1. Antilliaanse bevolking in protest

Antilliaanse bevolking in protest

Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld kregen bij hun aankomst op Curaçao geen warm welkom. Er was een groepje demonstranten aanwezig die zich keerde tegen de groeiende invloed die Nederland op het eiland krijgt. Ze droegen jodensterren waar No in stond geschreven. Ook beschuldigen ze Nederland van herkolonisatie.

Het World Trade Center op Curaçao waar de Ronde Tafel Conferentie zou plaatsvinden, is gisteren ontruimd vanwege een bommelding. Tevens is er een doodsbedreiging geuit naar een premier. Het is niet duidelijk welke premier men hier mee bedoelt maar elke dwaas kan een gokje wagen. In totaal werden zes protestanten gearresteerd, onder wie twee Curaçaose politici.

Tijdens de zogenaamde Ronde Tafel Conferentie zijn afspraken gemaakt over de manier waarop de rechtspraak wordt geregeld in de nieuwe structuur van de Antillen. Curaçao en Sint Maarten worden in 2010 zelfstandige landen, de andere eilanden worden Nederlandse gemeenten. Daarnaast neemt Nederland de miljardenschuld van de eilanden over, en krijgt daarvoor inspraak in justitie en financiën. De Arubaanse Premier Oduber wilde alleen verder praten en hulp accepteren, als ook 130 miljoen (arubaanse) guldens aan schuld bij Nederland wordt weggestreept en de overige circa 180 miljoen (arubaanse) guldens wordt gestopt in een gezamenlijk investeringsfonds voor het eiland.

Er wordt in totaal 2,2 miljard euro per jaar voor dit stukje Nederland begroot. Dat is flink meer dan wordt begroot voor elke andere Nederlandse gemeente. De reden voor deze flinke begroting ligt voornameljik in ons eigen schuldgevoel. De Nederlandse staat blijft zich schuldig voelen over het slavenverleden en strooit maar met geld. Probleem is dat ze onafhankelijk willen zijn maar Nederland moet nog wel maandelijks miljoenen overmaken en de defensie regelen. Onafhankelijkheid komt echter met een prijs niet met een investering. Vrijheid is het kennen van je beperkingen. Van mij mogen ze het een paar jaar zelf proberen!

Lees hier al mijn blogs

Dit artikel delen

Over de auteur