1. Voetbal + Woede = Fietsen.

Voetbal + Woede = Fietsen.

Ken je mensen die het bederven voor jou of voor een ander? Mensen die lekker het spel aan het bederven zijn? Mensen die niet van ophouden weten wanneer ze gevraagd worden om op te houden? Mensen die het helemaal bederven voor jou en dat je daarom wilt stoppen met de sport die je beoefend? Ik ken dat wel.

Ik heb het nu over een grote frustratie van mij over het afgelopen jaar of misschien wel over de afgelopen jaren. Die frustratie is de sport voetbal. Ik ben nu ongeveer twee weken gestopt met voetbal maar dat kon al veel eerder.

Ik had twee jaar geleden al kunnen stoppen met voetbal was het het team niet die anders te weinig spelers had. Dus ga je door vanwege het team terwijl je al zo vaak kwaad het veld bent uit gelopen (!) en zo vaak kwaad thuis bent gekomen vanaf het trainingsveld. Zo vaak een woordenwisseling had met je leider en zo vaak frustratie liet merken op je teamgenoten. Dan ga je door omdat je anders het team in de steek laat.

Het jaar daarop zou ik stoppen aan het einde van het seizoen was het niet een teamgenoot die zei dat ik laat was met het afmelden terwijl dit later niet zo bleek te zijn. Dus sta je weer op het veld aan het begin van het nieuwe seizoen. Dingen waren wel anders geworden met een nieuwe leider, wat andere spelers en nieuwe trainer. Het begon dan ook allemaal goed alleen op een gegeven moment moet je gaan spelen op een hele andere methode die je niet gewend bent en die je ook niet wilt spelen. En daar begon meneertje Hoekstra weer kwaad en boos het veld uit te lopen.

Wanneer je hebt aangekondigd dat je stopt komt je leider bij je en vraagt waarom. Gewoon omdat ik er geen plezier in beleef en dat ik klaar ben met het team. Komen zij, de trainer was er inmiddels ook bijgekomen, aanzetten met het antwoord; "maar volgens mij spreek je jezelf nu tegen, omdat wij denken (denken ja!) en als (als ja!) we je zo zien spelen dat je heel veel plezier beleeft aan het spelletje spelen." Nou ik kreeg misschien wel weer het plezier in het spel terug alleen dat wat er de afgelopen jaren gebeurd is kan drie maanden leuk voetballen niet meer goed maken. Maar dat begrijpen zij blijkbaar niet.

Vragen ze daarna ook nog wat je dan wilt gaan doen. Nou moet ik iets anders gaan doen nadat ik ben gestopt met voetbal? Ik kan er eerst toch ook een jaartje rustig aan doen in plaats van gelijk weer beginnen met wat anders. Ik ga gewoon dezelfde dingen doen die ik nu ook al doe waaronder wielrennen. Dat is tenslotte een grote hobby van mij en als ik aan het fietsen ben dan ben ik heerlijk alleen en kan ik lekker rustig nadenken.

"Ja, maar (weer het gemaar!) dat is niet hetzelfde als in teamverband spelen" ;zegt de leider en trainer weer. En daarna gaan ze je ook nog proberen over te halen om door te gaan omdat ze denken dat ik het leuker vind wanneer ze het allemaal wat professioneler word. Dus dat ik nog een jaartje als twee(!) moet doorgaan omdat ik dan bij de senioren misschien(!) zou kunnen voetballen. En daar is het allemaal net wat serieuzer.

Ik denk dat ze het niet hebben begrepen waarom ik voetbal ben gegaan. Ik ben op voetbal gegaan omdat ik het leuk vond en er plezier in beleefde en dat doe ik niet meer! Maar ja stug als ze zijn en ik ook komen ze er uiteindelijk achter dat ik niet op voetbal blijf en met ingang van de winterstop stop met voetbal, voor mij dus een hele lange winterstop.

Gelukkig had ik ook nog een tweede leider en die begreep het wel, want hij zag me voetballen en wist dat ik beter kon stoppen als was het een gemis voor het team. Voor mij maakte het geen één verschil en ik was blij dat er toch iemand was die het begreep.

Het team bijvoorbeeld begreep het niet. Ze bleven maar door zeuren dat ik het seizoen moest afmaken en dat ze anders ten onder zouden gaan en bla bla bla. Ja het was leuk dat we me deden om het kampioenschap maar voor mij kon dat niks veranderen in vergelijking met de voorgaande jaren.

Ik heb ooit eens gezegd tegen een goeie vriendin van mij dat ik niks meer met voetbal te maken wou hebben en dat ik het zat was, ik zei het tegen de verkeerde want zij ademt één en al voetbal. Ik had ooit eens gezegd tegen haar dat ik bij een voetbalwedstrijd zou komen kijken en aan die belofte heb ik me ook gehouden. Ik kwam erachter op die dag dat ups en downs dicht bij elkaar liggen. Een half uur daarvoor was ik nog kwaad het veld uit gelopen en een half uur later sta ik te kijken bij een wedstrijd van haar en ik vind het ook nog leuk om te kijken, terwijl ik daarvoor nog kwaad was en dat het een rot spelletje is waar ik niks meer mee te maken wou hebben.

Ach dan moet ik maar weer eens gaan fietsen dan komt het allemaal goed en dat blijf ik dus ook doen. Heerlijk door de polder heen fietsen en geen zorgen en alles. De volgende keer in de serie: ik had een onderwerp en een begin maar dat ben ik vergeten. Maar hij komt wel en volgens mij was het iets met mijn vrienden en mijn interesses.

Dit artikel delen

Over de auteur