1. I do not comprehend

I do not comprehend

Gisteren was een fijne dag. Laatste examen gemaakt, frieten gegeten, filmpje gehuurd en nog snel iets gaan drinken… Het leven is mooi als je vakantie begint.

Maar er is ook wel één kanttekening aan deze koude winterdag. We gingen namelijk nog even de ‘winkelstraat’ in en ik, naar goede gewoonte, ging binnen in de Free Record Shop. Wanneer de rest van de bende even later binnenkomt -zij wilden eerst nog even ergens anders binnen- kreeg ik iets te horen waar mijn oren gingen van tuiten.

“Koop jij nog CD’s?”

“Laat hem maar doen, als hij zijn geld wil verspillen!”

“Je kan dat ook op LimeWire downloaden…”

Dat zij dat niet doen, tot daar aan toe; maar mij daarom dom noemen gaat me te ver.

Naar mijn mening is het kopen van een ‘ordinaire’ CD iets moois. Gewoon al omdat ik de CD in mijn radio gooi en niet steeds afhankelijk van dit stukje ingewikkelde technologie vind ik al een plus. Dit is natuurlijk wel iets héél persoonlijks, ik neem aan dat merendeel van de leden op IG niet zo’n computeranalfabeet is als ik. Ik blijf het fantastisch vinden om die plaat vast te kunnen hebben, echt een souvenir te hebben. Als ik een prachtige CD kan importeren in iTunes, vind ik het steeds jammer als ik hem daarna niet gewoon bij mijn verzameling kan leggen. De CD + het doosje heeft een bepaalde charme…

En als de plaat in kwestie nu zo goed is dat je hem gewoonweg moet kopen omdat hij zo goed is… Dan doe je dat toch gewoon! Wacht desnoods even totdat hij wat afgeprijsd is, maar koop die CD gewoon als je vindt dat de artiest(en) het verdienen, je steunt ze er mee (die gedachte gebruik ik alleen maar om mensen te overtuigen om CD’s te kopen, op het moment zelf denk ik daar niet eens aan :P, but still…) en je collectie is er een klassiekertje rijker mee.

Met mijn statement kom ik nogal zwart-wit over, maar zo redeneer ik niet. Ik gebruik ook Limewire om aan bepaalde liedjes te geraken. Ik koop een CD wanneer ik vertrouwd ben met de artiest, enkele songs van de plaat en eventueel al vroegere platen van de betreffende band heb staan in mijn iTunes.

Ik wil niet hypocriet overkomen en zeggen dat downloaden van muziek niet mag (klinkt te moraalridderachtig), want ikzelf gebruik het ook. Muziek moet voor iedereen toegankelijk zijn en daarom download, leen en koop ik muziek. Dat moet kunnen.

Maar CD’s kopen beschouwen als dom en geldverspilling? Dat nooit.

_O_ CD der CD's _O_

Dit artikel delen

Over de auteur