1. Vooruit Kijken: Ghostbusters: The Video Game

Vooruit Kijken: Ghostbusters: The Video Game

When there’s something strange, in you neighborhood, who you gonna’ call? Ghostbusters!

If there’s something weird, and it don’t look good, who you gonna’ call? Ghostbusters!

I ain’t afraid of no ghosts! I ain’t afraid of no ghosts!

If you’re seeing things, runnin’ through your head, who you gonna’ call? Ghostbusters!

An invisible man, sleepin’ in your bed, who you gonna’ call?

I ain’t afraid of no ghosts! I ain’t afraid of no ghosts!

Who you gonna’ call? GHOSTBUSTERS!

In de Ecto-1 scheuren Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Ernie Hudson en jij als vijfde Ghostbuster door de Amerikaanse straten. Jullie zijn op zoek naar Marshmallow Man, ja, Marshmallow Man. Hij en alle andere lang opgesloten spoken zijn ontsnapt door allerlei portalen, die lopen van de geestwereld naar de onze. Met je straalpak op je rug kan er niks meer fout gaan en je bent dan ook vol zelfvertrouwen. Klaar voor de strijd, laten we dan gaan!

Ik ga jullie hier wat vertellen over Ghostbusters: The Video Game, de eerste game op de next-gen consoles gebaseerd op de film uit 1984. Sterker nog, de eerste in 20 jaar. De game heeft in veel problemen gezeten, uitgever Activision Blizzard was namelijk niet meer geïnteresseerd in de ontwikkeling en deed die ontwikkeling dus van de hand. Na bijna een half jaar zonder ontwikkelaar gezeten te hebben neemt Atari de ontwikkeling over. Tenminste, het uitgeven, de ontwikkeling wordt gedaan door Terminal Reality. Terminal Reality heeft niet echt een geschiedenis, want het heeft nog bijna geen games ontwikkelt. Even afwachten dus hoe het met de ontwikkelaar zit, maar uit de eerste trailer blijkt de sfeer heel goed te zijn.

Het bijzondere aan de game is dat de acteurs uit de films hun stemmen en uiterlijk allemaal hebben verleend aan de film, zo zul je straks naast een levensechte Dan Aykroyd staan. Veel is er nog niet bekend over de game die zal zijn onder Atari’s leiding, maar uit de trailer kunnen we wel een hoop dingen afleiden. Zoals al bekend was zal de game draaien op de Saints Row 2 Engine(s), dit is ook heel duidelijk te zien in de trailer aan het uiterlijk van personages. Het officiële nummer ‘Ghostbusters’ zal in de game zitten en hierin dan ook gebruikt worden in zowel cutscenes en introfilmpjes. Het superbekende straalpak zal in-game een grote rol spelen, je levensbalk en de kracht van je straalpak zullen te vinden zijn op de achterkant van het pak. Het is dus logisch dat je in Third Person speelt om zo de achterkant van het pak goed te kunnen bekijken. Verder zul je ook op het straalpak kunnen aflezen hoe dicht bij je bij een spook bent.

Het verhaal lijkt ook een likje verf te hebben gehad sinds Atari en Terminal Reality de game overgenomen hebben. In de trailer wordt dit erover gezegd: ‘All my data indicate, that the ghost world is pushing through multiple cross-portals, from there dimension into ours’ Hier is dus uit af te leiden dat de geesten ontsnappen uit de geest dimensie ontsnappen en de onze in komen. Het meest waarschijnlijke is dan dat de game niet in hoofdstukken is verdeeld, maar in portalen. Hij heeft het over meerdere portalen, dus dit is misschien wel het meest logische. Verder is de belofte van Atari dat de Ecto-1, de auto van de Ghostbusters, een grote rol zal spelen. Voor mij betekend dit eigenlijk meteen wel dat je in de auto mag rijden en dit ook naar missies toe kan doen. Een ander leuk feit s dat alles (ja, echt alles) kapot kan in deze game. Door de stralen uit het pak kan je alles mollen, van wc-papier to banken, van schilderijen tot spoken.

Zelf speel jij in de game….jezelf. Jij komt de groep binnen als de vijfde Ghostbuster en moet jezelf zien te redden als een soort proefkonijn. Ze testen namelijk allerlei nieuwe wapens en gadgets op je, zo zul je in het gevecht met Marshmallow Man aan een touw gehangen worden en naar beneden gelaten worden om hem te verslaan. Het laatste waar ik jullie dan nog over kan vertellen is de ontzettende grote dosis humor in de game zit, die fans van de film geweldig zullen waarderen. Zo is misschien wel de meest meesterlijke tekst uit de trailer ‘It wasn’t me this time, I swear it’. Het is humor die alleen fans van de films kunnen begrijpen en dat voegt voor mij heel veel toe aan de game, omdat de fans gerespecteerd worden.

Ghostbusters lijkt de ultieme, volmaakte filmgame te worden. Het heeft prachtige graphics in de stijl van Saints Row, een leuk verhaal dat je niet in de bioscoop zult zien en een zeer origineel gebruik van het protonenpak. Als je daarbij optelt dat je met de Ecto-1 kan rijden, je levensechte versies van de Ghostbusters naast je hebt staan en dan een spookachtig grote dosis humor, dan heb ik er alle vertouwen in dat Ghostbusters: The Video Game de spookachtigste game van 2009 gaat worden!

Dit artikel delen

Over de auteur