1. Dragon Ball Z: Budokai 3

Dragon Ball Z: Budokai 3

Het eerste deel in de Dragon Ball Z: Budokai serie oogstte ondanks de nodige kritiek een redelijk commercieel succes. Vooral ten opzichte van reeds verschenen Dragon Ball Z spellen speelde Budokai lekker weg, al was er absoluut ruimte voor verbetering. Budokai 2 was een stap in de goede richting, en nu ligt het derde deel alweer in de winkels. Dragon Ball Z: Budokai 3 is ontwikkeld door Dimps, en deze ontwikkelaar heeft koste noch moeite gespaard om van het derde deel een waardige opvolger te maken.

Dezelfde opzet, nieuwe moves

Het vechtsysteem van Budokai 3 is grotendeels hetzelfde gebleven, wat inhoud dat er nog steeds een knop voor slaan, schoppen, blokken en een ki aanval is, die in combinatie de welbekende combo’s opleveren. Nog net zo belangrijk als in voorgaande delen is je ki meter. Ki krijg je van geslaagde aanvallen of door jezelf op te laden, en is nodig om het karakter in zijn of haar sterkere vorm te laten transformeren. Hoorde ik daar Super Saiyan? Speciale aanvallen kosten eveneens ki. Zaak is dus om tactisch met je ki gehalte om te gaan, wil je wat voorstellen op de wat hogere moeilijkheidsgraden. Hoewel de opzet grotendeels hetzelfde is gebleven, biedt Budokai 3 toch een handvol nieuwe moves, zoals de teleport counter. Deze laat de speler, mits goed uitgevoerd, in een flits achter zijn tegenstander belanden. De teleport counter is op zijn beurt ook weer te counteren, iets wat hectische gevechten oplevert, en voor een goede balans in het spel zorgt.

Een andere nieuwe move is de dragon rush. Door in hypermode alle vier knoppen in te drukken activeer je de dragon rush, een soort mini gokspel, dat vergezeld wordt door prachtig geanimeerde cut-scenes. Een leuke toevoeging die de fans van de animé zeker zullen waarderen. Ook nieuw in Budokai 3 is de zogenaamde beam struggle. Als beide spelers tegelijkertijd een ki aanval uitdelen, dan zullen de stralen elkaar raken en moet er vervolgens zo snel mogelijk met de analoge sticks rondgedraaid worden. Diegene die het snelst gedraaid heeft beslecht de beam struggle in zijn voordeel. Verder kunnen moves in Budokai 3 ten koste van ki ontweken worden, kan er een ultimate attack gelanceerd worden, zijn de vechtomgevingen interactief en ga zo maar door. Het leuke is dat alle nieuwe bewegingen het bestaande vechtsysteem verrijken, zonder dat het geforceerd overkomt. De variatie in de gevechten is eveneens erop vooruit gegaan, en verhoogt het aantal manieren waarop een tegenstander benaderd kan worden.

Dragon Universe

Naast de bekende modi zoals duelling (één tegen één), world tournament (vechten voor geld) en practice, is er een story mode in Budokai 3 gestopt; Dragon Universe. Na een karakter gekozen te hebben beland je in een 3D omgeving waar je jezelf beperkt in kan bewegen. Je vliegt over een 3D landkaart en moet op bepaalde plekken landen om vervolgens een gevecht aan te gaan. Zodoende werk je jezelf door de story mode heen. Die zul je overigens met meerdere karakters moeten doorspelen, wil je de in totaal 44 karakters vrijspelen. Ook bevat Dragon Universe een rpg element. Door gevechten te winnen verdien je ervaringspunten, die toe te delen zijn aan zeven verschillende eigenschappen. Dragon Universe wordt mooi gepresenteerd. De dialogen die aan de gevechten vooraf gaan zijn vermakelijk en worden ingesproken door dezelfde mensen die verantwoordelijk waren voor de Amerikaanse nasynchronisatie.

Conclusie en beoordeling

None

Dragon Ball Z: Budokai 3 is naast een waardige opvolger van Budokai 2 het beste Dragon Ball Z spel op de markt. Hoewel het vechtsysteem fundamenteel gezien onveranderd is gebleven, zorgen de toegevoegde moves voor meer variatie in de gevechten. De presentatie van het geheel komt afgewerkt over, en is dankzij de mooie cell-shaded graphics een lust voor het oog. Fans van de vorige Budokai delen zullen vast veel plezier beleven aan Budokai 3, maar extreem veel veranderingen hoeven zij niet te verwachten. Dragon Ball Z: Budokai 3 is al met al een vermakelijk 3D vechtspel wat zowel de DBZ-fan als de leek aangenaam zal verassen. Het biedt een leuk maar niet al te diep vechtsysteem, er valt genoeg vrij te spelen, en ziet er bovendien meer dan prima uit. Kamehameha!
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Afgewerkt product
 • Nieuwe moves
 • Hoge herspeel waarde
 • Minpunten
 • Rock soundtrack verveelt snel

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • graphics? die zijn niet geweldig

 • Graphics zijn goed genoeg.. lijkt veel op de serie en ik verwacht nou ook niet dat graphics mooier worden dan de serie want dat zou 't voor mij iig een stuk minder aantrekkelijk maken.  Het is gewoon een leuke en vooral vermakende game.. die toch wel een 8,2 verdient naar mijn mening.

 • dit is de beste dbz budokai-game dus hoger dan een 7 mag wel ;)

 • Waarom nou precies een 8.2? :D Waarom niet gewoon een 8?  Ik vind die graphics wel goed hoor. Het hoort gewoon zo. Zo is het net de serie, en dat is iets goed.  En die Cutscenes heb ik op Gamekings of Gammo gezien (kweet niet meer lol)  Die zijn inderdaad heel mooi.
 • Ik vond 'm eigenlijk niet een heel goed vervolg. Ook het vliegen viel me toch wel tegen. Je kan niet naar boven en ook niet naar onder vliegen. Ik had een beetje meer Bid 4 Power verwacht. Maar nog erger is dat je in 5 seconde de hele planeet hebt rond gevlogen. Het vechten is wel leuk. Er zijn leukere levels om te vechten. Bijvoorbeeld in Buu zijn buik. Maar ze hebben wel genoeg characters erin gestopt. Ook een paar die niet eens in DBZ of DBGT in zitten. Maar dat was bij Budokai 1 en 2 ook het geval. het vliegen valt zwaar tegen, maar kvind het toch nog leuker dan die Dragon Mode in Budokai 2.

 • waar lees jij een 8.2?

 • Minpunten:

  - Rock soundtrack verveelt snel  Goed opgemerkt ;)

 • Dragon Dragon… Dragon ball Z! \o/

 • een 7 is wel wat aan de lage kant

 • Ja daar ben ik mee eens,……toch wel zwakjes om de soundtrack tot de zwaktepunten te rekenen.

  Daar kon je toch wel iets duidelijker over zijn,……en algemeen wat je minder aan het spel vondt. Want,….dat kan ik niet zien?

 • ik heb hem en ik vind het een heel goeie game

 • Game heb ik nu tijdje en het bevalt me echt heel goed..

  Gameplay is soms lekker snel, de specials zijn ook vet en het is gewoon allemaal heel compleet en verzorgd..

  Beste DBZ-game tot op heden en in mijn ogen verdient hij ook wel een 8, maar een 7 is ook een mooi cijfer..

  Fans moeten hem zeker kopen en diegene die gewoon van lekker fightinggames houden, moeten hem zeker ff spelen

 • had toch meer van de grafix verwacht gezien het op de PS2 uit komt….lijkt meer op PS1 kwaliteit….:(

 • LOL @ gemmy, jij bent erg grappig kerel:p heb je t spel wel gespeeld eigenlijk? Dit is echt niet mogelijk op een psx hoor..~_~ En ik weet niet hoe ze t mooier moeten maken behalve meer effecten of scherper beeld ofzo, hallo tis dbz hoor..lelijke animeserie was dat zonder veel details dus ze kunnen moeilijk t spel dead or alive 3 graphics geven ofzo..

  Ik zou t spel een cijfertje hoger geven, die singleplayer vind ik erg goed uitgewerkt, dat de wereld zo klein is vind ik juist wel relaxed omdat het een vechtspel is en geen adventure ofzo, ik ben nog wel een hele tijd bezig met alle ventjes(en skills) unlocken..hoewel ik goku met goku al ssj4 kan worden en broly verrot kan slaan;p T is lekker uitgebreid en de laadtijden zijn niet meer zo kut als in deel 1(2 nooit gespeeld) Maar een 7 is ook goed, wel aan de lage kant>_<

 • lijkt me op de een of andere manier toch wel een tof spel

 • Raar zeg. Ik haal uit deze review bijna geen 1 negatief ding. En toch krijgt het maar een 7 hhhmmm… Enige is dat er niet teveel diepgang in zit maja er zit een leuk verhaal in EN de meeste vechtgames hebben daarin niet zoveel diepgang. Maja dat zal wel dan

 • Goeie review.  Lijkt me wel een vet spel!!!

 • wtf heeft DBZ met JSR te maken?

 • Dat t cellshaded is~_~

  Wat zeiken jullie nou over die graphics zeg:p als je t speelt is t mooi genoeg, als je geile graphics wilt ga je DoA spelen ofzo of SC2, de gameplay is t belangrijkst, en ik ben blij dat de gameplay een stuk verbeterd is in dit deel.

 • dit is een leuk spel :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren