1. Ons waardeoordeel aan de geschiedenis

Ons waardeoordeel aan de geschiedenis

Er zijn twee soorten mensen: degenen die geschiedenis maken en degenen die haar ondergaan. Wij zijn waarschijnlijk het soort mensen dat de geschiedenis ondergaat. In deze weblog wil ik het echter hebben over enkele individuen die de geschiedenis hebben gemaakt en hoe wij plebs daar een waardeoordeel aan hangen.

Veel mensen maken een duidelijk onderscheid tussen helden en demonen. Of dit onderscheid echter terecht is, blijft een mysterie. Vraag een paar klasgenoten of collegae naar hun mening aangaande de grootste crimineel uit de geschiedenis en meer dan 90% zegt zonder enige twijfel "Hitler!". An sich natuurlijk geen vreemde beredenering. Geschiedenis is niet wat er gebeurd is, geschiedenis is wat de mensen zich herinneren. Hilter ligt vers in ons Nederlandse geheugen en opereerde in de achtertuin van onze ouders/grootouders. De grootste bevrijder (WOII) van Europa, Stalin wordt echter al minder snel veroordeeld. Dat het geen lievertje is, ontkent niemand maar zo slecht als Hitler is toch niemand?

Jozef Stalin is verantwoordelijk voor ''De Grote Zuivering'. De Grote Zuivering was een meedogenloze heksenjacht: voormalige oppositieleiders binnen de partij, staatshoofden, premiers en partijleiders van de deelrepublieken, geestelijken, intellectuelen, kunstenaars, trotskisten, zinovjevisten, rechtsen, maar ook gewone burgers werden het slachtoffer van Stalins 'zuiveringen'. Bijna de halve legerleiding, waaronder de geniale maarschalk Toechatsjevski, werd terechtgesteld. De goelags zaten overvol. Stalin eigen woorden geven wellicht het best zijn manier van denken weer "Eén dode is een tragedie, een miljoen doden is een cijfer" Enige tijd geleden hield de staatsomroep Rossiya televisie een wedstrijd 'Grootste Rus aller tijden'. Stalin kreeg 263.000 stemmen en eindigde op de 2e plaats. Ik vond het al schokkend dat Pim Fortuyn een paar jaar geleden werd uitgeroepen tot 'De grootste Nederlander' maar deze uitslag vind ik nog vele malen enger.

Tijdens het winkelen zag ik iemand die een t-shirt met daarop het gezicht van Mao. Wat vele mensen echter niet weten is dat China's grote roerganger Mao, verantwoordelijk is voor de dood van 40 miljoen mensen. Alleen deed Mao het niet altijd met opzet. Door zijn landbouwhervormingen ('De Grote Sprong voorwaarts') zijn 30 miljoen mensen verhongerd; 'slechts' 10 miljoen mensen zijn doelbewust vermoord. Nee, dan Hitler, die heeft 34 miljoen mensen om zeep laten brengen (waaronder 5 tot 6 miljoen joden). Alleen zaten onder die 34 miljoen slachtoffers van Hitler rond de 19 miljoen mensen die sneuvelden in het vuur van de Tweede Wereldoorlog. Als je die niet meerekent, is Stalin kampioen volkerenmoordenaar. Communisme is als een drankverbod: het is in theorie een redelijk idee, maar het zal nooit lukken.

De statistieken geven dus aan dat niet Hilter maar Mao & Stalin de grootste criminelen uit ons verleden zijn. De twinstige eeuw kent in totaal 24 conflicten waarin meer dan een half miljoen mensen het leven hebben gelaten. In totaal zijn er +/- 157.985.000 slachtoffers gevallen. Een getal waar geen enkel mens zich een voorstelling bij kan maken.

Als we echter dieper in ons verleden graven dan slaat de romantisering al snel toe (ook bij mij). Napoléon wordt voornamelijk gezien als de grondlegger van de moderne reglementeringsdrang van overheden. Een groot oorlogsstrateeg met een geniaal militair en strategisch inzicht. Dat hij tevens verantwoordelijk is voor de invoering van de slavernij in de Franse kolonieen is minder bekend. Bovendien was hij een tirannieke bezetter die geen mededogen had over zijn veroverde landen. Met verschrikkelijk veel moorden tot gevolg. Miljoenen lieten het leven of werden voor het leven getekend. Er zijn mensen die denken dat hij een held was maar in deze tijd zou hij simpelweg een oorlogsmisdadiger zijn. Hetzelfde gaat op voor Ceasar, Temüjin en Alexander de Grote. Het is niet de beperkte geschiedschrijving dat onze mening vertroebelt. Er zijn letterlijk honderden geschiedkunidge boeken te vinden over de acties van de hierboven genoemde individuen. Deze beschrijven hun gruweldaden en zieke gedachtegang in detail. Wellicht geneest de tijd onze wonden en maakt romantiek plaats voor realtiteit.

De eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand. En ik ben benieuwd hoe jullie je verstand gebruiken aangaande dergelijke historische figuren. Is Hilter inderdaad een grotere schruk dan Mao, Temüjin of Stalin? En Waarom?

Lees hier al mijn weblogs

Dit artikel delen

Over de auteur