1. The Settlers: Heritage of Kings

The Settlers: Heritage of Kings

The Settlers zijn al jaren een begrip in het RTS genre. Sinds zij zich op onder andere de Commodore voor het eerst presenteerden, zagen we ze al in vier spellen en een uitbreiding. Begin 2005 staat een vijfde spel op het programma. In dit artikel lees je wat je ongeveer kunt verwachten. Alvast een tipje van de sluier? Vertrouwd, maar wel compleet anders.

Net zoals veel series maakt The Settlers nu ook de overstap naar 3D. Dat is natuurlijk een logische stap, immers: een 2D spel kan tegenwoordig gewoon niet meer meekomen. Over de uiteindelijke grafische kwaliteit valt op dit moment nog weinig te zeggen. Het materiaal dat op dit moment beschikbaar is wijst (nog) niet op briljante grafische hoogstandjes, maar het niveau is hoog genoeg voor het doorsnee real time strategy spel. De reacties vanuit Leipzig, waar de Game Convention werd georganiseerd, waren echter extreem positief. Het spel zou er in beweging fantastisch uit zien en was één van de beste PC-titels van de beurs. Nou moet daar wel de kanttekening bij geplaatst worden dat ze in Duitsland nogal gek zijn van The Settlers, maar slecht uitziende spellen krijgen deze complimenten uiteraard niet.

Hoewel we het graag anders zouden zien, lijkt dat toch vooral te zijn waar The Settlers: Heritage of Kings naar toe gaat: een doorsnee RTS. Dat is overigens niet per definitie een slecht gegeven. Net als elke zichzelf respecterende RTS heeft het spel een singleplayer modus en een multiplayer modus. Over de multiplayer is nog weinig bekend. In de singleplayer speel je een twintigtal missies, met het uiteindelijke doel om zeven koninkrijken te veroveren en daardoor de Orb of Power terug te vinden. Dit doe je met Dario, een van de drie helden in het spel.

Dat is ook meteen een van de twee hoofdpunten in Heritage of Kings. Het heldensysteem is erg belangrijk voor de gameplay. Helden kunnen namelijk hele gevechten beheersen, en daardoor de uitkomst van die gevechten min of meer bepalen. De drie helden (Dario, Ari en Eric) beschikken allen over eigen gaven waarmee ze dus veldslagen in hun voordeel kunnen beslissen. Zo heeft Dario zijn Protect People, dat de vijand tijdelijk op de vlucht doet slaan. Op die manier kan hij zijn volk voor een tijdje in veiligheid brengen. Ari kan uit het niets bandieten oproepen, terwijl Eric met één aanval alle vijanden binnen zijn bereik schade kan toebrengen.

In de praktijk zullen er overigens best veel soldaten binnen zijn bereik vallen. Dit hangt samen met het andere speerpunt van The Settlers: Heritage of Kings: het vechtsysteem. Je kunt je strijders nu in groepen zetten. Deze groepen bestaan dan uit een aantal dezelfde units, die onder het commando staan van één leider van de groep. Zo kun je als speler je troepen een stuk makkelijker en sneller commanderen. Net zoals in veel andere RTS spellen kun je jouw manschappen redelijk standaard opdrachten geven; je kunt ze laten patrouilleren, een bepaald punt laten bewaken of in een bepaalde formatie zetten.

Het vechtsysteem gaat echter wel dieper dan een beetje opdrachtjes geven. De balans tussen de eenheden is volgens het ‘papier-steen-schaar’ principe. Dat klinkt baanbrekender dan het in werkelijkheid is; het komt er op neer dat elk type eenheid sterke en zwakke kanten heeft. Zo kan een speervechter goed cavalerie aanpakken, maar is hij kansloos tegen een zwaardvechter. Een ander, interessanter punt is het ervaringssysteem. De leiders van je eenheden verdienen namelijk experience points. Dit lijkt niet zo belangrijk, maar het geeft deze RTS wel degelijk meer diepgang: het maakt terugtrekken aantrekkelijker. Maakte het vroeger nooit uit of je mannetjes meteen dood liet gaan of later dood liet gaan, nu kan een ervaren leider, gesteund door nieuwe mankrachten, het verschil betekenen tussen een glansrijke overwinning en een donkere nederlaag. Verder kun je al bestaande units beter maken door ze te upgraden, maar dit zat bijvoorbeeld in Age of Empires 2 ook al.

Al met al blijft de traditionele stijl van The Settlers redelijk behouden. Uiteraard komt dit ook mede door het economische systeem dat wederom zijn intrede maakt. Als speler zul je de troepen moeten voorzien van levensmiddelen en die moet je ook weer zelf vergaren. Mochten er ontwikkelingen op dit gebied plaats vinden, dan is dat te zijner tijd in een nieuwe impressie te lezen.

De wereld waarin je speelt, de eenheden: allemaal houden ze de oude stijl in leven, maar nu wel in 3D. Ondanks dat is het spel zelf toch flink onder handen genomen, waardoor ik zelf een beetje het gevoel had dat The Settlers: Heritage of Kings een beetje Age of Empires-achtig gaat worden, met een eigen setting dan natuurlijk. Dit is niet gebaseerd op een speelsessie, die hopen we binnenkort te kunnen houden. We hopen verder dat de positieve kreten uit Leipzig terecht zijn en dat The Settlers wederom een goed RTS-spel kan worden. Voorlopig hebben we nog wat twijfels, maar is dat is puur aan de hand van de informatie en het beeldmateriaal. Kijk zelf dus eens op de afbeeldingengalerij.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • The Settles heb ik altijd persoonlijk erg leuk gevonden.

  RTS is nog steeds 1 van mijn genre's die ik niet op een console haast kan krijgen.

  Dus ga ik deze ook weer kopen ongeacht het cijfer. :)

 • Ik heb vroeger ook echt veel de settlers gespeeld. Ben wel benieuwd naar dit deel :)

 • Settlers heb ik helemaal dood gespeeld, alle 4 de delen, kan niet wachten :D

 • <— Die screenshots zijn een beetje klein :D

 • er staan idd een paar screens van wel heel lage resolutie in… weet ook niet hoe die daar komen.

 • spel is te lauw

 • ''Net zoals veel series maakt The Settlers nu ook de overstap naar 3D. Dat is natuurlijk een logische stap, immers: een 2D spel kan tegenwoordig gewoon niet meer meekomen.''

  Lolzz

  ''Over de uiteindelijke grafische kwaliteit valt op dit moment nog weinig te zeggen.''  Screenshots? Tuurrlijk zijn niet bewegende beelde, die zijn meestal nog beter..


 • ik vind het er op zich best mooi en vet uitzien :O

 • Zo, wegens een aantal onduidelijkheden hebben we de impressie een stukje uitgebreid.

 • Warcraft Series foreverrr =)

 • Settlers is leuk, alleen jammer dat ze de oude concept hebben weg gegooit, ik vond die bolle mannetjes altijd leuk en zeker en pluspunt…

 • kent iemand hier nog Knights & Merchants?? niet zo'n bekend spel, maar persoonlijk mijn favoriete RTS. lijkt ook wel een beetje op Settlers

 • Welke RTS Games zijn er verkrijgbaar voor de PS2?

 • Welke RTS Games zijn er verkrijgbaar voor de PS2?

  http://www.insidegamer.nl/products.php?gen=5&plat=4

 • Kngihs & Merchants is ook tof, vooral voor een spel die maar 5 euro kost. Ik heb me weken mee vermaakt, vooral de pittige missies zijn leuk. De boowman rulez!!

 • Settlers deel 1 heb ik helemaal scheel gespeeld samen met een vriend van me…..

 • http://www.insidegamer.nl/forum/viewtopic.php?p=542367

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren