1. Medal of Honor: Pacific Assault

Medal of Honor: Pacific Assault

412 Spelers. Dat is het aantal spelers dat online is met Medal of Honor: Allied Assault (MOHAA) op het moment dat ik deze recensie schrijf. Niet slecht voor een spel dat al bijna drie jaar oud is. 19 Spelers. Dat is het aantal spelers dat op ditzelfde moment online is met Medal of Honor: Pacific Assault (MOHPA). Schrikbarend slecht voor een spel dat nog geen maand oud is.

Het moge alleen al door bovenstaande beschrijving duidelijk zijn dat Medal of Honor: Pacific Assault bij lange na niet is geworden wat de meeste fans er van hadden verwacht. Ikzelf was een echte die-hard in MOHAA. Ik denk niet dat er een spel is dat ik meer online heb gespeeld dan dat spel. Zeker anderhalf jaar lang heb ik het gespeeld, deel uitgemaakt van de community etcetera. Op een gegeven moment was het allemaal wel erg achterhaald, en richtte ik me op andere spellen. Net als veel collega-fans keek ik uit naar Pacific Assault, ook al hadden de uitbreidingen Spearhead en (in mindere mate) Breakthrough me een beetje teleurgesteld.

Ik was echter nog niet begonnen of de eerste irritatie besprong me: haperingen. Hoewel ik een bescheiden resolutie en gemiddelde kwaliteit had geselecteerd (iets wat mijn PC makkelijk aan moet kunnen, Doom 3 en Half-Life 2 lukten ook met gemak) kreeg ik te maken met enorm veel haperingen tijdens de gameplay. Geweldig irritant dus. Gelukkig bood de eerste patch in mijn geval uitkomst, maar naar mijn mening mag een spel in deze vorm niet eens in de winkels verschijnen. Dat terzijde, verder met het spel.

Het verhaal is redelijk standaard: jij bent Tom Conlin, een Amerikaanse marinier die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Pacific wordt ingezet door het Amerikaanse leger. Nadat je een fictieve aanval op een eiland hebt gespeeld in de openingsscène, beland je in de hel van Pearl Harbor. Daarbij komt de bedoeling van het spel goed naar voren: oorlog voeren doe je samen. Je bent namelijk om de haverklap bezig met het redden van je landgenoten, dekking geven aan anderen en uiteindelijk ook met je eigen hachje redden. Leuk is dat eventuele heldendaden, zoals bijvoorbeeld het redden van een officier, worden bijgehouden.

De actie in het spel is niet slecht. Zoals te verwachten viel van de Medal of Honor-serie is het spel behoorlijk scripted. Dat is niet zo erg, want het komt de pure actie wel ten goede. Onderdeel van de actie is ook het team-element. Je kunt orders geven (aanvallen, terugtrekken, verzamelen, vuurdekking geven), en jouw teamgenoten roepen af en toe ook eens wat. Ook aardig is het gebruik van de medic. Wanneer je bent neergeschoten (en dan bedoel ik ook echt ‘neer’), wordt het beeld wazig en grijs. Het is dan hopen geblazen dat de medic eerder bij je is dan de Japanners, anders krijg je bajonet door je hoofd, of mag je proeven hoe een Japanse legerlaars smaakt.

Het spel is niet makkelijk. Op de ‘normale’ moeilijkheidsgraad had ik het vaak moeilijk genoeg de intense vuurgevechten te overleven. Je kunt overigens wel op elk moment de quicksave functie gebruiken, dus dat vergemakkelijkt het wel iets. De kunstmatige intelligentie zorgt soms ook voor een wat makkelijkere gameplay. Hoewel vijanden wel dekking zoeken en goed op je schieten, heb je meestal niet erg veel van ze te duchten. Ze reageren overigens wel een stuk realistischer dan in voorgaande Medal of Honor-spellen. Al met al zorgt de singleplayer voor een flinke dosis actie en spanning.

Behalve een singleplayer bevat het spel zoals ik in de inleiding ook een multiplayer. Het genoemde aantal spelers is overigens een beetje vertekend omdat veel spelers niet per definitie via GameSpy spelen, maar het is zeker niet druk op de servers. Daarbij komt nog dat de actie veelal tegenvalt. Het spel voelt erg statisch aan, is behoorlijk gevoelig voor lag en is mede daardoor niet lekker speelbaar. Bovendien vielen de geluiden van de wapens me in negatieve zin op. Ik heb het in de singleplayer niet gemerkt, maar in de multiplayer leek het soms net alsof er een specht tegen een boom zat te tikken, zo slecht klonken sommige wapens.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is Medal of Honor: Pacific Assault een redelijk goed spel geworden. Misschien overheersen de irritaties een beetje in deze recensie, maar laat je daar niet teveel door leiden. De singleplayer is van behoorlijke kwaliteit en staat garant voor een fikse portie actie. Helaas komt de multiplayer helemaal niet tot zijn recht, en dat is funest voor de replaywaarde van het spel, vooral ook omdat Allied Assault juist dankzij de multiplayer zo sterk was. Dat, en de kleine irritaties en bugs die er ook in zitten, zorgt er voor dat Pacific Assault een redelijk spel is, maar vooral aanvoelt als een spel waarbij behoorlijk wat kansen gemist zijn.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Singleplayer
 • Veel goede actie
 • Minpunten
 • Multiplayer
 • Irritaties door bugs en haperingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Sjemig, je zou bijna een derde wereldoorlog willen zodat ze eens nieuw materiaal hebben om games over te maken :-)

 • Hoe speel jij normaal een multiplayer game uit Jurian? :-p

 • Nou spelen tot het genoeg is. :)

  Mohaa heb ik ook ongeveer 3/4 jaar gedaan met wat vrienden. |D_M|, Drunken Monkeys clan, 2 lans gehad, was erg leuk. :)

  Zelfde vrienden hebben MOHPA maar online vinden ze het niks.  Ik koop het niet, ik vond het door EA verneukt na de expansions.


 • Jammer had ietsjes meer verwacht.

  Dus kan ik EA weer voor bedanken pfff.

  Ligt het nou aan mij of begin EA dit vrijwel met bijna alle spellen te doen van een goede game veranderen in een middelmatig spel.

 • Sega dat doen ze al de afgelopen 3/4jaar.

  ze presteren niks bijzonders de laatste tijd komen met de meest slechte film games uit, en verneuken oude goede games :(

 • Ja ik zat ook in clans met Mohaa (EVO clan), en dat was dik fun, echt anderhalf jaar heel veel plezier mee gehad (zomer 2002 - eind 2003) maar dit viel me wat de multi betreft echt zwaar tegen…

 • Dit komt voor mij niet als een verrasing

  Ik heb ook de recensies op andere sites zoals gamespot.com en gamespy bekeken en die waren het ook met elkaar eens de MOHPA het niet haalt met de orginele MOHAA  Vooral de systeem eisen zijn mij een doorn in het oog

  Wil je goed kunnen genieten dan heb je al een video kaart nodig met 256MB video geheugen, en dan nog heb je vaak problemen met het beeld


 • hmmm lees de recensie zelf eens door zou ik zeggen…  ik bedoel dus dat se singleplayer van het spel zeker de moeite waard is… (de multiplayer daarentegen…)

 • ik vind het erg jammer dat dit spel tegenviel, want ik had er lang naar uitgekeken… ik kocht em vooral voor de multiplayer, maar die is 3x niks.  *verlangt naar battlefield 2*

 • Hoe zou iemand de multiplayer uit kunnen spelen? Iig, not my thing.

 • ik bedoel dus: de multiplayer speel je niet… liever niet iig…

 • lucia y el sexo.

  Lucia en de sex.  Ik vind de game erg onrealistisch, maar dat zal wel aan mij liggen

 • Hmmmm, met games als Half-Life 2 moeten ze gewoon bij EA Battlefield 2 gaan uitbrenegn en dit soort games maar laten voor wat het is. Meeste mensen kopen een FPS meestal voor de multiplayer(niet perse online) en als dat slegt werkt vind ik dat je een game uitbrengt die weinig kans van slagen heeft.

 • Ik heb het niet zo gemunt op die MoH spellen…vind ze maar nix ^_^

 • Sukkel, koop een goed PC en mp is wel goed:S Slaat echt nergens op dit.

 • en gamespy word bijna niet gebruikt, kijk liever in xfire.

  Btw word ook bij mohpa geleverd.

 • EA zuigt , dat weten we nu allemaal

 • @ Stier:  op een PC waarop ik zowel Doom 3 als Half-Life 2 probleemloos kan spelen, verwacht ik een spel als Mohpa OOK probleemloos te spelen, en dat was niet het geval.  Over Xfire: ik vind Gamespy relaxter, maar het zal allicht zo zijn dat er via Xfire meer mensen online zijn, maar dat is ook niet de hoofdzaak van het verhaal…


 • tja mohaa heeft het gehad .

  het is gewoon geen goeie game meer.

  call of duty heeft het overgenomen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren