1. Viva la Old School! #3

Viva la Old School! #3

Ditmaal geen recensies, maar een log met een kwestie. Een kwestie die gaat over oud versus nieuw, over monochroom versus HD, over tapes versus Blu-ray. Of kunnen we hier niet spreken van rivaliteit tussen oud en nieuw, of, zo je wilt, Old School en New School?

Vroeger was alles beter, een hardnekkig cliché dat maar blijft voortleven door die 'laatste der mohicanen' die niet willen, kunnen, mogen of weigeren in te zien dat wereld rond is, dat geld tegenwoordig uit de muur komt en Michael Jackson zijn laatste fatsoenlijke plaat in 1987 heeft afgeleverd. Zo ook op gamefora (niet perse InsideGamer), waar er altijd wel weer een zeur rondloopt (inclusief mijzelf, ik ben nu eenmaal een chagrijnige azijnpisser) die dwaze uitspraken doet over geweldige remakes. Zo zag ik onlangs een nieuwere versie van Frogger, een game waar ik al sinds kind af aan (ja ik was ooit een kind, vrolijk en zorgeloos huppelde ik door mijn jeugd) zeer enthousiast over ben. Het principe van de game is heel simpel, je loodst een kikker over een drukke weg en een rivier vol gevaren naar zijn veilige thuishaven. De game is een klassieke scorebeater, wat ook nu nog zeer vermakelijk is, mede dankzij online ranking lists (wat me meteen doet denken aan het feit dat ik altijd ergens tussen de nummers 50.000 en 80.000 eindig op de scorelijsten van LittleBigPlanet, I suck!).

Maar goed, die nieuwe versie van Frogger, ik heb deze niet zelf gespeeld maar zag de game, zag er zeer vermakelijk uit. Evenals een game als Space Invaders Extreme, die lekker innoveert op de klassieke gameplay van het origineel. Genoeg Old School vermaak in een New School-jasje niet? En voor je het weet tref je allemaal fora aan met gasten die er ook al bij waren 'back in the day'. En daar heb je ze weer, die zeikerds (waar ik er zo nu en dan ook wel een van ben) die lopen te klagen dat vroeger alles beter was. Damn, wat doen die mensen eigenlijk met internet??? Ga effe lekker met je 1600 baud modem inbellen op een Bulletinboard of neem een abonnement op Viditel ofzo. Zoals Jelle al aanstipte in zijn Fallout 3 recensie, "Mensen die vroeger alles beter vonden moeten gewoon lekker blijven gamen op hun Commodore en hun negen inch beeldscherm." En gelijk heeft 'ie. Bij deze is het gezegd: Vroeger was niet alles beter, vroeger was alles anders!. Ik ben uit nostalgisch oogpunt ook een liefhebber van oude games en systemen. Dat betekent niet gelijk dat je een keuze moet maken tussen een van beide toch? Ik game net zo lekker op m'n Amiga als dat ik doe op m'n PS3, it's all in the game! Neem Aiii, een member hier op IG, die pakt het juist aan. Zijn recensies zijn voorzien van een persoonlijk stempel met het Commodore 64 scherm, terwijl hij de nieuwste games recenseert. Niet vanuit een ouwe lullen-oogpunt, maar gewoon als games liefhebber die een recensie schrijft over games, en hij doet dat bovendien verdienstelijk. Zo kan het dus ook, en zo zou het eigenlijk altijd moeten gaan. Dit is de tijd van vooruitgang, zoals het altijd al de tijd van vooruitgang is geweest. En achterom kijken is niet erg zolang je maar doorloopt. Dus om kort te zijn: ouwe zeurkousen en bejaarde joystick-berijders (klinkt overigens best wel pervers, dat terzijde), val ons niet lastig met zinloos gezeur, en verwijdert u zich eens heel snel uit de menigte, bij voorbaat hierheen

En nu we het toch over oude mensen hebben, what's up met die mensen die opeens 'te oud voor games' zijn geworden? Damn, doet me denken aan de tijd dat ik 16 jaar was en in elkaar geslagen werd op school omdat ik een t-shirt van Sega aanhad, wat toentertijd (zucht, toentertijd, voel ik me WEER oud, jongens, waar is m'n rollator?) synoniem stond voor het ultiem kinderachtige, en het feit dat ik een hanekam had mocht helaas niet baten. Het zal ook wel meegespeeld hebben dat ik de enige punker op school was. Enfin, die mensen die zich te oud wanen voor games, en als gevolg daarvan wel weer dikke vette winsten maken op ebay, gewoon omdat Old School het daar goed doet. Het is ietwat dubbel, immers, wanneer iemand bereid is veel geld neer te leggen voor een game, wie ben ik dan om daar wat van te zeggen? Het lullige is wel dat er veel gamers zijn die wel de games willen spelen en deze ook op waarde schatten, maar zogenaamde gamers van vroeger alleen maar dollartekens in hun ogen hebben. Echt walgelijk! Games spelen is kinderachtig, maar zodra het om ebay gaat is het business as usual en verdient men tering veel geld over jongeren die gewoon toffe games willen spelen. En jongeren hebben nu eenmaal niet veel geld, dus blijven veel van die games in het bezit van fetisjistische rijke stinkerds die liever hun collectie zien groeien om daarmee te patsen dan dat ze van gamen houden, terwijl mensen die games ademen dergelijke parels als een Final Fantasy III (eigenlijk VI) voor de Super Nintendo gewoon niet kunnen betalen. Thank god voor zaken als remakes en de Virtual Console. Tuurlijk is een tastbaar product, liefst boxed met manual veel mooier, maar uiteindelijk gaat het om de game, niet?

Er is niks mis met de Old School, maar evenmin met de New School. Gamen rules, of dit nu op de Atari 2600, de Wii, de Commodore 64 of de Xbox360 gebeurt. En aan de ouderen die stoppen met gamen: iedereen is op zoek naar zijn of haar passie, en als jullie kappen met gamen omdat jullie het zijn ontgroeit, tja, dat kan gebeuren. Interesses verschuiven nu eenmaal. Maar denk ook eens aan je 15-jarige buurjongen die best graag een Snes met Chrono Trigger wilt hebben maar al in z'n broek pist van de schrik wanneer deze op Marktplaats.nl kijkt en de gangbare prijzen checkt. Wat de gek er voor geeft, ok, maar er is niks mis met een sociale vriendenprijs.

Dit artikel delen

Over de auteur