1. Groepjes + Door de ogen heen kijken - Foto = Gevoel.

Groepjes + Door de ogen heen kijken - Foto = Gevoel.

In mijn vorige weblog zei ik al dat ik het zou hebben over de reisjes met school. Nou die kennen ook zo zijn ups en downs. Het merendeel waren downs, maar met één grote up. Op die reisjes begin je je vrienden op een andere manier te bekijken. Zo zag ik dingen van de klas en vrienden die ik liever niet had gezien en waarvan ik dacht dat die dingen niet zouden gebeuren.

In de derde klas zat iedereen maar over één ding te praten en dat was Skielge of beter gezegd Terschelling. Iedereen keek er naar uit en ook ík keek er naar uit. In tentjes op dat eiland twee nachten slapen en lol trappen. Het begon allemaal leuk met de overtocht van Harlingen naar Terschelling, maar ondertussen begon bij mij het één en ander al anders te worden. Je zit te wachten tot je op de boot kunt en ondertussen viel mij er al een aantal dingen op. De klas bestaat uit allemaal groepjes.

Aangekomen op Terschelling valt je het nog een keer op en nog een keer en je kan je ogen er maar niet vanaf houden. Toen iedereen met zijn tweeën een tentje had uitgezocht mochten we zelf weten wat we deden. Ik zou eerst alleen naar hét drop van het eiland, alleen ik ging toch maar mee met een groepje waaronder het meisje dat ik leuk vond. Toen konden we opeens wel weer leuk met elkaar praten en alles doen net alsof er niks gebeurd was. Later zag ik weer kanten van haar die ik liever niet had gezien en waarvan ik dacht; met die gaat ze toch niet meer om of heb ik dat nou verkeerd begrepen?

En nu in de vierde klas had iedereen het maar over één ding en dat was Praag de hoofdstad van Tsjechië. Met alle vierde klassen naar Praag en lol trappen in een hotel. De busreis was gezellig en georganiseerde drukte. Iemand zijn haar staat in vuur en vlam, een buschauffeur die grot droge grappen maakt en leraren die het in de hand proberen te houden. Tijdens diezelfde busreis werden er groepjes gemaakt voor in het hotel.

De groepjes waren gemaakt zonder het aan mij te vragen als ik het ook goed vond, nu maak ik nooit echt een probleem van die dingen, maar ik baalde er wel van. Ze komen naar je toen en dan wordt er gevraagd als ik dat goed vind terwijl alles eigenlijk al geregeld is. Dus moet je maar ja zeggen. Precies hetzelfde gebeurde er met de indeling voor de reis naar het kasteel. Gelukkig kon ik mee door een leraar die zo oplettend was dat ik liever met mijn klas mee ging i.p.v de 'boerenlui'.

Blij dat ik was dat ik naar dat kasteel kon maakte ik daar mijn mooiste foto tot nu en daar ben ik nu nog trots op, misschien is het maar een klein iets, maar nu kan het misschien iets heel groots zijn. Ik denk dat er in die foto meer zit dan alleen de wolken en de zon, er zit zeker meer in die foto. Het antwoord is er. Maar zie ik dat zelf wel?

Net zoals ik door de ogen van mijn klasgenoten moet kijken om de waarheid te vinden. Want soms denk ik wel eens dat ze me niet mogen of dat er iets mis is met me. Soms heb je wel eens het idee dat er achter je rug wordt om gepraat. En eigenlijk ben ik daar wel zeker van als ik kijk naar mijn klas. Er word heel veel achter elkaars rug om gepraat, daar ben ik inmiddels wel achter, alleen nu nog weten wat ze over mij zeggen. Misschien dat het de onzekerheid is die me bezig houd de laatste tijd of is het toch...

Dat meisje denk ik nu weer, dan had ik hier nooit over nagedacht en had ik lol getrapt in plaats van stil te staan bij die dingen. Zo heb ik gehuild in Praag en precies datzelfde moment begint het liedje harder te spelen en is dat gevoel er weer. Dat gevoel waar je over nadenkt maar waar geen antwoord op is. Dat rot gevoel dat hetzelfde moment een goed gevoel kan zijn of het gevoel waar uit je hét antwoord kan vinden dat je hebt op al je vragen. Dát gevoel.

Volgende keer komt er een andere uitlaatklep aanbod. En dat is wielrennen en dé grote frustratie van het afgelopen jaar voor mij; voetbal. Misschien dat het niet hoeft maar er zijn mensen die dit wel op prijs stellen en dat geeft voor mij aanleiding om door te gaan.

Dit artikel delen

Over de auteur