben nog steeds oorlog met elkaar gevoerd en uiteindelijk werden de Decepticons verslagen. Het ging hen om de All-Spark, maar die verdween en de Decepticons werden toen verbannen van thuisplaneet Cybertron. Diezelfde planeet werd de thuishaven van de Autobots en ze leefden daar in vrede. Afgezien van de Cybertron Elite Guards, zijn de andere Autobots geen vechters meer. In eerste instantie dus ook de 5 Autobots die hun debuut maken in de eerste aflevering: Optimus Prime, Ratchet, Prowl, Bulkhead en Bumblebee. Het zijn simpele arbeiders.

Natuurlijk vinden zij, de simpele werkers, de All Spark en komt Megatron himself achter de Bots aan met Starscream, Blitzwing, Lugnut en Blackarachnia. De Autobots storten neer op aarde (inclusief Megatron) en gaan dan ook een tijdje offline. Kennelijk zijn de bots ergens neergestort bij Detroit. Ooit de stad waar de autoindustrie gevestigd was, heeft het de afgelopen 50 jaar zich ontwikkeld in een stad waar de robot industrie voor veel inkomsten zorgt. In de serie is het inmiddels 2050. De Autobots worden wakker en raken uiteindelijk bevriend met Saari, de dochter van Isaac Sumdac. Die laatste is verantwoordelijk voor de robot industrie in Detroit. En die dankt zijn robot technologie aan een robot die begint met de letter M. Maar dat is natuurlijk een geheim. Zo begint de serie en in het begin is het nogal tam. Je kunt merken dat de serie natuurlijk is gericht op een jonger publiek, maar naarmate de serie vordert komen er allemaal dingen voorbij die je als old school fan enorm kunt waarderen.

Neem nu de hoofdpersonages: ten eerste de Decepticons. Blackarachnia en Lugnut zijn beide bots die relatief nieuw zijn (Blackarachnia is namelijk een Predacom/Maximal in Beast Wars) maar de drie andere Decepticons doen hun G1 (Oftwel Transformers Generation 1 1984-1987) versies eer aan. Ten eerste, Blitzwing. Hoewel deze nu meer trekjes heeft van een doorgeflipte Arnold Schwarzenegger kloon, lijkt hij nog steeds op zijn G1 versie. Hij is een tripplechanger (Robot, tank en gevechtsvliegtuig) en heeft ook nog dezelfde kleuren. In Animated heeft hij dan wel een Duits accentje gekregen, met ook nog eens drie verschillende persoonlijkheden. Een gestoorde gek, een soort van Nazi persoonlijkheid en ook een Arnold achtige persoonlijkheid. De Decepticon die nog het dichts bij zijn roots blijft is Starscream. Ja, het is waar dat Tom Kenny oftewel Spongebob Squarepants zijn stem inspreekt. Maar, het is verrassend genoeg de echte Starscream die we allemaal kennen van vroeger. Sarcastisch, geniepig, achterbaks en heeft de ambitie om de leider van de Decepticons te worden. Dat moet en zal gebeuren. De beste Starscream in jaren. En als laatste heb je Megatron: hoewel hij aan het begin van de serie meer lijkt op het personage uit de bioscoopfilm van 2007, wordt hij later omgebouwd tot een gevechtshelicopter, die in robot modus eruit ziet zoals zijn G1 tegenhanger. Hij oogt ook rustiger, maar bezit nog steeds de typische Megatron kwaliteiten. Een manipulator en is een medogenloze strijder.

Bij de Autobots is alleen Bulkhead echt nieuw, terwijl de andere 4 ooit eens al verschenen in het Transformers universum. Bumblebee mag dan in Animated niet een Volkswagen Kever zijn, maar hij is klein, geel en behoorlijk irritant, dankzij zijn grote mond. Wat hij ook deelt met zijn G1 voorganger is dat hij één van de jongste leden is van het team. Prowl is ten opzichte van zijn vroegere G1 model behoorlijk verandert. Van een politie auto naar een motor en hij heeft nu verscheidene ninja achtige trekjes. Hij bezit nog steeds een analytisch denkvermogen en gebruikt graag tactiek om zijn vijanden de baas te zijn. Ratchet is het beste te omschrijven als een kruising van G1 Ratchet en G1 Kupp. Heeft als enige van het team ervaring als soldaat en lijkt daardoor altijd knorrig te zijn. Hij vertelt dan ook over de grote oorlog, tot ergernis van Bumblebee. En als laatste, Optimus Prime. Het is wel jammer om te zien dat in Animated Optimus niks meer dan een groentje is. Normaliter is hij de leider bij uitstek en een bron van wijsheid. Hij is de leider, maar twijfelt zo nu en dan aan zijn leiderschapskwaliteiten. Zie het maar als een minder zeurderige versie van G1 Rodimus Prime, die uiteindelijk toch een uitstekende leider wordt.

Dat is nog eens niet alles. Naast dat de serie ook steeds beter wordt, zit er een hoop fanservice in de serie voor de oude rotten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dinobots? Compleet met een Grimlock zonder enig besef van zinsopbouw. “Me Grimlock, LIKE!!!” Daarnaast komen er ook figuren langs zoals Soundwave (compleet met monotone stem), Wreck-Gar (ingesproken door Weird All Yankovic) met de universele groet “ba weep ninni ban!” en zien we ook de Constructicons verschijnen. Alhoewel het zeer jammer is dat ze deze keer maar bestaan uit twee bots in plaats van zes stuks. En geen Devestator. En dan heb ik het eens nog niet gehad over cameo optredens van Shockwave, Jazz, Ultra Magnus, Blurr, Arcee, Ironhide, Cliffjumper en zelfs Omega Surpreme.

Ja en dan moet ik gewoon eerlijk toegeven dat Transformers Animated hardstikke leuk is voor de old school TF liefhebber. Natuurlijk is de stijl van de serie duidelijk meer gericht op de kids, maar voor de fans van het eerste uur valt er een hoop lol te beleven aan deze serie. Het zijn de kleine dingetjes die het doen. Niet alleen cameo’s, maar ook hoe sommige bots zich gedragen en de kleine grapjes richting de originele serie. Nee, ik had persoonlijk ook niet verwacht dat ik Transformers Animated leuk zou vinden. Ik kan dus ook niet wachten op het nieuwe seizoen in 2009.

Kijk hier de eerste elf minuten

Dit artikel delen

Over de auteur