1. Binding

Binding

Het element voor al het succesvolle schrijfwerk, binding. Oftwel, een stuk tekst zo bindend en enthiousiast schrijven dat menig lezer erin opgezogen wordt. Wie bindend doch informatief kan schrijven, heeft groot kans om later succesvol in het vak te worden.

Neem bijvoorbeeld een boek, dat lees je niet zomaar (ik althans). Het moet boeien, duidelijk zijn, maar vooral snel lezen. Dat is onmogelijk zolang de tekst niet vloeiend in elkaar overloopt. Ikzelf ben absoluut geen lezer, een boek komt zelden in mijn handen terecht - afgezien van schoollectuur. In de zomervakantie zag ik per toeval 'De Vliegeraar' - het bekende boek van Khaled Hosseini - liggen. Voor de gein bladerde ik globaal lezend de bladzijden door, niet wetend dat ik de komende dagen úrenlang zou lezen. In twee dagen had ik het 300 bladzijden tellende boek uit. Het boeide me, had een prachtig verhaal, maar las boven alles ongelofelijk lekker.

Iets dat niet vloeiend leest, daar verdiep ik mij sowieso niet in. Ik haat het als er veel moeite moet worden gedaan om een tekst volledig in je op te nemen en deze ook te kunnen begrijpen. Liever lees ik een vloeiende tekst, zonnodig een paar keer, om alle (boeiende) informatie in mij op te nemen. Zo betrap ik mezelf er tijdens het leren voor proefwerken maar al te vaak op; afdwalen van de lesstof naar een verhaaltje dat een bladzijde verderop staat.

Nu kun je een lijst met woorden en een verhaal natuurlijk niet met elkaar vergelijken. Ik lees echter liever een boeiend verhaal met de nodige informatie daarin, dan dat ik de informatie - weliswaar in verkorte vorm - los lees. Op het gebied van gamen is dit anders, ik zie liever een korte conclusie dan een ellenlange lap tekst, die maar zelden van hoog niveau is. Je hebt dus aardig wat gepresteerd als je mijn complimenten krijgt, gauw tevreden ben ik namelijk niet. Misschien ligt het aan het drastisch lage niveau die de recensies op de dag van vandaag hebben. Op dat punt blik ik graag terug naar oudere tijden. Schrijvers als Wii60 aka Payaso en CyberMaster leverden zulke prachtige pareltjes, waardoor het elke maand hetzelfde liedje was. Een paar leden uit dat 'groepje' - WiiZzhole, Jules. en Joey-Sensei - schopten het zelfs tot redactie-lid. Stuk voor stuk schreven zij boeiende stukken tekst, die bijna altijd leuk waren om te lezen.

Zelf probeer ik ook zo compact mogelijk te schrijven en ik werk de laatste tijd dan ook hard aan mijn schrijfstijl. Complimenten als 'de recensie leest lekker snel' of 'goed je mening geuit' waardeer ik des te meer.

IVM het ontbreken van GameGear, een - hopelijk - informatief stukje tekst!

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad