1. Sonic R

Sonic R

Er zijn sinds zijn ontstaan een groot aantal succesvolle spellen geweest in de populaire Sonic serie. Het begon in 1991 met het allereerste Sonic spel op de Sega Megadrive. Het spel viel tijdens het spelen meteen op door de dynamiek en de grote snelheid. In 1995 kwam de 32-bit Sega Saturn op de markt, en hier moesten natuurlijk ook Sonic spellen op verschijnen. Logisch, want Sonic was een van Sega’s grootste franchises.

Heel veel fans zijn het echter eens, dat er nooit een echt goed 3D Sonic spel is geweest op de Saturn. Iedereen verwachtte een spel in de stijl van de eerste Sonic spellen: een platform spel dat nu dus mooie Saturn graphics zou moeten krijgen. Een dergelijk spel is indertijd wel in ontwikkeling geweest (Sonic Xtreme) maar deze is jammer genoeg nooit uitgebracht. Het enige Sonic spel met 3D graphics op de Sega Saturn is Sonic R geworden. Sonic R (voluit geschreven Sonic Racing) is een racespel geworden. Maar zeker geen standaard racespel, aangezien je niet in snelle voertuigen rijdt. Hoewel Robotnik en Amy zich in een vliegend voertuig voort moeten bewegen, zal de rest zich de longen uit het lijf moeten lopen.

De ontwikkelaar van Sonic R, Traveller’s Tales, heeft toen dus een risico genomen door een dergelijk onconventioneel racespel te maken. Zij kwamen in 1997 met dit spel op de markt. Hoewel het een racespel is, zijn er toch een aantal elementen uit eerdere Sonic spellen in Sonic R verwerkt. Alle bekende Sonic figuren zijn aanwezig, (Sonic, Tails, Knuckles, Amy en Robotnik) en een zestal extra figuren zijn te verdienen door in alle races op de eerste plek te eindigen. De banen zijn vaak ook goed te vergelijken met bepaalde levels uit oude Sonic spellen, en de alom bekende Chaos Emeralds zijn ook weer in dit spel te vinden. De banen zijn ook behoorlijk groot, waardoor je vaak af kan wijken van de “gewone” route. Hierdoor, en door het algemene ontwerp van de racebanen, zou Sonic R zo nu en dan zelfs aan kunnen voelen als een soort combinatie tussen een racer en een avonturenspel.

Traveller’s Tales heeft zich goed verdiept in de techniek van de Sega Saturn. Voor Saturn begrippen zag dit spel er erg goed uit. De textures zijn mooi gedetailleerd en de spelfiguren goed geanimeerd. Ook is er zeer weinig pop-up te bekennen in het spel.

Ook qua geluid zit het wel goed met Sonic R. De bekende componist Richard Jacques heeft de muziek gecomponeerd. Een van de grote namen van Sega, Yuji Naka, heeft Jacques zelfs gevraagd om zang te verwerken in de achtergrondmuziek.

Er zitten een aantal verschillende raceopties in Sonic R om je als speler voor lange tijd zoet te houden. Je kunt een gewone Grand Prix racen, maar ook samen met iemand anders de banen verkennen. Hier zijn dan ook verschillende opties voor. Je kunt een standaard race “rijden”, maar ook een zogenaamde Balloon Race. Hier is het de bedoeling om om de beurt vijf ballonnen te vinden die over het gehele parcours verspreid zijn.

Als je kijkt naar de technische kant van Sonic R ziet alles er kwalitatief goed uit. Sonic R is een spel dat je moet leren spelen voordat je er echt iets uit kunt halen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • laat de Sonic VERSUS mario battle maar beginnen

 • Huh? Jeroen Post?! Jeroen post werkt hier?! =O  Ik heb dit spel op de PC. Koste maar 5 eurie dus kon ik het niet laten liggen. Is wel een leuk spel opzich…

 • Jeroen Post => andere Jeroen Post  :)

 • lief

 • Er staat dat Robotnik en Tails in vliegende machines zitten,mar t zijn Robotnik en Amy,dus niet tails..of t zijn gewoon foute screenshots :)

  tis jmmr dat er mar 5 racers zijn,beetje weinig eigelijk…mar verder lijkt t me wel een geinig spelletje :)

 • Ik weet het Itse_Me… hij was al ingestuurd voordat ik me realiseerde dat die fout erin zat. MEteen verbeteren.

 • ik hou nie zo van sonic spellen, zijn meestal zó slecht

 • Sonic roelt!

 • 11 December 1997 ;)

 • omg verreweg de meeste trieste vraag ooit.

 • kwas vroeger verslaafd aan dit spel

 • @Vetspel: lolz wat een noob

 • sonic r vond ik persoonlijk toch een heel stuk minder

 • mwoh sonic en mario verschillen toch wel veel van elkaar

 • Ballenspel dit :S…

 • Kwiep, dat is Super Monkey Ball, je bent weer hopeloos in de war. Is ook van Sega, dat is zo'n beetje de enige overeenkomst.  Ga ff koffie zetten ofzo.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren