1. Wanda and the Colossus

Wanda and the Colossus

Er zijn over de gamesindustrie nog de nodige misverstanden in de wereld. Gamen doe je alleen als je niets te doen hebt, spelletjes spelen is voor kinderen: vooroordelen over een groeiende multimediamarkt. Feit is dat men steeds meer games in huis haalt en ook spelcomputers bijna niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse huishoudens.

Net als schilderijen en beeldhouwwerken zijn er films en games die tot de kunst mogen worden gerekend. Vaak zijn het de Japanse ontwikkelaars die dit soort producten op de markt brengen. En hoewel deze titels vaak niet zo heel goed worden verkocht, (kunst wordt vaak niet begrepen) doen ze het zeer goed bij een selecte groep gamers.

Twee jaar geleden verscheen er voor de PlayStation 2 zo’n spel: ICO. Het spel, dat zich afspeelde in een enorm kasteel, richtte zich op twee karakters: een jongen en een meisje. Het meisje Yorda genaamd, dat bijna geheel afhankelijk was, moest door de jongen aan de hand door het kasteel worden geholpen. Hoewel ze allebei een compleet andere taal spraken, begrepen ze elkaar maar al te goed.

De omgevingen in het spel oogden anders dan anders, maar vooral als een waar kunststukje dat het verdiende om nader te worden bekeken. Van veel gamers hoorde je dan ook dat ze regelmatig stil stonden in ICO om de omgeving eens goed te bekijken.

Twee jaar na dato is de ontwikkelaar van ICO bezig met een nieuw spel. Een vervolg? Ja en nee. Wanda and the Colossus, want zo heet het spel, is geen “officieel vervolg op ICO.

Echter, het spel speelt zich wel weer af in dezelfde wereld. Ook is aan de unieke stijl van ICO een nieuwe draai gegeven. Wanda and the Colossus stond voorheen ook wel bekend als NICO, maar de nieuwe naam doet het spel veel meer eer aan.

De hoofdpersoon in het spel zal het namelijk tegen gigantische kolossen op moeten nemen. Dit is de enige manier om de ziel van een meisje terug te vinden. Samen met zijn trouwe paard zal hij uitgestrekte vlaktes af moeten struinen op zoek naar de verschillende Colossus creaturen. Iedere Colossos in het spel is gigantisch groot, en allen zijn verschillend van vorm. De één lijkt op een gigantische vogel, terwijl de ander meer weg heeft van een trol met een zwaard. Naast het verschil in uiterlijk, moet ook iedere Colossus anders worden aangepakt. Waar de één snel is (en de hulp van je paard bijvoorbeeld nodig is) is een ander Colossus juist oliedom. Bij dit wezen zul je dus zijn gebrek aan intelligentie tegen hem moeten gebruiken.

Allereerst zal het wezen moeten worden ‘beklommen’, waarna er moet worden gezocht naar een zwakke plek. Naast flink wat gepuzzel om de held óp het wezen te krijgen, zul je ook uit moeten vinden hoe je de zwakke plek van het wezen bereikt. Het spel lijkt dus geen moment te gaan vervelen, en biedt iedere keer weer een “grotere” uitdaging voor de speler.

De stijl in Wanda and the Colossus is nog het beste te vergelijken met ICO. Toch zijn beide games weer anders. De schaarse afbeeldingen die zijn vrijgegeven, zeggen eigenlijk nog wel meer dan woorden. Vergeet daarom ook niet om de afbeeldingengalerij te bekijken, voor een ‘eigen’ indruk van het spel.

Wanda and the Colossus staat voorlopig nog niet gepland voor een Europese release. Aangezien ICO gewoon in Europa verscheen, verwachten we ook dat Wanda and the Colossus hier in de winkels komt te liggen. Gelukkig maar.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ZIet er vet uit!

 • ik voel me zo klein in de wereld :(

 • ziet er veelbelovend uit.. :)

  trusten.

 • A walking giant,

  dark from heart.

  A lightning person,

  impossible path.  Ode aan de kunst! • dit zijn nou games wat mij trots maakt een gamer te zijn.  Dit is kunst mensen!

 • Wanda is wel een vette bout naam. Had liever Nico geheten van mij. Maar de screens zien er echt veelbelovend uit. Dit is dus weer een game die ik op mijn verlanglijstje ga zetten. Ico was al meesterlijk, dit vervolg ziet er nog mooier uit. Deze game staat met dikgedrukte letters op mijn Most Wanted lijst!

 • Schijt me niks hoe de game heet, het ziet er echt onwijs vet uit..

  Ico nooit gespeeld, maar deze lijkt me echt heel wreed worden

 • En nu kan niemand zeggen dat Sony zelf geen goede games kan maken :)

 • kunst, magie, wonderlijk,

 • zo bijzonder lijkt het me niet..

 • "als een waar kunstukje"  Say what?

 • Say fixed. ^^

 • Ik heb ico pas gekocht en wat een mooi spel, ben erg benieuwd naar dit spel.

 • Ik denk dat deze game vóór MGS3 hoort,

  iig bij mij.

 • Ik vraag me nog steeds af hoe je ICO uitspreekt. Is het "I see oo" of "eiko" of iets anders?  Dit spel zal ongetwijfeld weer briljant zijn. Gaming re-invented.

 • K2:

  iekkoo

 • dank je wel Mildoe is niet van toepasssing?

 • dankjewel mildoe :)  (K)

 • wat een mooi spel :P

 • Thanks Untouchable. Dan vind ik het wel weer onzin om alles in hoofdletters te schrijven, maar goed, details, details…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren